GCCC-voorjaarsklassieker: Tholen, da’s mooi Zeeland!

GCCC-rit op TholenNIEUW-VOSSEMEER – Een heerlijk zonnig voorjaarsritje op het eiland Tholen.’Want da’s mooi, echt waar!’ Onze leden Niels en Marc organiseerden op 21 april 2013 voor de eerste keer een GCCC-rit en lieten de 89 deelnemers genieten van een prachtig stukje natuur!

Publieke belangstelling

Tijdens de rit kwamen we weinig stoplichten tegen en reed iedereen een keurig tempo. Voordeel: de meeste klassiekers reden daardoor in colonne achter elkaar. Leuk dat we zo meer toeschouwers langs de route hebben gezien dan bij andere ritten het geval is. Aan de andere kant: zo vaak toeren gays in hun klassiekers niet rond op het anders zo rustige Tholen, dus dat heeft vast een aantal mensen nieuwsgierig gemaakt!

Foto’s in verkeerde volgorde

Voor de puzzelfanaten hadden Niels en Marc een tweeledige puzzel gemaakt. Deel 1 bestond uit 12 foto’s met herkenbare kunstwerken en andere detaillistische karakteristieken. Deze waren tijdens de rit waarneembaar, alleen zichtbaar in een verkeerde volgorde. Opdracht: zet ze in de juiste rij.

De eerste twee foto’s konden al direct aan het begin van de rit worden gevonden: een huisje met een opvallende klok en een driehoekig kunstwerk in Nieuw-Vossemeer. Vervolgens een trapje op een dijk aan de Krabbekreekweg in Philipsland en een gebouw waarop ‘Rijk der Vitaminen’ viel te lezen in de St. Annaland polder. Daarna een opvallend feesthuisje en een klok in het centrum van St. Annaland.

In Stavenisse stond een klein hoog gebouwtje en ergens om de hoek zat Oma’s snoepwinkel ‘Roosmarijntje’. Tussen Stavenisse en St. Maartensdijk was een beeld van een vis te vinden en de waterpomp op het stadsplein van St. Maartensdijk. Tot slot nog een prachtige boerderij in de polder van Tholen en het logo van het communicatiebureau Ritho in Oud-Vossemeer.

Vragen over Tholen

Naast de foto’s moesten er ook nog vijf vragen worden beantwoord:

  1. Hoeveel klassieke molens kom je in de route tegen? Dat waren er negen, maar ook tien is goedgekeurd.
  2. Van welke film is Nieuw-Vossemeer bekend? Merijntje Gijzen
  3. Wat is de binding tussen Sint Maartensdijk en het koninklijk huis? Beatrix is Vrouwe van Sint Maartensdijk
  4. Hoeveel inwoners heeft het eiland Tholen? Goedgekeurd zijn: 22.462 en 25.569 inwoners (omdat er verschillende getallen circuleren)
  5. Welke dam verbindt het eiland Tholen met Zuid-Beveland? De Oesterdam.

Waar startte en eindigde de rit?

De start (en finish later die dag) was deze keer bij De Praeter aan de Veerweg in Nieuw-Vossemeer. We werden ontvangen met koffie/thee en een roze petitfour met logo van de GCCC als lekkernij. Na afloop is een prima afsluitend diner geserveerd met ruime keuze: driegangenmenu voor  € 25,- per persoon.

Waterparadijs!

Tholen op Zeeland bestaat ook uit het Nationaal Park Oosterschelde en de schoonheid van uitgestrekte polders, dijken en natuurgebieden. We maakten kennis met de typische streek­producten en reden door leuke en gezellige dorpjes en het monumentale stadje Tholen.

Wist je trouwens dat tijdens de herindeling in 1971 de dorpen Oud-Vossemeer, Scherpenisse, Poortvliet, Sint-Maartensdijk, Stavenisse, Sint-Annaland en het stadje Tholen zijn samengevoegd tot één gemeente? Sinds 1997 maken ook Sint Philipsland en Anna Jacobapolder deel uit van de gemeente Tholen.

Bloemendijken

De uitgestrekte polders met zware kleigrond werden doorkruist met typische polderwegen en omzoomd door karakteristieke bloemendijken. Het eiland Tholen weet zich omringd door water: variërend van het Schelde-Rijnkanaal tot het Nationaal Park Oosterschelde. We ervoeren dat rustzoekers en natuurliefhebbers in deze omgeving prima aan hun trekken komen.

Pauzepunt

Om van het uitzicht naar Antwerpen tot de Zeelandbrug over de Oosterschelde te kunnen genieten kende de rit een gezellig gezamenlijk pauzepunt bij Brasserie de Zeester.

Wat aten we aan het einde van de rit?

Na afloop is een prima afsluitend driegangendiner geserveerd:

Voorgerecht, keuze uit:
– Geitenkaasloempia’s met walnoot en honingdressing ( vegetarisch )
– Tomaten/groentesoep ( vegetarisch )
– Tonijnsalade
– Cocktail van gerookte stukjes kip met ananas en kerrie

Hoofdgerecht, keuze uit:
– Spare ribs
– Schnitzel met tomaat en gegratineerde kaas
– Tilapiafilet met bieslooksaus
– Dennis’ no Fleisch ( vegetarisch, vleesvervanger met div. groenten in een heerlijk romige saus)

Nagerecht, keuze uit:
– IJs van de ijskegel (ijs v.d. de kaart ): zo’n  12 soorten ijscoupes  waaruit gekozen kan worden
– Koffie of thee

Wat waren de deelnamekosten?

GCCC leden betaalden slechts € 0,50 en niet-leden en introducés betaalden € 4,- p.p. Dit waren de deelnamekosten voor de rit, inclusief koffie/thee, gebak.