Zintuigen verwennen? Culturele Hoofdstad verkennen!

Ontdek de cultuur, historie, nostalgie, kerstsfeer en het culinaire in de Friese hoofdstad die dit jaar dé Culturele Hoofdstad van Europa is! Naast grote evenementen, die afgelopen jaar in Leeuwarden hebben plaatsgevonden als De Reuzen van Royal de Luxe en het theaterspektakel De Stormruiter, waren er talloze kleine evenementen. En nu is het de beurt aan de club met de GCCC Culturele Hoofdstad rit!

Organisator Paul neemt je op zondag 16 december 2018 mee naar de tijd van Mata Hari, Henry Ford, Charles Dickens, André Citroën, Ian Fleming, Merlin Minshall en Eugène en Armand Peugeot.

Waar beginnen we?

De dag begint in een verborgen parel van Leeuwarden waar je bij binnenkomst teruggaat naar de eerste helft van de twintigste eeuw. Je ziet oldtimers, houten Philips radio’s, Meccano en nog veel meer uit die periode. De sfeer van toen is gelijk voelbaar. Je wordt verwelkomd met koffie/thee en Friese oranjekoek. Terwijl je deze verborgen parel, een museum gevestigd in een oud pakhuis, op je in laat werken, rijden modeltreinen op een grootspoorbaan rondjes boven de auto’s.

Je wordt bijeengeroepen door de organisator en na een welkomstwoord en uitleg over deze dag word het deelnemersaantal in tweeën gesplitst. Je begint met de rondleiding óf met de route door Friesland. Halverwege de middag is er een switch en worden de groepen omgedraaid. Tijdens de rondleiding maak je kennis met de oldtimercollectie en elke auto heeft een eigen verhaal. Zoals een Goggomobil die een drie jaar lange reis heeft gemaakt van Groningen naar Kaapstad en weer terug, een Citroën die heeft meegespeeld in een Nederlandse film, de échte auto van “James Bond”, de oudste Chrysler in Europa, een elektrische auto uit 1907 met originele Edison laadpaal, een zeldzame rally DAF en nog veel meer. Er is van alles te zien en interessante anekdotes zijn te horen. Voor geïnteresseerden is op een bovenverdieping een grote collectie te zien op gebied van kant. Van zeventiende-eeuwse tot hedendaagse kantwerken. Er zijn verschillende kanttechnieken te zien uit allerlei delen van Europa. Bij alle bovenverdiepingen in het museum zijn er overigens stoelliften aanwezig.

De rit

De rit is een 53 kilometer lange route en gaat deels door de stad, het platteland en de snelweg. Halverwege de route is er een korte stop bij een oldtimer verkoopgarage met veelal Britse klassieke sportwagens.

En wat krijg je nog meer te zien?

In de namiddag is de mogelijkheid om de prachtige historische gebouwen en monumenten te zien in de binnenstad van Leeuwarden aan de hand van een sightseeing wandelroute. Je maakt kennis met de uiteenlopende bouwstijlen als Art-Nouveau, Neo-Hollandse Renaissance, Vernieuwing, Neogotisch, Classicistisch Barok en Fin-de-Siècle.

Victoriaanse sfeer

Om in de sfeer van toen te blijven is er in het weekend van de rit ook een Charles Dickens evenement. Het is de eerste editie van dit evenement in Leeuwarden. Acteurs en figuranten gaan gekleed in de periode van de Victoriaanse tijd (waarin de Engelse schrijver leefde). Personages die in het boek voorkomen als Ebenezer Scrooge, Oliver Twist, Fagin en de Dievenbende bepalen het straatbeeld van Leeuwarden. De binnenstad wordt omgetoverd tot een nostalgische wereld vol fantasie en fictie, in een negentiende-eeuws tafereel. Er komt een grote kerstmarkt in het centrum en de binnenstad zal tevens het decor worden van kerstkoren, oude ambachten en er is een levende kerststal te vinden.

En na dit alles?

Rond half zes verlaat je de sfeervolle binnenstad en ga je naar een modern, prachtig ingericht restaurant even buiten Leeuwarden. Hier kun je, als je dat wilt, genieten van je vooraf gekozen driegangen diner.

Honden

In dit restaurant zijn honden niet toegestaan. Wel zijn ze welkom in de hotelbar en lounge. In het museum zijn honden wel toegestaan, mits aangelijnd en opgevoed.

Het diner

Het keuzemenu bestaat uit:

Voorgerecht: tomatensoep óf groentesoep

Hoofdgerecht: varkenshaas óf kabeljauw óf gnocchi (Italiaanse pastasoort)

Nagerecht: dame blanche

De kosten

Deelname aan deze rit is € 5,00 voor leden en € 8,50 voor introducés. Hierin is inbegrepen de entreeprijs van het museum en de koffie/thee met Friese oranjekoek.

Het driegangen diner is € 22,50 per persoon. Betalen doe je, zoals je dat inmiddels gewend bent van de GCCC, van tevoren.

Overnachting?

Wil je er een lang weekend van maken dan kan je ook bij Van der Valk overnachten voor € 94,50 per nacht. Helaas zijn honden hier niet toegestaan in de hotelkamer. Wil je voordeliger overnachten dan is het Bastion Hotel, het Campanile Hotel, het Stenden Hotel, het WTC Hotel en het Eurohotel een greep uit de alternatie mogelijkheden.

Wil je zaterdag het culturele van Leeuwarden ontdekken dan kan je ook naar het Charles Dickens evenement gaan. Wil je een museum bezoeken dan zijn het Fries Museum, het Keramiekmuseum, het Natuurmuseum, het Beerenburger Museum en Museum de Grutterswinkel de aanraders.

Meld je aan voor deze gevarieerde GCCC meeting in deze provincie die op plek drie staat in de top tien van beste Europese bestemmingen van reisgids Lonely Planet. En dat is de hoogste plek ooit voor een Nederlandse bestemming!

Tot en met zondag 9 december kon je je aanmelden voor deze leuke dag!

December will be magic again!

Evenementenregeling

Ook je geschorste oldtimer of youngtimer mag weer uit de stalling komen en kan voor de laatste keer dit jaar lekker tuffen door het  Friese land. Meld je hiervoor aan via GCCC-evenementenregeling.

Disclaimer

De GCCC is nimmer aansprakelijk voor enige schade die voortvloeit uit of in verband met deelname aan een evenement. De deelnemers nemen altijd voor eigen rekening en risico deel aan een evenement. Tijdens de rit worden ook foto’s en video’s gemaakt. Mocht je dit niet op prijs stellen, dan ben je hiervoor zelf verantwoordelijk door de fotograaf of filmer vriendelijk te vragen om geen beelden van jou te maken. De foto’s en video’s worden over het algemeen gedeeld op persoonlijke Facebook- en Instagrampagina’s van individuele deelnemers en de GCCC Facebookpagina