De Smokkelroute

Smokkelen was een wijdverbreide bezigheid overal aan de grens tussen Nederland en België en ook dus in het grensgebied van het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen en België. Alles waarbij er een prijsverschil is in het andere land, leent zich voor de smokkel. Vaak waren accijnzen de oorzaak, zoals aan het eind van de 19e eeuw het geval was met zout, maar vooral de botersmokkel tussen de twee wereldoorlogen is berucht. Door de armoede tijdens economische crisis van de dertiger jaren was het voor velen vaak bittere noodzaak om een beetje bij te verdienen met wat smokkelwaar. Het was vaak een kat-en-muisspel tussen de burger en de douanier. Bekend is dat sommige douaniers vrouwen, van wie ze vermoedden dat die stiekem boter smokkelden, een tijdje vasthielden in hun kantoortje bij de warme kachel. De boter droop na een tijdje uit hun rokken!

Gaan we stiekem smokkelen?

Nee, we moeten met deze rit niet alles stiekem doen en we gaan niets smokkelen, althans niet dat wij weten. We gaan op zondag 25 augustus wel een mooie, bijzondere rit maken, georganiseerd door onze leden Patrick en Wilfried. Een leuke smokkelroute, mooie smalle spannende weggetjes en een deel van België dat de meesten van jullie nog niet gezien hebben. Diverse malen zullen we de grens oversteken van Zeeuws Vlaanderen en delen van België. Zowel Oost- als West Vlaanderen zullen een onderdeel van de route zijn. Telkens zullen de welbekende grenspaaltjes duidelijk maken dat je weer in ‘het andere land bent’, maar vrees niet, de grens oversteken is volledig legaal. Geen douanier die je aan de tand gaat voelen.

Waar beginnen we?

Het startpunt (en het eindpunt) is in IJzendijke, IJzenwat? Jaja, een leuk pittoresk stadje in Zeeuws Vlaanderen, gewoon een verborgen pareltje dat wij jullie willen laten zien. In de Middeleeuwen was het een welvarende handelsplaats en havenstad, gelegen aan een nu drooggelegde zeearm van de Westerschelde. Tijdens de 80-jarige oorlog (1568-1648) werd er één van de vele vestingen van Zeeuws-Vlaanderen  gebouwd in opdracht van Prins Maurits en het speelde daarmee een grote rol in de strijd van de Nederlanden tegen de Spaanse overheersers.

Leden ontvangen het adres van de startlocatie in een e-mail. Op datzelfde punt zullen we, als je je daarvoor hebt opgegeven, ook ons diner nuttigen aan het einde van de rit.  Ontvangst met koffie en Zeeuwse Bolus om 12 uur en diner vanaf 17:30 uur.

Wat gaan we zoal doen?

We zien jullie allemaal graag met deze Smokkelroute. De Westerscheldetunnel heeft dit mooie gebied veel dichterbij gebracht en een bezoek is zeker zeer de moeite waard. Tijdens de rit rijden we over een achtergebleven (tijdelijke) brug uit de tweede wereld oorlog (zakken we erdoor of niet?) en gaan we de grens over op een stukje dat toch heel anders aanvoelt dan op de snelweg de grens over te steken.

Zomerbar

Middenin de route bevindt zich ook nog een fantastische Zomerbar die je wel moet bezoeken om een klein beetje van het lokale Belgische bier te proeven, al is het maar om even uit te rusten.

Diner na afloop

Als je wilt, kun je na afloop van de rit gezellig aanschuiven voor een driegangendiner (27,50 p.p.). Je kunt je keuze op het aanmeldformulier aangeven:

Vooraf:

  • Tomatenroomsoep
  • Heldere bouillon met verse groenten

Hoofdgerecht:

  • Roodbaars met Tomatensalsa
  • Stoverij, huisbereid
  • Vegetarisch hoofdgerecht

Dessert:

  • Bosvruchten Bavarois met fruitgarnituur
  • Panna Cotta

25 Augustus zal er dus veel gesmokkeld worden door de Gay Classic Car Club Benelux. BeNeLux: Luxemburg slaan we dan even over, maar we rijden in ieder geval door Nederland en België.

En wat kost het?

Leden betalen € 1,50 en introducés € 4,50. Daarbij is inbegrepen koffie/thee met bolus bij de startlocatie. Als je na afloop wilt blijven eten, betaal je daarvoor € 27,50 p.p. Geef dat gelijk op bij je aanmelding.

Mag de hond mee?

Je trouwe viervoeter, mits  goed opgevoed en aangelijnd, mag met het baasje mee,

Meld je aan!

Aanmelden doe je, zoals je gewend bent, via de aanmeldpagina. De uiterste datum om je aan te melden is zondag 18 augustus.

Evenementenregeling
Ook je geschorste oldtimer of youngtimer mag weer uit de stalling komen en kan lekker het Oost-, West- of Zeeuws-Vlaamse asfalt onder de bandjes voelen. Meld je hier aan voor de evenementenregeling.

Disclaimer
De GCCC is nimmer aansprakelijk voor enige schade die voortvloeit uit of in verband staat met deelname aan een evenement. De deelnemers nemen altijd voor eigen rekening en risico deel aan een evenement. Tijdens de rit worden foto’s en video’s gemaakt. Mocht je daarop niet willen verschijnen, dan ben je daarvoor zelf verantwoordelijk door de fotograaf of filmer vriendelijk te vragen om geen beelden van jou te maken. De foto’s en video’s worden over het algemeen gedeeld op persoonlijke Facebook- en Instagrampagina’s van individuele deelnemers en de GCCC Facebookpagina