GCCC Zeelandrit: Met je ouwe bak door ‘De Zak’

WEMELDINGE – Op zondag 12 oktober 2014 ben je welkom met je bolide in het Zeeuwse land. GCCC-leden Arnold en Bart hebben daar een rit voorbereid voor jullie.

Het belooft een afwisselende rit te worden door Zuid-Beveland, ingeklemd tussen de Ooster- en de Westerschelde, waar we een paar bijzondere ‘pareltjes’ zullen tegenkomen.

We hebben 84 deelnemers!

Waar starten we?

Jullie zijn welkom tussen 11.30 en 12.00 uur bij Partycentrum Schoudee, te Wemeldinge, Schoudeeweg 1, 4424 NB Wemeldinge. Schoudee beschikt over een eigen ruim parkeerterrein, waar je ook je autoambulance kwijt kunt. Daar staat koffie/thee met gebak voor ons klaar.

Wat gaan we zien?

We vertrekken voor het eerste stukje van de rit gezamenlijk. We gaan dan eerst op pad naar een unieke privéverzameling van bijzondere oldtimers, die normaal niet voor publiek toegankelijk is. De toegang is gratis en we zullen daar persoonlijk rondgeleid worden door de eigenaar.

En wat valt er verder te zien?

De start van deze rit door het Zeeuwse land is bij het plaatsje Wemeldinge, gelegen aan de Oosterschelde. We rijden van daaruit een gedeelte langs de zeedijk, waar we langs één van de mooiste duiklocaties van Nederland rijden en waar we bij goed weer kunnen genieten van de omkledende duikers en het uitzicht op de  Zeelandbrug, die zich uitstrekt over de Oosterschelde.

Vervolgens passeren we de ambachtsheerlijkheid Kloetinge en doorkruisen we de gezellige Hanzestad Goes met zijn vele horecagelegenheden aan de Grote Markt en de Kade, waarna we richting het natuurlandschap de ‘Zak van Zuid-Beveland’ zullen gaan. We komen via de Goese Poel ‘De Zak’ ingereden, waar we de kern van Nisse met het mooie dorpsplein zullen aandoen. In dit pittoreske Nisse is de serie over Annie M.G. Schmidt grotendeels opgenomen.

Welen, fruit en schapen

Tussen de boomgaarden door komen we een aantal welen tegen, kenmerkend voor dit gebied. Een weel is eigenlijk een plas of meertje, dat ontstaan is in de tijd van de inpoldering, of na een dijkdoorbraak in de vroege Middeleeuwen. De Zak van Zuid-Beveland is ook bekend om de fruitteelt en de zwarte bessenteelt en bestaat uit vele polders omringd door dijken die begraasd worden door een schaapskudde. Het gebied nodigt ook zeker uit om een wandeling te maken en bij mooi weer te picknicken.

Mosselen en oesters

Daarna vervolgen we onze route door de polders en gaan richting de gemeente Reimerswaal, waar we door de Yerseke Moer richting het vissersdorp Yerseke zullen gaan. In Yerseke staat de enige mosselveiling ter wereld (helaas op zondag gesloten). Wel zijn er mogelijkheden genoeg om rond te kijken in de havens, de oesterputten en/of te proeven van de Zeeuwse zaligheden in een van de vele horecagelegenheden. En natuurlijk een kiekje maken bij de Mosselman (want nee, hij komt niet uit Scheveningen!).

En na de rit?

We eindigen weer bij Schoudee, waar genoten kan worden van het diner (€ 25.- p.p.)

Voorgerecht:

 • gerookte zalm op toast óf
 • carpaccio van ossenhaas óf
 • duo van geitenkaas en rode biet

Hoofdgerecht:

 • entrecote óf
 • gebakken gamba’s óf
 • cannelloni gevuld met spinazie en ricotta

Dessert:

 • gevarieerd dessert

Mogen honden mee?

Ja hoor! Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

Wat zijn de deelnamekosten?

De deelnameprijs is € 2,50 voor leden en € 5,00 voor introducés. Daarbij is inbegrepen koffie/thee en gebak. Drankjes zijn voor eigen rekening evenals diner na afloop.  Let op: in Partycentrum Schoudee kan niet met pinpas of creditcard betaald worden!!! Houd daar dus rekening mee en zorg voor voldoende contant geld.

Zeeland wat te ver voor één dag?

Vind je een dagje Zeeland te kort en wil je er een weekend van maken, dan zijn er genoeg overnachtingsadressen in de omgeving:

Wemeldinge:

 • Hotel Wemeldinge
 • De Stelhoeve
 • De Derde Ronde (eigendom van “mevrouw Stemband”!)

Kapelle:

 • Motel De Caisson

Goes:

Yerseke:

 • Slapen in Yerseke
 • Bed & Breakfast Sint Anna

Let op: De GCCC sluit bij voorbaat iedere aansprakelijkheid voor welke schade dan ook uit.