Bernardus Ontdekkingstoer provincie Groningen

ADUARD (1 juni 2008) – Deze rit bewees dat in de provincie Groningen veel moois is te zien!

  • Beeldreportage van René

De 40 deelnemers waanden zich door het historische cultuurlandschap Middag-Humsterland met een broeierige zomerse temperatuur van 27 graden.

Een aantal van hen maakten er een gezellig kampeerweekend van! De rit toerde langs een veelzijdige landschap met schilderachtige plattelandsdorpjes. Gastheer Jaap Stienstra, een oud-tandarts van 85 jaar, verzorgde aan het eind van de middag een heerlijke driegangenmaaltijd in Groningse sferen. Dank Jaap voor je goede zorgen!

Sint Bernardushof

De dag begon lekker ontspannen in het museum Sint Bernardushof te Aduard. In dit het museum kregen we van monnik Ies een boeiend verhaal te horen en te zien over het klooster Aduard dat tussen de 12e en 16e eeuw beroemd was in heel Europa.

Borg Verhildersum

De sporen van de monniken van het klooster in Aduard vonden we terug in het eerste deel van de rit die door het Middag-Humsterland kronkelt. Halverwege de rit bezochten we De Borg Verhildersum, een van oorsprong versterkte boerderij. In de loop van de tijd werd zo’n borg steeds verder verfraaid en uitgebreid tot kleine kasteeltjes, buiten de huizen. De route was ongeveer 50 kilometer met voldoende mogelijkheid om tussendoor de onderlinge contacten te versterken en te genieten van de hartverwarmende gezelligheid van de Groningers.