Verslag GCCC-rit Friesland: ‘Op de hielen met grote en kleine wielen’

GCCC-rit Op de hielen met grote en kleine wielen 18 mei 2014Mercedes Benz uit jaren '70 met andere klassiekers van de GCCC bij Rambler museumHARDEGARIJP – Op zondag 18 mei 2014 hebben we een gezellige GCCC-rit voor grote en kleine klassiekers gereden, waarin het heerlijk genieten was van de Friese natuur en cultuur. Deze keer georganiseerd door onze leden Paul, Aldrin en Erik.

De deelnemers toerden door het uitgestrekte rustgevende landschap en genoten van pittoreske Friese dorpjes. Tijdens het bezoek aan het Rambler privé museum gaven ze de ogen ook de kost aan de vele modellen van het Amerikaanse automerk AMC!

Promovideo!

Paul, de grote organisator van deze rit had zelfs een geweldige promotievideo gemaakt en dat heeft zeker bijgedragen aan de vele leden die zich hadden aangemeld voor deze rit, liefst 98 deelnemers!

Waar startte de rit?

Opel Museum TijnjeDe start was bij het Van der Valk Hotel in Hardegarijp (ten oosten van Leeuwarden). Koffie en Fries gebak stond klaar! Daarna vertelde Paul op zijn gebruikelijke enthousiaste wijze aan een grote groep deelnemers wat men allemaal kon verwachten tijdens de rit.

Bezoek Opel museum op de zaterdag

Veel van deze deelnemers waren al een dagje eerder gekomen voor het pré-evenement: een bezoek aan de indrukwekkende privé-collectie van het Opel museum in Tijnje. In dit museum (entreeprijs € 5,- p.p.) waren vele typen en uitvoeringen van diverse Opels te zien, zoals de bekende Olympia’s, Rekord’s en Kapitän’s van weleer.

Wat was er tijdens de rit op zondag te zien?

Peugeot 504 break en andere klassiekers van de GCCC bij PoptaslotDe landschappelijke rit bracht men eerst bij de beroemde finishplaats van de Elfstedentocht op de Bonkevaart. Dat was gelijk puzzelen geblazen, door alle 11 steden van de Elfstedentocht in het Fries te noteren. Mooi om te zien dat zich langs de Bonkevaart een mooie rij met GCCC-klassiekers voor een zelfgecreëerde file zorgde!

Daarna via Leeuwarden naar het dorpje Marssum. Hier ligt het Poptaslot, ook wel Heringastate genoemd naar de eerste bewoners van het slot.

Citroëns SM's en Lancia en aantal andere klassiekers GCCC voor schuur van Rambler museum in Berlikum

De laatste bewoner van het slot, Dr. Popta, heeft met zijn erfenis ervoor gezorgd dat het slot tot op de dag van vandaag goed word geconserveerd. In de buurt van Marssum werd de autokennis getest, waarna de rit zich vervolgde naar het hoofdonderdeel van de dag: het Rambler-AMC Museum in het dorpje Berlikum.

Wat was er in het automuseum te zien?

In het Rambler-AMC Museum konden 120 auto’s worden bewonderd van voornamelijk het merk AMC. Daarnaast waren er ook andere auto’s te bezichtigen, zoals: Cadillac’s, Chevrolet Convair busjes en Lancia’s. Het was echt een unieke gelegenheid om dit geweldige privémuseum te bezoeken!

Een aantal Amerikaanse auto's die in het Rambler museum te bezichtigen waren

Elfstedenrijders!

Na het museumbezoek toerden we verder naar het dorpje Bitgum en daarna weer door Leeuwarden richting de Elfstedenbrug. Deze brug is delftsblauw betegeld met afbeeldingen van Elfstedenrijdens.

Was er ook gelegenheid om te picknicken?

Jazeker! Na het museumbezoek reden we naar de Stania State. Om deze ‘state’ is een mooi wandelpark aanwezig met vijvers, kronkelpaadjes, bankjes en stukken gras. Ideaal voor onze picknickliefhebbers! De laatste pauzeplaats was het Geologisch monument Mûnein, een zwerfstenen monument. Vervolgens reed de stoet weer terug naar Van der Valk voor het aansluitende diner.

Diner na afloop

Elke keer is het driegangendiner na afloop van een GCCC-rit een gezellig ontspannen moment om met je vrienden bij te kletsen; niet alleen over de rit, maar ook over andere dingen die je bezighoudt. Men kon kiezen uit de volgende keuzegerechten voor slechts € 22,50:

Voorgerechten, keuze uit:

 • Groene Simca, Volkswagen busje en andere GCCC-klassiekers bij Rambler museum in BerlikumCarpaccio van gerookte entrecôte met pijnboompitten, Old Amsterdam kaas en mosterd
 • Lichtgebonden aspergesoep
 • Frisse salade met buffelmozzarella, pomodori tomaten en pesto, geserveerd met knoflookbrood
 • Cocktail van Noorse garnalen, afgemaakt met cocktailsaus

Hoofdgerechten, keuze uit:

 • Ravioli met ricotta en spinazie in een saus van Boursin
 • Zalmfilet met gestoofde venkel, dille en witte wijnsaus
 • Saté van diamanthaas, geserveerd met Atjar Tjampoer, kroepoek en Cajunketchup
 • Gesneden varkenshaas geserveerd met stroganoffsaus

Achterkant van een Rambler in het Friese platteland

Desserts, keuze uit:

 • Drie soorten roomijs met aardbeiensaus, vruchten en slagroom
 • Parfait geserveerd met bitterkoekjes crumble en slagroom
 • In siroop van steranijs en amandellikeur gepocheerde peer, geserveerd met een bolletje yoghurtijs
 • Chocolademousse met slagroom

Prijsuitreiking

Tijdens het diner vond ook de prijsuitreiking plaats. Paul had er voor gezorgd dat de prijzen geheel op z’n Fries waren aangekleed, maar allerlei leuke hebbedingetjes en lekkernijen uit de provincie Fryslân.

De eerste prijs ging naar het gouden prijzen-duo Hans en Marc. De tweede prijs ging naar het team van Leo en Rob en de derde prijs was voor een andere Rob met Jeroen en Peter.

Gogomobil en Peugeot 203 bij Elfstedenbruggetje nabij Oentsjerk

Wat waren de deelnamekosten?

Deelnamekosten waren € 12,50 voor leden en € 15,- voor introducés. In de prijs was inbegrepen:

 • Koffie en gebak bij de ontvangst
 • Toegang tot het AMC Rambler museum (€ 8,- p.p.)
 • Koffie/thee met koek in het museum