Blij en fit, startklaar voor de aspergerit!

Asperge is een typisch streekproduct, het witte goud en parel van Noord-Limburg. Wees daarom op zondag 6 mei startklaar voor een vrolijke GCCC-rit van ruim 60 kilometer door het grootste aspergegebied van Nederland en de schone natuur van Nationaal Park De Maasduinen. De benen strekken kan ook door het parkachtige bos en het Oorlogs- en Verzetmuseum in Overloon te vereren met een bezoek.


Volkswagen liefhebber in Afferden
Als je wilt kun je aan het eind van de boeiende middag aanschuiven voor een heerlijk aspergemenu in een restaurant in Afferden (het precieze adres krijgen de leden per e-mail). Dit landgoed is ook de startlocatie van deze lenterit, die georganiseerd is door onze GCCC-leden Aldrin en Erik.

Waarom zoveel lof over asperges?

Asperges zijn niet alleen heerlijk qua smaak, ze bezitten naar verluid ook nog geneeskrachtige stoffen. Zo bevat de asperge onder andere de stof asparagine, dat een gunstige uitwerking kan hebben op leverstoornissen, jicht, chronische reuma, vermoeidheid, hartkloppingen en een lage bloeddruk. Daarnaast kunnen asperges bloedzuiverend en urine-uitdrijvend zijn. Althans zo gaan de verhalen…

Wat is bijzonder aan Nationaal Park De Maasduinen?

Nationaal Park De Maasduinen is een bos- en heidegebied, gelegen op een langgerekte hoge zandrug tussen de Maas en de Duitse grens. Het is in totaal ruim 4.500 hectare groot. Het bevat de langste rivierduingordel van Nederland, die is ontstaan door het samenspel van water, wind en mens door de eeuwen heen.

Om tot een natuurlijke ontwikkeling van het park te komen, worden galloways (Schots runderras), Kempische heideschapen en landgeiten ingezet.

Kraanvogels trekken in het voor- en najaar over De Maasduinen. Omdat het erg bijzonder is dat deze vogel Nederland aandoet en in De Maasduinen rust, is ervoor gekozen om het dier op te nemen in het logo van het nationaal park.

Waarom is het Oorlogs- en Verzetmuseum Overloon de moeite waard?


Tank met beeldende kunst in bosrijk park museum Overloon
Na de beruchte Slag om Arnhem in 1944 vochten de Amerikaanse en Britse troepen rond Overloon in Noord-Brabant opnieuw een verbeten strijd uit met de Duitsers. Het doel: oprukken naar de Maas en zo Duitsland binnentrekken. Wat volgde was een uitputtingsslag waarbij veel slachtoffers vielen. Het dorp Overloon veranderde in een rokende puinhoop.

In het Oorlogsmuseum (waar ook een sfeervol museumcafé aanwezig is voor een kop koffie/thee en een versnapering) worden restanten bewaard van het slagveld in een poging de herinnering aan het oorlogsgeweld levend te houden. Het museum bevat hierover indrukwekkende interactieve presentaties. Er is bijzonder veel militaire materieel te zien; meer dan 150 voer-, vlieg- en vaartuigen! Daarnaast kun je de vele authentieke voorwerpen en documenten bekijken.

Spraakmakend is de bankwagen waarmee toenmalig Prinses Juliana en prins Bernhard met hun kinderen in mei 1940 wisten te ontsnappen. Of het enig overgebleven bootje waarmee Nederlanders over de Noordzee in Engeland wisten te komen, genaamd ‘Yvette’. Ook bijzonder is een Duitse Panther-tank die achterbleef op het slagveld van Overloon. Verder ga je geallieerde Sherman, Churchill, Cromwell en Challenger tanks zien en ook verschillende amfibievoertuigen, zoals de DUKW en de gigantische BARC. Ook indrukwekkend zijn enkele RAF-vliegtuigen, zoals een Spitfire en een Mitchel bommenwerper.

Veel van de 150 voertuigen en kanonnen staan opgesteld in historische diorama’s, met militairen en hun uitrusting in gevechtsposities. De collectie voertuigen die in Overloon achterbleven na de slag staan gegroepeerd rondom het centrale paviljoen, waarin je van alles te horen en te zien krijgt over de gevechten die hier in 1944 plaatsvonden.

