Taalgrensrit België

Beste leden,

Op zondag 25 september neemt Joris ons nog eens mee naar België voor een rit van ongeveer 83 kilometer.

We gaan een rit maken door de zacht glooiende heuvels van het Pajottenland en de Vlaamse Ardennen en we steken daarbij verschillende keren de taalgrens over naar onze Franstalige landgenoten in Henegouwen.

De taalgrens is een denkbeeldige lijn tussen de Nederlandstalige gemeenschap en de Franstalige gemeenschap. Ze loopt van de Franse grens in het Westen, dwars door België, tot aan de Duitse grens in het Oosten. Ze werd, na heel wat politieke heibel, ingesteld in 1962/1963 en in wetten gegoten na 10-jaarlijkse “taaltellingen”. Daarbij veranderde de taal van een gemeenschap soms gewoon naar voorkeur: zo telde de stad Edingen (waar we ook voorbij komen) in 1940 nog 51% Vlamingen en in 1947 nog 11%. Een keuze die vooral te maken had met de collaboratie of verzet tijdens de tweede Wereldoorlog.

Verzamelen doen we om 12.00 uur met koffie/thee en mattentaart in een restaurant in Gooik.

In dit restaurant staat ook Geuze bier op de kaart. Dit ietwat bittere bier is eigen aan de streek van het Pajottenland en de Zennevalei ten zuidwesten van Brussel. Het bier bekomt zijn bittere smaak door hergisting op de fles.

Vertrekken doen we zoals gewoonlijk om 13.00 uur. Door de Pajotse heuvels komen we na een poosje aan in het Oost-Vlaamse Geraardsbergen. Deze stad werd gesticht in 1060 omwille van haar strategische ligging op de grens met Brabant, Henegouwen en Vlaanderen van die tijd. Neem er gerust je tijd om de gezellige markt met zijn eigen Manneke Pis (jawel !!!) en de Sint-Bartholomeuskerk te bezoeken en de prachtige Kapel van OLV van de Oudenberg bovenop de legendarische wielerklassieker “De muur van Geraardsbergen”. Dan gaat het verder richting het Franstalig landsgedeelte en steken we door beschermde natuurgebieden voor het eerst de taalgrens over.

Kan jij trouwens raden hoeveel keer we de taalgrens zullen overgestoken hebben tijdens deze rit?

Kenmerkend aan de streek zijn de vele Vierkants hoeves die je onderweg zal passeren. En al even opvallend is dat het Waalse landschap veel minder last heeft van lintbebouwing. Na een poosje komen we in de stad Edingen. Deze stad is vooral gekend omwille van zijn productie van wandtapijten die overal in Europa in kastelen terug te vinden zijn. Hier breng je ook een bezoek aan het park van het kasteel van Edingen. De fotoquiz vindt hier plaats, dus neem even je tijd om dit prachtige domein te verkennen.

Dan steken we een laatste maal de taalgrens over en gaat het opnieuw door de Pajotse heuvels richting ons startpunt in Gooik. Je wordt daar verwacht om 18.00 uur en voor de deelnemers die blijven voor het diner: dat start om 18.30 uur.

Het diner is een driegangenmenu bestaande uit:

Voorgerecht

  • Soep

Hoofdgerecht, waarbij er keuze is tussen:

  • Vol-au-vent met groenten en frietjes (vlees)
  • Slaatje met perzik en tonijn (vis)
  • Slaatje met geitenkaas (veggie)

Nagerecht:

  • Koffie met gebak en ijs

Wil je er een weekendje van maken, dan kan dat, maar de regio is dun bezaaid met hotels. Wel zijn er een aantal zeer aangename B&B’s te vinden. Wil je toch op hotel, kies dan voor Brussel. Daar is de keuze zeer groot en de Grote Markt van Brussel ligt op slechts 24 kilometer van onze vertrek- en aankomstplaats.

Wat kost het?

De kosten voor de dag zelf zijn €7,- voor leden en €9,- voor introducé(e)s.

Het diner is €35,-.

Mogen honden mee?

Jazeker, jullie trouwe viervoeters zij welkom, mits opgevoed en aangelijnd.

Evenementenregeling

Dit evenement is aangemeld voor de evenementenregeling.

Aanmelden kan t/m uiterlijk zondag 18 september via het inschrijfformulier.

Disclaimer

De GCCC sluit elke wijze van schade uit, in welke vorm dan ook. Tijdens de rit worden ook foto’s en video’s gemaakt. Mocht je dit niet op prijs stellen, dan ben je hiervoor zelf verantwoordelijk door de fotograaf of filmer vriendelijk te vragen om geen beelden van jou of je auto (nummerplaat) te maken. De foto’s en video’s worden over het algemeen gedeeld op persoonlijke Facebook- en Instagrampagina’s van individuele deelnemers en de GCCC Facebookpagina.