Verslag van de Schotland Cruise

DAILLY – Maar liefst 54 leden van de GCCC hebben in september deelgenomen aan de Schotland Cruise. Deze cruise werd mogelijk gemaakt door onze leden Hans en Emiel en hun in Schotland wonende vrienden Jan en Jo-Ann. Hoe het ook alweer precies zat, kun je nog teruglezen in de oorspronkelijke aankondiging van deze reis. Regelmatige introducée maar inmiddels ook GCCC-lid Mayra schreef voor ons een verslag van de reis. Dank je, Mayra!

Zaterdag 6 september 2014

Het feest begint! Op weg naar de boot in IJmuiden om een weekje met de GCCC naar Schotland te gaan.

Op de parkeerplaats bij DFDS in IJmuiden troffen de Schotlandgangers elkaar en na begroetingen en de gebruikelijke hugs met de andere reizigers van de GCCC kon er worden ingescheept. Afgezien van 2 automobielen van recenter bouwjaar stond iedereen mooi bij elkaar op een dek.

’s Avonds hadden de meesten gereserveerd voor een gezamenlijk dinerbuffet en anderen aten in het à la carte restaurant. Daarna konden de voetjes nog lekker van de vloer.

Zondag 7 september 2014

We zijn om 10.00 uur (lokale tijd) aangekomen in Newcastle. Het navigatiesysteem stuurde ons direct de snelweg op hetgeen achteraf gezien helemaal niet zo gek was want de route door Newcastle was afgezet. Via een schitterende toeristische route zijn we langs de Hadrians Wall van Oost naar West gereden. Bij Hadrians Wall werd door velen een kleine wandeling gemaakt en wat later werd in groten getale geluncht in Greenhead waar de Jaguar E Type van Dave een opgeblazen accu (b)lijkt te hebben.

Via nog ongerepte gebieden van Zuid Schotland en pittoreske dorpjes rijden we verder. Een deel van de route gaat over een geasfalteerde schapentrail (geen huizen te zien, maar er lopen of liggen soms wel schapen op de weg). Onderweg zijn er af en toe gelegenheden om te stoppen en een kop koffie te drinken.

Uiteindelijk zijn we gearriveerd in Dailly waar we met groepen van vier tot zes personen allen een prima huisje betrekken. En voor sommigen gold dat er nog gezellig andere logés bijkwamen voor die nacht.

Bij aankomst op het park zijn we door Jan en Jo-Ann welkom geheten in het clubhuis van de golfclub met soep en broodjes en een tasje met foldermateriaal. Nadat de meesten zich hadden geïnstalleerd, werd er nog een hapje gegeten, bijvoorbeeld in het restaurant van het resort, en gingen de meesten aan de borrel in hun huisje waar het inmiddels knus was (kaarsen en een knabbel).

Culzean Castle Maandag 8 september 2014

Deze dag was min of meer ter vrije invulling.

Ruud, Mayra, Daan en Mark zijn via Maybole en de Carrick Hills naar de kust gegaan. Blik over de ‘Heads of Ayre’, een stop in het gehuchtje Dunure voor een bezoek aan het haventje en uitzicht op een ruïne. We hebben de grillige kust gezien met de eilanden Arran en Ailsa Craig. Terugrijdend langs de kust hebben we een bezoek gebracht aan Culzean Castle, het hoofdkwartier van generaal Eisenhower in de Tweede Wereldoorlog. Daar troffen we weer vele mede-GCCC’ers.

Culzean Castle is een schitterend landgoed met kasteel en tuinen waar volop palmbomen te zien zijn, en een ommuurde tuin.
With its dramatic clifftop setting, Robert Adam architecture, fascinating history and beautiful surroundings, it’s easy to see why Culzean Castle is one of Scotland’s most popular visitor attractions.

Surrounded by Culzean Country Park, an extensive estate encompassing lush woodland, landscaped gardens and rugged coastline, this 18th- century Scottisch castle is super for a day out.

You could easily spend an entire day exploring the country park alone, but with so many treasure-filled rooms to see inside the castle, it’s well worth making time to enjoy both elements of this magnificent historic attraction.

Net als vele anderen, hebben we het bezoek besloten met een tea met scones bij de entree.

In Alloway hebben we onze eerste stop voor koffie gemaakt bij het Burns museum; de beroemdste dichter van Schotland: Robert Burns.

Dinsdag 9 september 2014

We hebben een door Jan en Joanne georganiseerde rondtoer gemaakt die leidt naar het zuidelijkste stukje van Schotland: de adembenemende Mull of Galloway. Kliffen van meer dan 100 meter hoog geven je een prachtig vergezicht over de Ierse Zee en de omgeving. Bij de vuurtoren zijn een aantal appartementjes te huur maar voor zomer 2015 is er geen plek. Zowel op de heen- als terugweg komen we in het pittoreske havenplaatsje Port Patrick waar we lunchen, en de terugreis gaat via de westelijke kant van Galloway Forrest park. De tocht binnendoor brengt ons langs ravijnen en zeer smalle wegen uiteindelijk in het pittoreske dorpje Barr, hier hebben we een gemeenschappelijk diner gehad. Vervolgens nog een vijftien of twintig laatste kilometers af te leggen richting Dailly door aardedonkere bossen en wegen. Een lange dag dus met een schitterende route!

Woensdag 10 september 2014

Een dag ter vrije besteding. Een aanzienlijk aantal mensen besluit richting Edinburgh te rijden en daar te genieten van de prachtige stad. Een kleiner aantal gaat naar Glasgow.

Ruud en Mayra gaan het Galloway Park nogmaals in en hebben koffiebreak bij Loch Trool (Glentrool). Dit is een schitterend Loch wat zich uitstrekt door het park. De route wordt vervolgd route via Newton Stewart en het wilde geitenpark wordt bezocht (waar de bergbeklimmers en de zaagwerkzaamheden belangwekkender waren en dit geldt ook voor het red dear park). De tocht wordt vervolgd in oostelijke richting tot Loch Clatteringshaws met een stuwdam en daar wordt omgekeerd en via Glentrool langs Water of Minnoch noordwaarts tot bij B741 waar ze bijna weer in Dailly zijn. Daar hebben Paul en Marchel gekookt. Daarna volgt de gezamenlijke afsluitende borrel met een bedankje aan Jan, Joanne en Hans en Emiel als organisatoren. Dank! Het geheel werd opgeluisterd met de kiltachtige uitdossing van John en Jerry.

Donderdag 11 september 2014

Gewaarschuwd om niet later dan half elf te vertrekken zijn de meesten al vroeg vertrokken.

Om half tien zijn Ruud, Mayra, Paul, Marchel, Daniël en Mark klaar om te vertrekken. Het is een lange reis en we hebben weinig tijd voor pauze tot eindbestemming Newcastle. Hier schepen we allen op een dek in en om 17.30 uur (Engelse tijd) varen we af richting IJmuiden. Zowat de hele ploeg neemt ditmaal deel aan het buffet. Een aantal gaat al vroeg op stok, maar een aanzienlijk deel blijft tot laat op, d.w.z. tot vroeg, en viert de verjaardag mee van Aldrin.

Vrijdag 12 september 2014

Om ca. 10.00 uur zijn we weer in IJmuiden. Het is een superreis geworden met de auto’s (Mustangs!), lieve mensen en prachtig weer door Schotland.

Ruud, Mayra met Daan en Mark en Marchel en Paul in huisje nummer 50.