Verslag Kerst- en Kastelenrit in sprookjessfeer

WIJCHEN (13 dec. 2009) – Met 66 deelnemers noteerden we zondag de 13e een absoluut record voor een decemberrit.

Door het onverwachte mooie weer telden we ongeveer 10 klassiekers die nog niet op winterstalling waren gezet. Andere deelnemers kwamen in een meer moderne bolide, want koud was het wel!


De middag begon in het sfeervolle Hotel Restaurant Umberto dat in prachtig kerstdecor was gehuld. Weerzien van vrienden en vriendinnen onder het genot van Wijchens Emiliastoet en koffie/thee.

Sprookjeskoning

Vervolgens een sprookjesachtige diavoorstelling, verzameld en in elkaar gezet door clublid Jan van der Schee. Hij vertelde op licht droge en toch humorvolle wijze over de pracht en praal van de Duitse sprookjeskoning Ludwig II, de Sprookjeskoning van Beieren.

De adembenemende diavoorstelling over het leven van Ludwig leek door de prachtige klassieke klanken van Richard Wagner bijna op een beeldconcert. Koning Ludwigje zou nooit huwen, laat staan een opvolger schenken aan de dynastie. Op brieven van de vorst en memoires van leden van het hof is ongeveer na te gaan waarom.

Buitenleven

In de voorstelling werd duidelijk dat Ludwig niet hield van oorlogvoeren, maar wel opvallend veel belangstelling had voor het vaak nachtelijke buitenleven in de bergen. Hij hield ook van het platteland en de boerenknechten, rookte graag pijp met jongens, liet indrukwekkende kastelen bouwen en dito interieurs.

Tja, als je dan ook nog meer dan 200 voorstellingen laat uitvoeren, waarvan je dan de enige toeschouwer bent, dan was je een zeer bijzonder mens. Een gaykoning dus, die allerminst vrolijk moet zijn geweest, maar zich graag terugtrok in zijn eigen wereldje.

Rit langs kastelen

Uiteraard zijn we een gezellige oldtimerclub en geen diaclubje, dus volgde er rond de klok van 14 uur een rit, uitgezet door clubleden Rob, Aldrin en Erik. Via bolletje-pijltje door een wijds landschap met mystieke zonnestralen, toerend langs een paar feeërieke kastelen in Zuidoost Gelderland (Batenburg, Hernen en Wijchen, hoewel de eerste een ruïne was).

Snelheidsprinsen

Een winters tochtje van 50 kilometer met puzzelvragen die makkelijker leken dan ze waren. Zo bestond de laatste vraag uit een aantal meerkeuzevragen over het autobezit van beroemde Koninkrijke families met snelheidsprinsen en -prinsessen. Uit de vele inzendingen werden de winnaars getrokken: Mark & Daniël, Hans & Marc, Huub & Kris. Drie equipes dus. Jongens gefeliciteerd!

Aanschuiven!

Aan het einde van de rit kwam iedereen weer terug bij Hotel Restaurant Umberto voor het slot van de diavoorstelling, waarna we konden aanschuiven voor een uitstekend drie-gangen-diner en gezellig bijkletsen in kerstsfeer!