Vrouwen winnaar lenterit langs Burchten, Buitenplaatsen en Bastions

LOOSDRECHT (21 mrt. 2010) – Bijna 90 deelnemers konden op zondag 21 maart genieten van een heerlijke zonnige voorjaarstocht langs drie B’s: Burchten, Buitenplaatsen en Bastions. Een mooier begin van de lente konden we ons niet wensen.

Fotoalbums van deze rit

Sinds lange tijd ook weer vrolijke en gezellige vrouwen onder de deelnemers: met een opvallende lavendelkleurige 2CV Citroën Dyane uit 1978 en een witte Mazda MX5 Miata uit 1995! Deze vier nieuwe GCCC-leden gaven gelijk hun beste visitekaartje af: ze verzamelden de meeste punten bij het beantwoorden van de puzzelvragen van deze rit. Arlette, Els, Astrid en Hedwig; van harte gefeliciteerd met deze mooie overwinning!

Waar ging de tocht langs?

Onze GCCC-leden Luco en Wouter hadden een boeiende rit uitgezet door een typisch afwisselend Hollands landschap met veenafgravingen, plassen en de prachtig slingerende Hollandse Vecht.

We toerden verder langs enkele stille getuigen van de eeuwenoude strijd tussen de graven van Holland en de bisschop van Utrecht. Onderweg zagen we ook fraai bewaard gebleven buitenhuizen van de rijke Amsterdamse en Utrechtse elite uit de 17e en 18e eeuw.

Wat was er tijdens de rit nog meer te zien?
De lenterit ging verder door Loenen aan de Vecht, een pittoresk dorp met een oude dorpskern waar voor het merendeel nog 18e-eeuwse huizen staan. Zeer karakteristiek waren de buitenplaatsen en de bijbehorende theekoepels van de Amsterdamse patriciërs die hier langs de Vecht hun chique panden bouwden.

Langs de Vecht staan ook diverse kastelen, waarvan Nijenrode als huidige universiteit de meest bekende is. Maar onze kastelen- en pauzestop was bij het fraaie 13e-eeuwse Slot Zuylen. Ooi werd dit slot bewoond door Belle van Zuylen (1740-1805), een van de eerste geëmancipeerde vrouwen van Nederland.

Waar was het start- en eindpunt?
Iedereen was mooi op tijd bij het stratpunt Bar Bistro ’t Bruggetje in Loosdrecht. Koffie/thee en appeltaart als welkom en gelegenheid om bij te kletsen. Aan het einde van de rit volgende de prijsuitreiking en een heerlijk drie-gangen-diner, ook weer in ’t Bruggetje.

Dank aan alle deelnemers en in het bijzonder Wouter en Luco als organisatoren!