GCCG – Kastelen en steenkool

Het graafschap Durham in Engeland

20 tot 23 september 2019

Onze Britse zusterclub, de GCCG, heeft een mooi weekend georganiseerd en onze leden uitgenodigd om ook deel te nemen.

Een luxe weekend in het graafschap Durham, waarin we  het middeleeuwse en industriële erfgoed gaan verkennen, door adembenemende landschappen gaan rijden en gaan genieten van de smakelijke gerechten uit het noorden van Engeland.

Durham

Het graafschap Durham is beroemd door zijn schitterende kathedraal, mooie kastelen en ruig landschap. Het heeft artiesten, dichters en toneelschrijvers geïnspireerd maar was ook één van de voornaamste streken van de Industriële Revolutie. We gaan een  gebied verkennen dat voor een groot gedeelte nog onbedorven is.

Raby Castle

Bron Google Maps

Deze streek ligt in de buurt van de Muur van Hadrianus, gebouwd door de Romeinen als meest Noordelijke grens, met daarmee samenhangende veldslagen en kastelen. Eén van de mooiste van die kastelen gaan we tijdens de trip bezoeken, Raby Castle. Het is in de 13e eeuw gebouwd door John Neville, de derde Baron van Raby. Deze invloedrijke familie was de rivaal van de familie Percy. Door de eeuwen heen heeft de familie zijn macht en rijkdom uitgebreid in dit gebied, totdat, na een mislukte opstand, alles in handen kwam van koningin  Elizabeth I. Nu woont Baron Barnard en zijn familie er. Het is een prachtig gebouw met niet minder dan negen torens. Binnen zijn werken van Van Dyck, Reynolds and Giordano te zien en om het huis heen liggen prachtige tuinen met als topper de High Force Waterfall, waar de Rivier de Tees 21 meter naar beneden valt.

Beamish

Deze rit zou niet  compleet zijn zonder een bezoek gebracht te hebben aan Beamish, één van de meest opwindende openlucht musea in Groot-Brittannië.  Dit museum ligt op een terrein van 140 hectare en vertelt het verhaal van het leven in Noordoost-Engeland rond 1820, 1900 en 1940. Je kunt er originele en replica huizen zien en een grote verzameling voorwerpen, werkvoertuigen en instrumenten. Dat alles wordt tot leven gebracht door  acteurs in passende kledij zodat je een goed idee krijgt van hoe men in die tijden leefde. Je kunt er van alles zien: een straat uit een mijnwerkersdorp, boerderij, Pockerlery Old Hall, stoomspoorlijn, tram  en zelfs een kermis. Neem een kijkje bij de drogist, garage of een snoepwinkeltje. En als je daar teveel snoepjes eet kun je ook nog naar de tandarts van rond 1900. Beamish is vaak gebruikt om er film- of televsieopnamen te maken en het geeft je een schitterend beeld van het leven in de tijd van Victoria, haar zoon Edward en de tijd tussen de twee wereldoorlogen.

Tanfield Railway

We gaan ook naar de oudste spoorweg ter wereld, in Tanfield. Dit museum heeft behalve de oudste nog werkende locomotiefloods ook nog andere fascinerende verrassingen die je nergens anders vindt bij museumspoorlijnen. De museumlijn volgt de route van een oude houten karrenweg, die later omgevormd is voor stoom. Het enige doel ervan was om de steenkool  via een network van spoorlijnen naar de havens aan de Tyne te transporteren. Omdat het nooit en passagierslijn is geweest geeft dit bezoek weer een andere dimensie aan onze kennismaking met het graafschap Durham.

Hardwick Hall Hotel

Accommodatie is voor ons net zo belangrijk als de rit. We hebben een unieke prijs met het Hardwick Hall hotel afgesproken. Het is een vier-sterrenhotel dat nog onlangs voor de vijfde keer de Tripadvisor Excellence Award heeft gewonnen. Het hotel ligt in het mooie Hardwick Country Park en barst van de charme en karakter. De perfecte locatie voor een luxe weekeendbreak. Ooit was het het woonhuis van de familie Burdon en John Burdon heeft huis en tuin verder ontwikkeld met veel gekke gebouwtjes in de tuinen die we nog steeds kunnen zien. De GCCG heeft het exclusieve gebruik van 50 themakamers en de faciliteiten en daarmee is het het perfecte decor voor een weekend dat je nog lang bij zal blijven.

Wat is inbegrepen?

3 nachten logis in het luxe 4-sterrenhotel
Toegang tot alle attracties
Alle maaltijden
Drankjes op vrijdagavond.
Receptie
Wijn bij de avondmaaltijden
Kosten : (op basis van 2 personen die de kamer delen) £310 per persoon

Kamer upgrades mogelijk per Deluxe kamer +£10 per kamer, per nacht, Premier +£30 per kamer, per nacht,