Stoomafblazen bij zonovergoten H2O-rit

CRUQUIUS (29 april 2007) – Met haar H2O (water) rit beleefde de GCCC – met een opkomst van 74 deelnemers – opnieuw een topevenement!

Iedereen kreeg eerst een interessante rondleiding door het indrukwekkende Stoomgemaal De Cruquius, waarna een korte rit van 35km volgde. Genoeg tijd om ‘stoom af te blazen’ en gezellig met elkaar te babbelen. De rit eindigde op een zonovergoten terras met aansluitend een driegangendiner.

Museumbezoek

Het stoomgemaal was in 1852 een belangrijk bouwwerk voor het droogleggen van achttienduizend hectare vruchtbare kleigrond. Dankzij dit stoomgemaal is destijds de Haarlemmermeerpolder geboren. De stoomtechniek is nog steeds een betoverende schoonheid. Het gemaal is imposant en stoer vormgegeven in neo-gotische stijl uit Engeland. We zagen met eigen ogen dat dit gemaal een kathedraal van techniek is, waarin het beeld van de vooruitgang letterlijk in gietijzer is gegoten. Speciale aandacht kreeg onze sympathieke rondleidster Joan.

Cabrioweer!

Na de boeiende rondleiding door het gemaal van Cruquius toerden we met onze klassiekers (veel cabrio’s deze keer!) langs de ringvaart van de Haarlemmermeer, richting het ruige polderlandschap tussen Haarlem en Amsterdam. We konden duidelijk waarnemen dat de verstedelijking succesvol is tegenhouden bij het berijden van de kronkelende dijkjes van de polders rond Spaarnwoude, Penningsveer en Spaarndam. Gezellig was ook het pauzepunt in Penningsveer, waar we even op bezoek mochten bij een vrolijke en vriendelijke man, die zijn gerestaureerde molen uit 1999 ter bezichtiging had opengesteld.

Dorstlesser

Na het toertochtje was het tijd om de dorst te lessen en de inwendige maag te vullen bij restaurant De Zoete Inval in Haarlemmerliede. Aan het driegangendiner deed 35 man mee. Mede-organisator Pieter-Onno vertelde tijdens het diner dat hij vijf inzendingen binnen had gekregen op de twee vragen die tijdens de rit beantwoord konden worden. De enige met nul fouten waren penningmeester Marcel en Dafpoetser Rob. Zij ontvingen als prijs een speciale fles wijn van het stoomgemaalmuseum.