Uitwaaien in het Groningse land, goed voor leden en verstand

Het is al weer bijna mei! Ons GCCC-lid Freek nodigt je uit voor al weer de derde rit dit jaar en die gaat plaatsvinden in de noordelijke provincie Groningen. Je bent van harte welkom met je  youngtimer/klassieker om lekker uit te gaan waaien in Groningen en wel op 10 mei aanstaande.

Na het verzamelpunt in Ezinge – waarover meer – begint de rit via de Marne en het Hoge Land. We komen dan onder meer langs Eenrum met Abrahams  mosterdmakerij, waar je prima kunt lunchen met bijvoorbeeld Groninger mosterdsoep.

Mosterd

“De provincie Groningen is van oudsher een gebied waar menig kruidenier zelf zijn producten maakte, als voorbeeld Groninger Mosterd. Deze huisvlijt groeide uit tot kleine fabriekjes met elk hun eigen naam, recept en afzetgebied. Door de opkomst van de grote industrie verdwenen deze fabriekjes omdat ze niet meer rendabel waren, of ze werden door de grote fabrieken opgekocht.

Abrahams Mosterdmakerij is echter blijven bestaan en het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan. Abrahams mosterd wordt namelijk ambachtelijk en tevens biologisch bereid volgens traditioneel Groninger receptuur. Abrahams Mosterdmakerij is daarmee de enige écht ambachtelijke en biologische mosterdmakerij in Nederland. Naar eigen zeggen is Abrahams mosterd de lekkerste mosterd…. dat zullen we dus zelf gaan zien en ondervinden! Weet jij al waar Abraham de mosterd haalt?!

En na de mosterd?

De rit gaat verder via Pieterburen, waar Lenie ’t Hart ooit aan het spreekwoordelijke roer stond van de zeehondencrèche en vervolgens belanden we in Noordpolderziijl. Noordpolderzijl is een buurtschap in de gemeente Eemsmond, ten noorden van Usquert in de provincie Groningen. Noordpolderzijl is gelegen aan de Waddenzee, ten zuiden van Rottumeroog. Dit plaatsje heeft het kleinste zeehaventje van waarschijnlijk heel Nederland. Op dit noordelijke puntje kun je lekker uitwaaien, en ook er is een heel karakteristiek oud café waar je met mooi weer lekker buiten kunt zitten in de Groningse buitenlucht. Uiteindelijk gaan we dan via een mooie  route terug naar Ezinge.

Het trefpunt

We verzamelen ons bij café de Brug in Ezinge, Adres: Torenstraat 2, 9891 AG Ezinge, Telefoon: 0594 621 847. Hier worden we tussen 12 uur en half 1 ontvangen met koffie en iets lekkers erbij en na de rit worden de  mee-eters onder ons weer hier terugverwacht voor het diner. We vinden het erg fijn dat onze clubleden het erg gezellig met elkaar hebben, maar vergeet a.u.b. niet op tijd je te melden voor de inschrijving ter plaatse en ook weer op tijd terug te zijn voor het diner dat rond 18.00 uur begint (na de traditionele prijsuitreiking).

Betaling

Betalen doe je, zoals je dat inmiddels gewend bent, van tevoren. Deelname kost € 5,00 voor leden en € 7,50 voor introducés. Dat is inclusief koffie en gebak bij de ontvangst, en een rondleiding door de mosterdfabriek.

Het menu

Bij café De Brug kun je erg lekker eten. De mensen van De Brug verbouwen hun eigen groente, ook mesten ze hun eigen koe. Maar ook aan vegetariërs is vanzelfsprekend gedacht. Dit alles voor € 25.- per persoon.

Vooraf :

minestronesoep (vegetarisch) of

salade met walnoten en geitenkaas (ook vegetarisch)

Hoofdgerecht

verse pasta (vegetarisch) of

Grunneger stoofpot met rundvlees (inderdaad van eigen rund)

Als toe

verrassing van de kok.

Gezelschap?

Zoals gebruikelijk, zijn ook vooraf gemelde introducees welkom.

Ook kleine trouwe viervoeters zijn welkom, mits opgevoed en aangelijnd.

  • Let op: De GCCC sluit bij voorbaat iedere aansprakelijkheid voor welke schade dan ook uit.