Als bezoeker maak je ook van dichtbij mee voor welke dilemma’s de Nederlandse bevolking stond voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van mobilisatie tot bevrijding, van uitwijken tot overleven. Je maakt kennis met Corrie Houvast, die tijdens de hongerwinter uitmergelde en met Hélène Egger, een Joods meisje dat het grootste gedeelte van haar familie verliet in de concentratiekampen.

Is het museumbezoek in Overloon verplichte kost?

Een bezoek aan het museum (toegangsprijs met groepskorting € 12,- p.p. en gratis met museumjaarkaart) is in de rit opgenomen. Hier trekken we twee uur voor uit, maar het is geen verplichting. Omdat we tegen gereduceerde prijs als groep het museum kunnen bezoeken, is het wel belangrijk dat je op het aanmeldformulier aangeeft of je wel of niet het museum gaat bezoeken.

Overigens is het prachtige en indrukwekkende parkachtige bos rondom het museum gratis toegankelijk en prima te bewandelen, zeker met mooi weer. Ondertussen kun je de bijzondere beeldende kunst tot je nemen; ieder met z’n eigen waardevolle verhaal. Voor de picknickliefhebbers zijn speciale plekken ingericht en je kunt ook genieten van de dierenweide.

Waar moet je ook zeker tijdens de rit opletten?


Kasteel van Well
Tijdens de rit rij je langs kasteel Well. Dit is een volledig gerestaureerd kasteel uit de middeleeuwen. Ook kom je langs een bijzondere kerktoren, die van de Sint-Jan de Doperkerk in Sambeek. Vanuit de toren kun je genieten van een fantastisch mooi vergezicht.

Aan het eind van de rit rij je nog even langs Kasteel Bleijenbeek. De bouwgeschiedenis van dit kasteel begon kort voor de 14e eeuw en eindigde in 1945, toen het kasteel door een bombardement door de RAF verwoest werd. Toch is de overgebleven ruïne de moeite van het bekijken waard via een extra rondje rondom het voormalige kasteel.

Wat zijn de kosten van deze rit?

Als je GCCC-(partner)lid bent zijn de kosten € 3,50 p.p. en als introducé betaal je € 7,00 p.p. inclusief koffie/thee en welkomstversnapering. De entreeprijs van het museum is niet in de deelnameprijs verrekend, omdat dit bezoek niet verplicht is. Wel even aangeven op je aanmeldformulier of je dit zeer bijzondere museum wilt bezoeken (entreeprijs € 12,- p.p.) en/of je in het bezit bent van een museumjaarkaart (gratis entree). De prijs van het afsluitende diner (€ 27,- per persoon) staat ook los van de deelnemersprijs. Als je wilt genieten van dit fantastische driegangen-aspergemenu na afloop, dan geef je dit ook aan op het aanmeldformulier.

Waar en hoe laat start de rit?

We starten zondag 6 mei om 12 uur in Afferden (Limburg). De rit eindigt rond 17 uur, zodat er na afloop nog geborreld kan worden. Als je blijft dineren, schuif je om 18 uur aan tafel.

Wat staat op het menu?

Diverse broodsoorten met dip

Voorgerechten:

Keuze 1: Aspergesoep met aspergepunten
Keuze 2: Gevogeltebouillon met groentejulienne en kervel

Hoofdgerechten:

Keuze 1: Asperges met Bourgondische ham, ei, botersaus en peterselie
Keuze 2: Rustig gegaarde zalm met gebakken asperges en beurre rouge
Keuze 3: Lasagne van asperge met courgette en Loo Veritable kaas

Alle hoofdgerechten worden geserveerd met salade, verse frites en gekookte krielen

Nagerecht:

Dessert van de chef

Dieetwensen graag doorgeven.

Mogen honden mee?

Ja honden mogen mee, mits ze zijn aangelijnd en niet tot hinder zijn van bijvoorbeeld de deelnemers.

 

Evenementenregeling

Ook je geschorste youngtimer kan schitteren naast zijn/haar oudere modelletjes door hem/haar? via het aparte digitale aanmeldformulier aan te melden voor de evenementenregeling.

Disclaimer

De GCCC sluit elke wijze van schade uit, in welke vorm dan ook. Tijdens de rit worden ook foto’s en video’s gemaakt. Mocht je dit niet op prijs stellen, dan ben je hiervoor zelf verantwoordelijk door de fotograaf of filmer vriendelijk te vragen om geen beelden van jou te maken. De foto’s en video’s worden over het algemeen gedeeld op persoonlijke Facebook- en Instagrampagina’s van individuele deelnemers.