Van Takkenbos langs Horrekijkers en Stokkiesmannen

De tweede rit van het seizoen 2017 start zondag 30 april,  gaat  door de Hoeksche Waard dat sinds 2005 de status nationaal landschap heeft en wordt georganiseerd door ons lid Kees.

Waar is het start- en eindpunt?

Het precieze startpunt krijgen jullie in een aparte mail.

De Hoeksche Waard

Een waard is de oude naam voor een vlak landschap dat is ontstaan onder invloed van rivieren,  een waard wordt beschermd door rivierdijken. De Hoeksche Waard wordt omringd door de rivieren Spui, Oude maas, Dordtsche Kil, Haringvliet en Hollands Diep.

De Rit

Vanuit het startpunt, waar we worden ontvangen met koffie of thee met gebak, beginnen we aan onze rit. We rijden als eerste richting Oud Beijerland, op de Oost Voorstraat passeren we het prachtige oude raadhuis, even stoppen om het centrum van Oud Beijerland te bekijken is zeker de moeite waard. Daarna rijden we richting Heinenoord waarbij we de kleinste watertoren van Nederland passeren. In Heinenoord aan de dorpsstraat is ook Museum de Hoeksche Waard te vinden. Twee kapitale naast elkaar gelegen rijksmonumenten vormen een sfeervol historisch complex. De herenboerderij Oost-Leeuwenstein en het statige Hof van Assendelft zijn de afgelopen jaren gerenoveerd en opnieuw ingericht.

‘Van Heer tot Errebaaier’

In het museum ontmoet je de ambachtsvrouwe, herenboer, dorpsdokter,  vakman, winkelierster, landarbeider en het schoolkind. Duidelijk wordt de  ongelijkheid, die vroeger als vanzelfsprekend bestond tussen heren en  arbeiders en tussen mannen en vrouwen. Je ziet hoe men vroeger leefde en werkte. Van de rijke herenboer tot de arme landarbeider, allemaal hebben ze de Hoeksche Waard  gevormd tot wat ze nu is.  Entree bedraagt 5 euro pp (niet inbegrepen in ritprijs). Bron: Website van Museum de Hoeksche Waard.

Vervolg rit

Van Heinenoord rijden we richting Mijnsheerenland, dit dorp staat ook wel bekend als het Wassenaar van de Hoeksche Waard vanwege de mooie grote villa’s die er staan. Van Mijnsheerenland rijden we richting Puttershoek, hier rijden we langs de voormalige suikerfabriek. Vanuit Puttershoek rijden we richting Strijensas  waar we over een mooie monumentale brug rijden. Hier is ook een gezellige jachthaven en een mooi natuur gebied te vinden. Vanuit Strijensas rijden we weer terug naar Numansdorp.

Takkenbos, Horrekijkers en Stokkiesmannen nader verklaard

De bijnaam van Numansdorp is Takkenbos. In 1860 werden bij de bouw van het fort grote hoeveelheden takkenbossen als fundering gebruikt. Inwoners van Mijnsheerenland werden ‘horrekijkers’ genoemd omdat ze achter de gordijnen gluurden. Stokkiesmannen is de bijnaam van Oud Beijerland. De term “Stokkiesmannen” is waarschijnlijk een verwijzing naar het chique uiterlijk van mensen op stand (met een hoed en een wandelstok).

Het diner na afloop:

SOEPEN:

*Gegratineerde uiensoep* of

*Pommodoriesoep met mascarpone en basilicumolie (vegetarisch) of

*Goed gevulde vissoep

HOOFDGERECHTEN:

*Sliptongen met ravigottesaus of

*Italiaanse schnitzel met chorizo, mozzarella, tomaat en Italiaanse kruiden of

*Black Angus burger met tomaat, augurk, rucola,  truffelmayonaise en Cheddar cheese of

*Vegetarische paddestoelen risotto met Parmesaan

DESSERT:

*Koffie of thee met drie lekkers (brownie, blondie en citroentaart)

De kosten van dit keuzemenu bedragen € 25,00 p.p. exclusief drankjes.

Museumbezoek?

Tijdens de rit is er de mogelijkheid het Hoeksche Waard museum op eigen gelegenheid te bezoeken; de kosten daarvan bedragen 5 euro; een museumjaarkaart is niet geldig

Mag de hond mee?

Jazeker, alleen moeten de baasjes er wel voor zorgen dat de trouwe viervoeter aangelijnd is en niet voor overlast zorgt voor andere deelnemers. NB Honden zijn niet toegestaan in het restaurant.

Ander gezelschap?

Introducees mogen ook mee, mits van tevoren aangemeld.

Wat zijn de deelnamekosten?

GCCC leden betalen € 3,- en niet-leden en introducés betalen € 5,50 p.p.

Dit zijn de deelnamekosten incl. koffie/thee, gebak.

Hoe kan ik me aanmelden?

Op zondag 23 april hebben we de inschrijving gesloten met 103 deelnemers..

Let op: De GCCC sluit bij voorbaat iedere aansprakelijkheid voor welke schade dan ook uit.