GCCC viert roze kerst met 6e Kerststallenrit

PUTTE-KAPELLEN (update 31 dec 2011) – De 6e editie van de Kerststallenrit is verreden op woensdag 28 december 2011. Deze keer met 68 personen weer meer deelnemers dan op de vorige edities. Groot succes dus!

Wist je dat het een bijna tweejaarlijkse traditie is dat vrienden van de GCCC elkaar ontmoeten rondom de Kerststallen in Vlaanderen? Even weg van een familie(sleur) kerstritueel. Per slot van rekening vier je met de GCCC pas echt een roze kerst!

Stevige bries
De rit was omgeven door bewolkt maar wel droog weer. Met een graad of 4 en een stevige bries was het behoorlijk koud. Je kon met je klassieker of dagelijkse reisauto heerlijk langs de sfeervol bewerkte kerststallen rijden, dat maakte het allemaal aangenamer. Iets minder fijn als je steeds uit de auto moet om te kijken of de objecten op de puzzelfoto’s in deze kerststal zijn te vinden. Gelukkig had ritorganisator Con het deze keer niet al te moeilijk gemaakt, zodat we niet al te veel tijd buiten de meestal warme auto’s door hoefden te brengen.

Zoeken naar het juiste puzzeldetail uit de kerststal
Zoeken naar het juiste puzzeldetail uit de kerststal

Wat maakt de kerststallen in de Kempen zo bijzonder?
De Kempen zijn beroemd door hun feeëriek verlichte kerststallen, waarvan vele levende dieren bevatten. In sommige stallen zijn zelfs schoonheden van vlees en bloed te bewonderen, verkleed als een Bijbelfiguur.

En de  rit zelf?
De deelnemers konden om 14.00 uur gelijk aanschuiven voor een niet kinderachtige kop erwtensoep met een broodje in café-restaurant Hollands Hof in Putte. Dit dorp ligt een paar stappen over de Belgische grens met Nederland. Het dorp Putte wordt namelijk in tweeën gesneden door de grens. Aan de Nederlandse kant is Putte onderdeel van de gemeente Woensdrecht, aan de Belgische kant is het verdeeld over de gemeentes Kapellen en Stabroek.

Oergezellig
Halverwege de rit was er een tussenstop in een dorpscafé waar we ons terug in de jaren ’60 waanden. Sindsdien was het interieur niet meer aangepast. Alleen het aantal bekers van de plaatselijke sportclub was nog maar toegenomen, mede doordat ook de 14e plaats in een toernooi voldoende bleek voor een beker. Het was hier wel oergezellig. De lokale bezoekers hadden geen idee wat hen overkwam.

Uit de auto's om verder te puzzelen
Uit de auto's om verder te puzzelen

Kerstbuffet
De rit eindigde bij hetzelfde Hollands Hof, waar we met een lekkere maaltijd weer konden opwarmen. Die begon met een flinke kom preisoep. Daarna was er een buffet van Vlaams rundsstoofvlees met frietjes, gebakken aardappels, aardappelpuree, rode kool en sla. Het lukte ons niet het hele buffet leeg te eten want alles werd steeds weer bijgevuld totdat we verzadigd waren. Daarna kwam er nog een dessert van ijs en mousse met slagroom, waar dan toch altijd weer nog een plaatsje voor is.

Prijsvraag
Het vinden van de gefotografeerde attributen in de kerststallen was dus niet al te moeilijk en veel teams hadden dan ook nul fout. Con had dat goed voorzien en had daarom een schiftingsvraag bedacht die na afloop nog op het antwoordformulier moest worden ingevuld. De vraag hoe lang Con en Koos van de eerste naar de laatste stal onderweg waren geweest, zonder te stoppen en met in acht name van de snelheidslimieten bleek met 1 uur en 44 minuten beantwoord te moeten worden. Voor de vier teams die daar met hun antwoord het dichtste bij kwamen, waren er smakelijke prijzen!

Waarom was de rit niet op zondag maar op woensdag?
Kerstmis viel deels in het weekend en de zondag voor kerst staan nog niet alle stallen op hun plek. Maar vele leden met vrienden en vriendinnen zijn in de week na kerst vrij. Dat bood dus volop de gelegenheid om gezellig samen iets in kerstsfeer te doen.