Frieslandrit: “Flaneren tussen de Friese meren”

It giet oan! Op zondag 15 augustus organiseren de enthousiaste clubleden Paul en Daniël een rit door het zuidwestelijke deel van deze mooie groene provincie dat zijn diversiteit laat zien tijdens deze zomerse sightseeing tour. Je rijdt langs eeuwenoude gebouwen en ontdekt historische verhalen uit het verre Friese verleden.

Er komt weer een rit in Friesland? Vertel meer!

Het wordt een dag dat je met je dichte of open klassieke of minder klassieke bolide toert door het Nationaal Landschap Zuidwest Friesland. Dit Nationaal Landschap bestaat uit vier onderling zeer verschillende typen landschap en elk heeft z’n eigen historische landschapselementen: De IJsselmeerkust, het kleigebied, de stuwwallen en het veen- en merengebied. Het merengebied is gewild bij watersporters. Onder andere wordt hier het Skûtsjesilen gehouden. Zeilen hoef je die dag niet te doen. Nee we gaan flaneren. Flaneren tussen de Friese meren!

Alleen een beetje toeren en flaneren? En die eerdergenoemde historische verhalen?

Die verhalen ontdek je namelijk tijdens de rit. Want wat is nou een jerde? Welke plaats werd welvarend dankzij de boterhandel en welke overwinning behaalden de Friezen in 1345? Gedurende de route wordt je dat allemaal duidelijk mede door QR-codes. Neem voor de zekerheid een powerbank mee!

Heb ik die kennis ook ergens voor nodig?

Jazeker! De organisatoren van de rit nodigen je uit om mee te doen met een korte pubquiz waar vragen worden gesteld over hetgeen je bent tegengekomen tijdens de rit. Voor de winnaar is er een leuke attentie!

Daarna is er een Fries diner?

Dat niet, maar wel een barbecue om in de zomerse sferen te komen! En nog wel aan het strand! Hoe leuk is dat! Op een mooie locatie waar ook de start van de rit is en waar je voordat de rit begint koffie of thee met een gebakje ontvangt.

Klinkt leuk! En wat zijn de kosten van de rit en hoe laat word je bij deze locatie verwacht?

Deelnamekosten zijn voor clubleden €6 en voor introducees €9. Dat is inclusief koffie/thee met gebak (voor € 6,50). De barbecue is € 25. Aanvang is vanaf 12.00 uur en de rit begint om 13.00 uur.

Mag ús Beike de Fryske Stabij ook mee?

Je trouwe viervoeter mag mee met de rit en in het restaurant maar hij of zij mag helaas niet het strand op.

Ow wel jammer maar we gaan graag mee! Waar kan ik me aanmelden?

De aanmelding voor deze rit is gesloten met 87 deelnemers.

 

We doen mee! Wy hawwe dêr folle sin yn!

Leuk! Bekijk hier nog het aankondigingsfilmpje om in de stemming te komen:

bit.ly/frieslandrit-aankondigingsfilmpje

En wil je nog een “foarpreau” van de rit? Bekijk eens dit filmpje:

bit.ly/frieslandrit-testrit

Oant sjen yn Fryslân!