Ontspannen GCCC-rit op moederdag met rijtuigies

MIDWOLDE (9 mei 2010) – GCCC-lid Freek organiseerde in het weekend van 8 en 9 mei een gezellige GCCC happening. Het evenement begon klein met 12 eters bij de BBQ van Jaap Stienstra op zaterdagavond. Op de dag van de GCCC-rit ‘Scheef bij elk bochie, oh wat een lekker tochie’ noteerden we 41 deelnemers.

Foto’s kieken

Moederdag
Eén GCCC-lid kwam op het idee om zijn moeder (en vader) mee te nemen op de GCCC-rit in de provincie Groningen op 9 mei, moederdag. Een ander logeerde de avond van te voren bij zijn moeder in Leeuwarden. Anderen die nog hun moeder hebben, stuurden een sms-je, belden even of spraken af voor een andere moederdag. Maar ons oog viel meer op die mooie klassiekers, rijtuigen en wellicht ook mannelijk schoon die tijdens de rit te zien waren.

Bloemboeketje
Startpunt van de rit op 9 mei was gasterij Het Theehuis in Midwolde. Organisator Freek vertelde dat de rit wat anders dan andere keren is ingestoken. Iedere deelnemer had van de totaal 13 vragen er maar een aantal op papier staan. De rest van de vragen en antwoorden moest je verzamelen door mee te rijden met anderen, door goed te slijmen of door slim af te kijken. Daarnaast moest er een bloemboeketje worden geplukt. Veel vragen en opdrachten dus en dan moest je je route ook nog eens zelf uitvinden. Want op het routekaartje waren alleen een aantal aanwijzingen gegeven met nummers 1 t/m 5. Je moest eerst naar punt 1 rijden, dan naar punt 2, etcetera.

Rijtuigmuseum
Tegenover het theehuis konden we een middeleeuwse kerk bekijken waar het praalgraf van de van de borgheer van de borg Nienoord is te bezichtigen. Vervolgens kregen we speciale toestemming om met onze klassiekers voor het pand van het landgoed Nienoord te parkeren. Daar kregen we een rondleiding door het beroemde (inter)nationaal Rijtuigmuseum. Dit museum werkt samen met de Koninklijke Stallen, de Keizerlijke collectie in Wenen en het Koninklijk Museum in Lissabon. In een voormalige danszaal waren unieke en ongerestaureerde wandschilderingen te zien uit (vermoedelijk) de Baroktijd. Na een interessante rondleiding door het Rijtuigmuseum volgde een mooie middagrit door de natuur van de provincie Groningen en een stukje Drenthe met een bezoek aan de hunebedden in Steenbergen, de havezate Mensinge en een koren/oliemolen in Roderwolde.

Jaap Stienstra
Jaap Stienstra

Jaap Stienstra
Wist je dat één van de oprichters van dit Rijtuigmuseum drs. Jaap Stienstra was? Hij organiseerde een dag eerder voor de GCCC een prima verzorgde BBQ in Aduarderzijl waar hij woont. In 1958 nam hij met vijf andere rijtuigliefhebbers het initiatief om op Nienoord een nationale koetsenverzameling bijeen te brengen. Jaap Stienstra was in de provincie Groningen als rondreizend schooltandarts een begrip. Van jongs af aan is hij een barok levenskunstenaar. Maar liefst 52 jaar lang was hij voorzitter van de Compagnie tot Instandhouding van het Oude Gerij, een grote groep liefhebbers van paarden en koetsen die gekostumeerd rondreed. Sinds zijn studietijd was hij actief in en voor het Groninger studentencorps Vindicat atque Polit. Via het dispuut Pragmaticum Illustre bevorderde hij het gebruik van koetsen in oude stijl. Jarenlang maakte hij deel uit van het bestuur van het Nationaal Rijtuigmuseum en de stichting Paard en Karos.  Stienstra verwierf de heerlijkheid Harssens en mag zich dus Heer van Harssens noemen, compleet met hofhouding zoals pluimgraven en andere adellijke titels. Voor zijn vele maatschappelijke verdiensten is hij onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Mag Mercedes SUV bij de GCCC?
Leden Eric en Henk mochten ondertussen proefrijden in een splinternieuwe SUV van Mercedes, omdat Eric een van de winnaars was bij de visitekaartjestrekkerij op de ALV begin dit jaar. Onderweg konden we daarom antwoord geven op de vraag of deze moderne Mercedes SUV ook deel mag uitmaken van de GCCC.  Dat leverde heel veel verschillende reacties op. Eric Bruinsma heeft de reacties verzamelt en gaat hierover een artikel schrijven in het GCCC-magazine. Overigens nog de felicitaties aan Eric, want hij trakteerde tijdens de rit op verrukkelijke bonbons omdat hij op 9 mei de leeftijd van 65 bereikte. Hulde!