GCCC-aspergerit: Noord-Limburgs Witte Goud en andere sieraden

Overtocht aspergerit met pontje

WELL – Onze GCCC-leden Hans en Emiel hebben op zondag 26 mei een prachtige klassiekerrit uitgezet rondom de Maasduinen en aspergekwekerijen. Asperges zijn het witte goud van deze streek: de koningin onder de groenten! Opnieuw een succesvolle GCCC-rit met 82 deelnemers, waarvan er 69 bleven eten!

Veel mooie GCCC-klassiekers bij het startpunt in WellToch een klein beetje jammer dat het met het lenteweer niet helemaal meezat. In het begin van de rit was het gevoelig koud met wat regen, maar tijdens de rit werd het duidelijk beter weer met een heerlijk zonnetje!

Blauwe besjes tellen

De deelnemers reden vanuit Well langs Lottum (hèt Rozendorp) en Arcen. Voor de puzzelrit (met drie regionale productenprijzen: asperges, aardbeien en bessenlikeur) moesten o.a. varkens geteld worden en bij een blauwe bessenkweker moest worden geraden hoeveel bevroren bessen er in een plastic bak zaten. De blauwe bessen waren trouwens in verschillende varianten te koop, bijvoorbeeld in bessensap van 14%.

Verder was het genieten van de typisch Noord-Limburgse natuur. Tussendoor staken we 2 keer een pontje over. Al was het in de routebeschrijving op de heenweg niet voor iedereen duidelijk dat je niet het eerste, maar het tweede pontje moest nemen.

Aspergeteler

Een leuke manier om de omgeving van Noord-Limburg te verkennen was ook een bezoek aan een aspergeteler. Al was het wel goed opletten, want je kon deze teler toch nog voorbij rijden als je de routebeschrijving te letterlijk nam.

GCCC-klassiekers bij het startpunt in Well

Natuurlijk schoon van Noord-Limburg

In Nationaal Park De Maasduinen ligt de langste rivierduinengordel van Nederland, ontstaan door water, wind en mens. In het noordoosten van Limburg, tussen de Maas en de Duitse grens, is dit het Nationaal Park De Maasduinen. Het 4500 hectare grote natuurgebied kent prachtige landschappen met veel bijzondere planten en dieren. De diverse paden en routes lieten de deelnemers kennismaken met de typische paraboolduinen vanwege de hoefijzervorm.

De beheerders werken hard om de natuur in topconditie te houden: Stichting het Limburgs Landschap, Gemeente Bergen, Staatsbosbeheer en particulieren. De tussenstop was daarom een mooie gelegenheid om iets te drinken en de benen te strekken. Bij binnenkomst van het natuurcentrum werden we onverwacht getrakteerd op het mooie gezang van een vrouwenkoor. Alsof de organisatie dit speciaal voor ons had geregeld! Een kleine wandeling maken om de helft van het Leukermeer zat er helaas niet in. Daarvoor regende het op dat moment pijpestelen.

Graanbranderij De IJsvogelIJsvogel in Arcen

In Arcen ontbrak het aan tijd om een veelzijdig bloemen- en plantenpark te bezoeken, bekend onder de Kasteeltuinen. Wel leuk was de pauzestop bij een oude watermolen van Arcen, wat nu bekend staat als de graanbranderij De IJsvogel. Even verderop was er wel tijd om bij De Hertog Jan Proeverij te stoppen. In het gezellige en drukke café kon je een aantal biertjes proeven. Uiteraard met mate; de proeverij zat op het einde van de rit, waardoor iedereen het laatste kleine stukje veilig kon vervolgen.

Waar was het start- en eindpunt?

Start- en eindpunt was voor deze GCCC- rit bij Cafe Restaurant Vink in Well, een nostalgische lokale gelegenheid. Eenvoudig, maar met een goede prijs/kwaliteit verhouding. We konden parkeren aan een grote parkeerplaats voor de deur aan de rijksweg N271 en werden met koffie/thee en Limburgse vlaai (verschillende smaken) welkom geheten.

Afsluitend diner met asperges

asperges op limburgse wijze Voor de deelnemers die na afloop van de rit en de prijsuitreiking bleven eten, werd onderstaande menu voor € 25,- per persoon geserveerd:

Voorgerecht:

Aspergesoep

Hoofdgerecht keuze uit:

Asperges op Limburgse wijze met ham en ei

of

Zalmfilet met Hollandaisesaus en asperges

of

Gebakken camembert, asperges met krieltjes en ei (vegetarisch)

(alle hoofdgerechten met een garnituur van krielaardappeltjes en salade)

Nagerecht

IJs met verse aardbeien

Opvallend was dat we flink wat grote asperges geserveerd kregen; kortom royale porties!

Wat waren de deelnamekosten?

GCCC leden betaalden slechts € 2,- en introducés € 6,- p.p. Dit waren de deelnamekosten voor de rit, inclusief koffie/thee, gebak.