Vele klassiekers paraat in Markiezaat!

Tellen bij de tank in Hoogerheide
Tellen bij de tank in Hoogerheide

Updated 30-04 HOOGERHEIDE (18 apr. 2010) – ‘Houd je oldtimer paraat in het Markiezaat’, luidde de rit van zondag 18 april. En dat hebben we geweten, wat er was een indrukwekkend rijdend automobielmuseum paraat van prachtige oldtimers, youngtimers en future classic cars. Met een opkomst om (weer) jaloers op te zijn: 86 deelnemers, waarvan er na afloop 55 bleven eten!

Foto’s van deze rit

Onze GCCC-leden Mark en Daniel (veel dank daarvoor heren!) hadden een natuurrijke klassiekerrit uitgezet door het West-Brabantse landschap. Onderweg waren 10 vragen te beantwoorden waarmee leuke prijsjes, zoals een roze autoreinigingsset waren te winnen. Alle winnaars: van harte!

Genoeg pleisterplaatsen rondom Bergen op Zoom
Genoeg pleisterplaatsen rondom Bergen op Zoom

Wat is een Markiezaat?

Een gebied dat bestuurd wordt door een markgraaf  of markies heet markgraafschap of markizaat (van het Franse marquisat). De rit was uitgezet in de omgeving van Bergen op Zoom, sinds 1553 een Markiezaat.

Hoe zag de rit er samenvattend uit?

De rit voerde door een zonnig en lenteachtig West Brabantse landschap over de hoge zandgronden van de Brabantse Wal. Bij het startpunt Orangerie Mattemburgh in Hoogerheide was het op het terras gelijk al gezellig met koffie en een flink stuk taart. De ontspannen tocht voerde vervolgens door polders, landerijen, bossen, dorpen, steden en langs de wallen. Het meest opvallende was de steilrand, een monument van aardkundige waarde. De steilrand slingerde van Ossendrecht langs Huijbergen, Hoogerheide en Woensdrecht.

Laatste markies van Bergen op Zoom: Karel Philip Theodoor van Palts-Sulzbach (1728-1799)

De lenterit voerde ook door Wouw, één van de oudste plaatsen in het land van Breda. Vroeger was Wouw een aanzienlijk Leen van het hertogdom Brabant (1287 – 1795).

Ook toerden we langs het bosrijk gelegen plaatsje Wouwse Plantage, bekend als ‘Geraniumdorp’. Sinds 1986 kan elke dorpsbewoner 5 hanggeraniums van de gemeente krijgen voor het opsieren van de eigen huisgevel. Daarmee behoudt het dorp een ‘fatsoenlijk’ aanzicht.

Tijdens de aanbevolen stops (pleisterplaatsen) was gelegenheid om bij te kletsen en/of te picknicken. Aan het einde van de rit werden de prijzen uitgereikt, waarbij het optellen van de getallen op een tank de meeste moeilijkheden opleverde. Het enige juiste antwoord was 196. Daarna kon worden aangeschoven voor een driegangendiner in Orangerie Mattemburgh.