Koninklijk rijgevoel in kledingstijl van je klassieker maakt zwoel (verslag GCCC-rit)

De diverse stijlen tijdens de GCCC-rit Koninklijk gevoel 2014BEEKBERGEN – Op zondag 22 juni 2014 kon je zomers genieten van een GCCC-kastelentocht in Gelderland, uitgezet door onze leden Jorden en Ton. Het motto van de rit: ‘Geef je rode bloed een blauwe gloed + Koninklijk rijgevoel maakt je zwoel’. Voor deze rit – met 72 deelnemers – vroegen organisatoren aan de deelnemers om je te kleden in de stijl uit de periode waar de auto waarin je rijdt gebouwd is. Een erg leuk initiatief waaraan opvallend goed gehoor is gegeven!

King of the road!

Beeld je in dat je ’the King/Queen of the road’ bent in een prachtige bolide met flink wat paardenkracht. Toch heb je teugels stevig in handen en stuur je met zwoele blik in je klassieke ‘rijtuiglimo’ langs verrassende buitenplaatsen en prima onderhouden kastelen.

Het was prachtig weer om met je klassieker er op uit te gaan. Dat was ook goed te merken, want je kwam onderweg allerhande oldtimers tegen van niet GCCC’ers.

Ford cabrio bij kasteelWaar was de start?

De rit startte bij restaurant Het Ei van Columbus in Beekbergen met koffie/thee en gebak van een hofleverancier als ontvangst. Op de parkeerplaats waren weer diverse auto’s te bewonderen, waaronder een bijzondere Amerikaanse Packard uit 1949!

Wat was tijdens de rit te zien?

De landschappelijke rit bracht je allereerst langs Kasteel ter Horst in Loenen. Vervolgens ging de sierlijke route naar Kasteel Middachten waar op eigen gelegenheid door de prachtige tuinen kon worden gelopen.

Wist je dat de tuinen van Versailles tussen 1700 en 1725 de inspiratiebron waren voor het grondplan (de muren, grachten en lanen) van deze kasteeltuin? Binnen deze structuur werd een formele tuin gecreëerd met geschoren hagen, vormbomen en steile taluds. Een ware lust voor het oog!

Welke tuinen bezoek je ook?

Met gepaste elegantie vervolgde de rit via de Posbank naar een ander prachtig kasteel wat op de route lag: Kasteel Rosendael. Hier was de gelegenheid om de tuinen van dit kasteel te bezichtigen, maar ook voor een hapje, drankje en gezellige klets.

Kasteel Rosendael geeft een mooi beeld van hoe er vroeger op een kasteel werd geleefd. Er was een bijzondere collectie meubels, zilver en porselein te zien. In de loop van ruim 300 jaar hebben veel beroemde tuinarchitecten aan het park gewerkt. Het park heeft een rijk plant- en dierleven en er bevinden zich ook de beroemde ‘bedriegertjes’. Deze bedriegertjes zijn onderdeel van een grotere schelpengalerij uit de 19e eeuw. In de bodem zitten fonteintjes verborgen die onverwacht aan- en uitgaan. Je moest opletten dat je niet onverwacht nat gespoten werd!

Picknickmoment

Het voorlaatste kasteel dat we bezochten was Kasteel Zypendaal. Deze pracht en praal is gelegen in een prachtig landschapspark; het ideale moment voor ons als club om te picknicken!

Het is een beroemde 18e-eeuwse buitenplaats in Arnhem waar vroeger de schildknaapjes rondliepen. Mooi huis met bijgebouwen en een tuin in een groen beekdal, omgeven door stromend water. In het park staan kapitale oude bomen waar tussen je de riddersporen misschien kon zien bloeien.

Biljoen

Kasteel Biljoen bij Velp was het vijfde kasteel van deze rit, maar was helaas niet toegankelijk. Recentelijk is de buitenkant van Biljoen geconserveerd, van houtreparatie aan de kenmerkende balustrade op het dak tot schilderwerk. Binnen is het beroemde stucwerk schoongemaakt en de tapijten zijn zorgvuldig gerestaureerd in een Belgisch atelier.

Kleding in stijl van bouwjaar van je klassieker!

Om de sfeer in belangrijke mate te verhogen was dus gevraagd om je te kleden in de stijl van het bouwjaar van je klassieker. Toon met gepaste trots waarin jij rijdt! Jorden en Ton beoordeelden als jury de beste kledingstijl in combinatie met de uitstraling van de bolide.

De schitterende trofee (een regenboogparaplu) ging uiteindelijk naar het discopaar Paul en Kees. daar ging dan ook de nodige voorbereiding aan vooraf. Paul: ‘Ik wist dat ik meereed in de Kever uit 1975 van Kees. Na online speurwerk in een kleding catalogus uit de jaren zeventig heb ik mijn outfit in een leuke kledingwinkel bij elkaar gezocht met bijbehorende accessoires. Om nog extra nadruk te geven op de jaren zeventig heb ik een eenvoudig tasje omgetoverd tot een Donna Summer singles bag met seventies print! Ook de Kever moest er aan geloven en heb ik bloemenslingers en doeken met seventies print aangeschaft. Uiteraard ging Kees ook totally in disco style! En tada, we wonnen de eerste prijs!’

Wat stond er op het menu na afloop?

Na afloop van de rit kon je wederom aanschuiven voor een stijlvol driegangendiner (kosten € 25,- per persoon). Je kon kiezen uit de volgende gerechten:

Voorgerecht, keuze uit:

  • Soep van geroosterde paprika met kaasstengel (vegetarisch)
  • Roulleau van huisgerookte zalm met een mousse van makreel

Terras Ei van Columbus restaurantHoofdgerecht, keuze uit:

  • Steak van “Black Angus” met een saus van peppadews
  • Op de huid gebakken dorade-filet met een venkelsalade en citroenmayonaise
  • Verse kruiden quiche met ricotta, mascarpone, verse groenten, dille, kervel, bieslook en basilicum (vegetarisch)

Nagerecht:

  • Vanille hang-op (dit is geen vanilla vla) met zomerkoninkjes, aarbeiensorbet en panna-cotta (trio aan smaken in 1 gerecht)

Wat waren de deelnamekosten?

De deelnameprijs was € 4,- voor GCCC-leden en € 7,- voor introducés. Dit was de deelnameprijs inclusief koffie en gebak bij de ontvangst en exclusief andere bijkomende kosten, waaronder het diner na afloop.