Waterrijk dollen tussen de bollen met 127 deelnemers in boerenland

Dollen tussen de Bollen 2014 fotocollage van Kees CoenradiVOORHOUT – De voorjaarsrit door een waterrijk boerenland met hectaren vol hyacintenvelden trok een nieuw dagrecord voor een GCCC-rit. Op zondag 6 april 2014 konden de organisatoren Dick en Marco in totaal 127 deelnemers (98 leden en 29 introducés) verwelkomen! Daarmee werd het oude dagrecord (108 deelnemers), toevallig van de vorige editie van ‘Dollen tussen de Bollen’ in 2009, verbroken.

Fotoreportages

Dollen tussen de Bollen GCCC-rit start bij Het Soldaatje VoorhoutHoe was het weer?

Met het weer was het even wennen. Het bleef lang bewolkt met ongeveer 12 graden, terwijl het de dagen ervoor nog stralend weer was geweest met warmere temperaturen. Het mocht de pret niet drukken, want met zoveel deelnemers was het bijna letterlijk dollen tussen de bolides (ehh.. bollen)!

Waar was de start?

De start en finish was bij Restaurant ’t Soldaatje aan de Jacob van Beierenweg 150 in Voorhout. Het welkom was met koffie/thee en plaatselijk gebak. Opvallend was het interieur van dit gemoedelijke restaurant. Overal waren planten te zien en achter de bar konden ook de grote vissen in het aquarium worden bewonderd.

Waar ging de toer heen?

De rit bracht de deelnemers onder andere langs Slot Teylingen bij Sassenheim. Van oorsprong werd het slot gebouwd om in het graafschap Holland de noord-zuid route te beschermen. Later werd het een houtvesterslot voor de houtvesterij van de graven van Holland, te beginnen met graaf Willem IV van Holland. Een van de bekendste bewoners van het slot was Jacoba van Beieren. Zij was gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen tussen 1417 en 1433.

Hoe meer voedsel de bol krijgt, hoe groter hij wordt

Bezoek bij bollenkweker door deelnemers klassiekerrit GCCC, april 2014Naast dit kasteel was ook een bollenkwekerij te vinden. Allerlei kleine veldjes met verschillende soorten tulpen waren te bewonderen, met prachtige namen als Pink Lady, Strong Love, Queensland en Bloody Mary.

Erik Rijpstra tussen de tulpen in SassenheimVoor de telers zijn de bloemen niet belangrijk. Het gaat hen om de bollen. Hoe dikker de tulpenbol is, hoe meer geld hij opbrengt. Daarom worden bloeiende tulpen gekopt. De teler snijdt de bloem van de steel. Dat doet hij omdat een bloem veel voedsel gebruikt. En dat voedsel is nou juist nodig voor de bol. Hoe meer voedsel de bol krijgt, hoe groter hij wordt. De grote bollen worden verkocht aan tuincentra of andere telers.

Fotoshoot bij kasteel Oud Poelgeest

De rit ging vervolgens verder langs Warmond, Leiden en kasteel Oud Poelgeest. Dit kasteel bezit een 10 hectare groot landgoed en ligt op de grens van Oegstgeest en Leiden.

Fotoshoot met klassieke auto's bij kasteel Oud PoelgeestNa een rijke en lange geschiedenis biedt het landgoed vandaag de dag niet alleen een prachtig decor voor congressen, maar ook voor onze klassiekers. Dit was een ideaal punt voor een fotomoment! Marco en Dick schoten van elke klassieker met chauffeur en meerijders een foto. Deze kregen de deelnemers later per mail toegezonden! Het grappige was dat dit soort foto’s weer op Facebook werden gedeeld. Succes verzekerd dus en mooie promotie voor het kasteel!

Puzzelen tussen bollenvelden met hyacinten

Kijkje onder de motorkap van een Volvo KattenrugNatuurlijk kon er ook weer worden gepuzzeld. Willekeurig weergegeven foto’s moesten in de juiste volgorde worden gezet van wanneer je het tijdens de rit wist te herkennen. Zo kon foto met de letter N gelijk al op de route zitten. Dat was dan de eerste foto. Dus noteerde je 1 N, et cetera. Wilde je kans maken op een prijs, dan diende je op tijd bij de finish te zijn, in dit geval 17.30 uur.

Tussendoor konden boerendorpen en waterrijke gebieden worden bekeken, die kenmerkend zijn voor Het Groene Hart van de Randstad: Rijpwetering, Oud Ade, Nieuwe Wetering en Kaagdorp. Hier waren ook de beroemde Hollandse bollenvelden te vinden met tijdens de rit vooral witte, paarse en roze hyacinten in volle bloei! Ook van de natuur van de Kagerplassen kon worden genoten.

Klassieke Fords in het Ford Museum in HillegomBezoek aan Fordmuseum met korting

In Hillegom kon op eigen gelegenheid het Fordmuseum worden bezocht. Hier waren bijzondere Ford klassiekers te bewonderen, maar ook een aantal schitterende Lincolns! In de Tulpenrallyzaal was toepasselijk de start te zien van de jaarlijks terugkerende tulpenrally, uiteraard in scène gezet.

Op vertoon van de GCCC-ledenpas was trouwens een korting op de entreeprijs geregeld. Met pas betaalde je  € 7,50 (zonder pas € 9,-). Na Hillegom was het haasje-repje nog gauw even door Noordwijk, Noordwijkerhout, om vervolgens weer in Voorhout aan te komen.

Dineren na afloop?

Jazeker! Aan het eind van de rit kon weer gezellig worden nagepraat met (klassieker)vrienden, onder genot van een drankje en een voortreffelijk drie-gangen-diner! De kosten voor het menu in Restaurant ’t Soldaatje waren € 24,50 per persoon. Je kon kiezen uit:

Klassieke auto's geflaneerd door kleurrijke bollenvelde

Voorgerechten (keuze)
– Kippensoep
– Duo van vis
– Tomatensoep (vegetarisch)

Hoofdgerecht (keuze)
– Varkenshaasmedaillons met champignonsaus
– Grootmoeders suddervlees
– Gestoofde vis in het groen met peterselie mosterd botersaus
– Pasta Paglia en gevulde spinazie Tortellini (vegetarisch)

Nagerecht
– Warme Crêpe met vanille-ijs en slagroom

Wat waren de deelnameprijzen?

De deelnameprijzen voor deze rit waren € 2,50 voor leden en € 5,00 voor introducés. Dat was inclusief koffie/thee en gebak bij aankomst, maar exclusief de kosten voor het diner en bezoek aan het Fordmuseum.

Peugeot 403 uit 1958 met op de achtergrond bollenvelden met hyacinten