GCCC toertocht: “Varia in Brabantia”

OOSTERHOUT – Op zondag 22 november 2015 nemen onze in Brabant geboren en getogen leden Daniel en Mark jullie mee naar het oergezellige Brabantse land (Het leven is goed in het Brabantse land….)

Waar begint en eindigt de rit?

Jullie zijn welkom tussen 12.00 en 12.30 uur in Gasterij De Seterse Hoeve, Vijf Eikenweg 56, 4903 RK Oosterhout. Deze landelijk gelegen gasterij beschikt over een ruime parkeergelegenheid. We eindigen de dag ook hier tegen 17.00 uur. Voor wie vooraf reserveert is er om 18.00 een driegangendiner voor € 25 p.p. (keuze uit vis, vlees of vegetarisch; prijs is exclusief drankjes).

De rit

Met de Seterse Hoeve als begin – en als startpunt beginnen we met een mooie, gevarieerde rit door het mooie Brabantse land.  Dorpjes die we aandoen zijn onder meer ’s Gravenmoer, Waspik, Geertruidenberg, Drimmelen en Terheijden. Vanzelfsprekend is er ook over de andere dopjes wat te vertellen, maar we beperken ons even hier tot ‘s Gravenmoer.

De naam van het dorp is afgeleid van moer, een veengebied dat in dit geval eigendom was van de graaf van Holland.

’s Gravenmoer wordt voor het eerst vermeld in 1293. Het is ontstaan als veenkolonie en hoorde oorspronkelijk bij het Graafschap Holland dat een gedeelte van het gebied ten zuiden van de rivier de Maas in bezit had. In het bewuste jaar gaf graaf Floris V vijftien hoeven wilderten in den Groten Ham aan Steven van Waalwijk. In 1326 sprak men van vijftien hoeven venes, legghende in Sgraven moer. Samen met Roosendaal wordt ’s Gravenmoer genoemd als oudste veenkolonie van Nederland. Er lag een turfvaart, die echter in de loop van de 15e eeuw verzandde, waarna in de 16e eeuw de ’s Gravenmoerse Vaart werd gegraven. Van het begin af aan was ’s Gravenmoer een schippersplaats, waar gehandeld werd in turf, stro en rijshout. Uiteindelijk kwam aan de turfwinning en later ook aan de scheepvaart een einde. In 1950 werd de haven gedempt.

In 1421 werd het dorp tijdens de Sint-Elisabethsvloed zwaar getroffen. In de zestiende eeuw kwam het dorp via de contacten die de schippers hadden, in aanraking met de Reformatie en werd het gewonnen voor de “nije leer”. In 1610 werd een predikant aangesteld. De eeuwen daarna bleef ’s Gravenmoer een protestantse enclave in een rooms-katholieke streek.

Gedurende de Tachtigjarige Oorlog probeerde het dorp aansluiting te vinden bij Brabant, maar het werd in 1734 bij Holland gevoegd. In 1814, na de Franse tijd, werd het dorp definitief bij de nieuw gevormde provincie Noord-Brabant gevoegd. Tot 1997 vormde ’s Gravenmoer een zelfstandige gemeente, waarna het bij Dongen werd gevoegd.

Varia

Naast dorpjes zullen we ook langs rustige, lommerrijke weggetjes rijden. Alhoewel we natuurlijk niet kunnen uitsluiten dat ook hier de herfstbuien zullen hebben huisgehouden.

De totale rit zal ongeveer 73 km. zijn  met het bekende bolletje-pijltje systeem en niet te vergeten: de traditionele prijsvraag met felbegeerde prijzen voor de autoliefhebber!

Kosten

Betalen doe je, zoals je dat inmiddels gewend bent van de GCCC van tevoren. Leden betalen € 3,50 , introducés € 7,-. Daarbij is inbegrepen koffie/thee en taart. Onderweg zijn eventuele stopplaatsen op individuele basis en voor eigen rekening. Voor het diner betaal je  € 25.- p.p., ook van te voren te voldoen.

Diner

Voorgerechten, keuze uit:

  • Trio van Zalm: Tartaar van verse zalm met een kwarteleitje, gerookte zalm met een Spaans uitje en een stukje gegrilde zalm in een kikomansojasaus
  • Carpaccio: Rundercarpaccio met hierop pijnboompitten, uitgebakken livarspekjes, geschaafde gedroogde schapenkaas en een saus van grove mosterd.
  • Salade Geitenkaas: Salade van diverse slasoorten met een lauwwarm geitenkaasje vergezeld van reepjes frisse appel, geparfumeerd met een honing sausje.

Hoofdgerechten, keuze uit:

  • Duo Rund & Varken: Gebakken varkenshaasmedaillon op een tarte tatin van rode uien en een gegrilde runderschouderhaas waarbij een lichtpikante pepersaus of
  • Zeebanket: Gebakken zeebanket van 5 verschillende vissoorten. Sliptong, zalm, kabeljauw, tongfilet en een gamba begeleid door een remouladesaus.
  • Groentenquiche: Overheerlijke huisgemaakte vegetarische quiche met een verse gemengde salade.

Dessert

  • Grand Dessert: Een samengestelde verrassing van diverse lekkernijen.

Aanmelden

Je kon je aanmelden voor de rit  uiterlijk op 15 november. De inschrijving is nu gesloten.

Gezelschap?

Zoals gebruikelijk, zijn ook vooraf gemelde introducés welkom. Ook onze kleine trouwe viervoeters zijn welkom, mits opgevoed en aangelijnd.

Let op: De GCCC sluit bij voorbaat iedere aansprakelijkheid voor welke schade dan ook uit.