Zonnestralen rond Hilversum

De openingsrit van het seizoen 2017 start zondag 26 maart op de hei bij Hilversum en wordt georganiseerd door onze leden Luco en Wouter.

Ontvangst

De  ontvangst is op een unieke locatie in het voormalige hoofdgebouw van Sanatorium Zonnestraal (architect Duiker) in een omgeving van licht en lucht.

“Niet zomaar een ruimte, maar een bijzondere ervaring en inspiratiebron voor gasten en bezoekers met gevoel voor architectuur, historie, landschapsarchitectuur en gezondheidszorg”.

Het Hilversumse landgoed Zonnestraal is in de vorige eeuw gebouwd als sanatorium voor tbc-patiënten. Het geld hiervoor werd grotendeels opgebracht door de leden van de Nederlandse Diamantenbewerkersbond. Er moest een sanatorium komen. Het startkapitaal hiervoor werd vergaard uit afvalproducten van de diamantindustrie. De koperen steeltjes en diamantpoeder werden gerecycled. Daarnaast hebben de diamantbewerkers collectief gecollecteerd. Het vergaarde bedrag werd vervolgens aangevuld door het Rijk en het sanatorium kon gebouwd worden.

Het gebouw moest op de heide tussen de bossen komen te staan omdat de patiënten op basis van veel licht en lucht zouden genezen. Voor de bouw van het sanatorium is in eerste instantie Berlage benaderd maar aangezien deze geen tijd had verwees hij door naar architect Jan Duiker. Licht en lucht werd doorgevoerd in het ontwerp van Jan Duiker. Veel glas en veel balkons moesten ervoor zorgen dat de patiënten weer zo snel mogelijk beter zouden worden.

 

 

Waar is het start- en eindpunt?

Het precieze adres ontvangen de leden per e-mail.

 

 

Programma:

–           11 uur ontvangst met koffie of thee en een petit-four

–           12 uur (facultatieve) rondleiding onder begeleiding van een gids (ca 1 uur)

–           rit (ca 50 km)

–           16:00-17:30 (facultatieve) wijnclass op wijngaard Zonnestraal (ca 1.5 uur)

–           18:00 -20:00 3 gangen diner

 

Let wel:

De rondleiding (8 euro pp) en wijnclass (eveneens 8 euro pp) zijn facultatief en hiervoor dien je je apart op te geven (zie het aanmeldformulier).

De rondleiding door gebouwen en bos wordt gedaan door de heer Jan Schrieffer. Jan Schrieffer is hier geboren en getogen en gaat ons alle ins en outs vertellen wat betreft architectuur en historie. In de brasserie is tevens een boekje/gids te koop (€ 5.-).

www.brasserie-zonnestraal.nl

De wijnclass vindt plaats  in de oude moestuin van landgoed Zonnestraal, tussen het bos en de Rading. De wijngaard begon kleinschalig in 2014 met 300 wijnstokken. Nu staan er 3000. In het najaar van 2016 was wel de eerste oogst ‘Gooische wijn’! De eigenaar leidt ons rond in de wijngaard en vertelt meer over het productieproces en de toekomst van Nederlandse wijnen. In een tijdsbestek van ongeveer 1,5 uur proeven we drie verschillende wijnen die op de wijn­gaard geproduceerd worden (incl. stokbrood en kruidenboter). De ingang van de wijngaard is op de Rading tegenover nummer 94b (op de grens met Loosdrecht). Parkeren kan hier, maar ook bij de brasserie. Vanaf de brasserie is het ongeveer 5 minuten lopen door het bos.

Is er diner na afloop?

Jazeker, je kunt aanschuiven voor een drie-gangen-diner in de brasserie à € 30.- pp:

Voorgerechten

Carpaccio van dungesneden ossenhaas met Parmezaan en pesto

Of Sashimi van licht geroosterde zalm op een salsa van komkommer koriander

Of Pomodorisoep met crème fraîche en verse basilicum

 

Hoofdgerechten

Varkenshaas met een jus van truffel met seizoen groente

Of Zeebaars op de huidgebakken met een antibiose van pomodori, kervel en balsamici

Of Galette met paddenstoelen en tijm (vegetarisch) Half open rustiek taart naar Frans recept

 

Dessert

3 heerlijke mini desserts per persoon bestaande uit; tiramisu, crème brûlée en panna cotta met rood fruit.

 

 

Mag de hond mee?

Jazeker, alleen moeten de baasjes er wel voor zorgen dat de trouwe viervoeter aangelijnd is en niet voor overlast zorgt voor andere deelnemers. Laten we het samen gezellig houden!

 

Ander gezelschap?

Introducés mogen ook mee, mits van tevoren aangemeld.

 

Wat zijn de deelnamekosten?

GCCC leden betalen € 3,50 en niet-leden en introducés betalen € 6,00 p.p.

Dit zijn de deelnamekosten incl. koffie/thee, gebak.

 

Hoe kan ik me aanmelden?

Aanmelden kon tot en met 19 maart. De inschrijving is inmiddels gesloten met 112 deelnemers.

Let op: De GCCC sluit bij voorbaat iedere aansprakelijkheid voor welke schade dan ook uit.