NAZARETH (17-18 okt. 2009) – Tijdens de najaarsrit op 18 oktober is een deel van de wielerklassieker Ronde van Vlaanderen gereden.
Dit maal per old- en youngtimer! De dag ervoor konden de 30 deelnemers al proeven van lekkernijen in Vlaanderen door een bierbrouwerij en een wijnbouwer te bezoeken.
Beelden van dit weekend
- Video-verslag van de Ronde per Klassieker op 18 okt
- Video-verslag van de proloog op 17 okt
- Foto’s van Mark en Daan
- Beelden door Con en Koos
- Gekiekt door Marchel en Paul
Triumph
Dankzij het voorbereidende werk van Con en Koos èn het mooie najaarsweer werd het een onvergeetelijk GCCC-weekend! Alleen hadden Jan-Willem en Andrew gelijk al wat pech met hun mooie groene Triumph. Toch hebben ze nog een groot deel van het weekend kunnen meerijden, al zijn ze op zondag wel iets eerder vertrokken om voor het donker thuis te kunnen zijn.
Mattentaart
Het weekend begon op zaterdag 17 oktober ruim een uur later dan de bedoeling was, omdat er rondom Antwerpen nogal wat wegwerkzaamheden waren. Gelukkig waren de eigenaren van ons startpunt, café Hof van Weenen in Herzele, zo vriendelijk om te wachten op de deelnemers die zouden komen. De uitbaters hadden namelijk speciaal voor de GCCC hun café eerder geopend dan normaal. Eenmaal gearriveerd werden de deelnemers op koffie/thee (één maal bijschenken) en een mattentaart (lokale gebaksspecialiteit) getrakteerd.
Rondleiding brouwerij De Ryck
Vanaf Hof van Weenen kon iedereen lopend naar de Brouwerij De Ryck. Dit kleinschalige familiebedrijfje bestaat al bijna 125 jaar en is inmiddels al 4 generaties verder. Nog altijd staat een familielid aan de roerkuip: An De Ryck, één van de weinige vrouwelijke brouwers in België. Zij vindt dat authenticiteit en nostalgie niet verloren mogen gaan en daarom werden we door haar verwelkomt in een autenthieke Paardestal. Deze sfeervolle stal doet nu dienst als ontvangstruimte.
In gezelschap van een natje en een droogje vertelde An zeer boeiend, enthousiast en passievol over de “rycke” historie van deze familiebrouwerij en haar eigenzinnig maar smaakvol bierassortiment. De aanwezigen mochten ondertussen een aantal biertjes proeven: Arend, Steenuileke, Special De Ryck en Jules (in bananen- en kersensmaak). Om te voorkomen dat we dronken achter het stuur zouden kruipen, werd de nuchterige maag nog gevuld met boerenbrood met bierpaté.
Het echte proces van bierbrouwen was niet te zien, maar An vertelde zo boeiend, dat je er heel goed een voorstelling van kon maken. Dat betaalde zich uit in een flinke omzet voor de biershop: niet alleen werden vele biertjes gekocht, maar ook de bierpralines en de kaas die ook op basis van bier is gemaakt.
Gezellige wijnboer
Om even alles in ons op te nemen had Con een korte rit uitgezet naar het landgoed van de markante wijnboer Herman Troch van Domein de Kluizen. Hoewel we bij de GCCC in internationaal verband al vele wijngaarden hebben bezocht, was dit wel een heel bijzondere.
Het Belgisch wijnbouwbedrijf is nog maar een jonge telg en startte in 1997. De aanplanting is gespreid over drie jaar en er zijn bijna 8000 wijnstokken aangeplant. Sinds 2002 brengt de wijngaard ongeveer 7000 liter wijn per jaar op.
Herman woont zelf op het erf in een stacaravan. Op gemoedelijke wijze vertelde hij breeduit over zijn wijnpassie. De aanwezigen luisterden onder het genot van een witte of rode cuvée uit 2007, terwijl op de achtergrond de vele druiven werden geplukt. Volgens een van de plukkers is 2009 wel een heel bijzonder goed wijnjaar geworden, omdat we een goede zomer hebben gehad.
Hotelovernachting
Na het bezoek aan Domein de Kluizen reden de deelnemers via binnenwegen naar hotel Van der Valk in Nazareth om uit te rusten en op te laden voor de volgende dag. Met z’n allen werd tegoed gedaan aan een prima driegangenmenu die, net als het rijkelijke ontbijt, was inbegrepen in halfpensionsprijs. Uiteraard werd in de avonduren gezellig nagekletst over deze dag: een geslaagde proloog. Een wielerterm, want het was immers ook een weekend met mannen in strak wielrenpak!
Wielrengebeuren op zondag
Het echte wielrengebeuren stond op zondag 18 oktober op het programma. We verzamelelden in het café Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde onder het genot van koffie met Adriaan Brouwertaart. Heel aardig café dat volhangt met wielermemorabilia: veel wielershirts, trofeeën en foto’s van heerlijke wielrenners uit vervlogen tijden. Nabij was een wielermuseum waar de dood van Frank VandenBroeke werd herdacht.
Ronde van Vlaanderen
Na ontvangst in Oudenaarde reden de aanwezige klassiekers een groot deel van de Ronde van Vlaanderen, ongeveer 70 km. Verrassende route langs een aantal bekende plekken uit de Vlaamse Ronde, inclusief een aantal steile heuvels, zoals de Muur van Geraardsbergen. Daar waren gelukkig een aantal aantrekkelijke renners te bewonderen die die ochtend ‘de muur’ al voor de 5e maal beklommen.
Op het grote plein in Oudenaarde kon de nieuwe Saab 96 De Luxe van Pieter-Onno worden bewonderd. ‘Wat is ie mooi, he?’ Zijn prachtige lichtbruine klassieker kreeg veel aandacht, tot genoegen van de trotse bezitter.
Ook was het aantal grote, over het algemeen mooie villa’s en kasteelhuizen te bewonderen. Al was goed te zien dat iedereen in België mag bouwen wat hij of zij wil, waardoor de eenheid in ruimtelijke ordening soms ver te zoeken was. Het weer was tot in de namiddag lekker zonnig en de stemming bij de deelnemers zat er goed in. De kap van de vele (klassieke) cabrio’s die meereden kon open, ook al kostte dat bij sommige cabrio’s wat moeite 🙂 Onderweg waren diverse stops om even bij te kletsen, of te genieten van de Vlaamse gastvrijheid.
De rit eindigde weer in Oudenaarde met een heerlijk driegangendiner in restaurant Pomme d’Or. Mooi om met een groot deel van de groep hier te eindigen. We kunnen terugkijken op een afwisselend en gemoedelijk GCCC-weekend, waarvoor met name hulde aan Con en Koos voor de organisatie!