Rijden langs het Noord Limburgse Witte Goud

Het is alweer 3 jaar gelden dat ons lid Hans en vriendin Maureen een rit door ons mooie Noord Limburg hebben georganiseerd en ze vonden dat het hoog tijd werd om dat weer eens op te pakken. Dat gaat gebeuren op 12 juni 2016. Natuurlijk gaan we dan genieten van het fantastische landschap daar en uiteraard staan achtereenvolgens  ook weer Limburgse vlaai,  asperges en aardbeien op het menu.

De inschrijving voor deze rit is inmiddels gesloten. We hebben 81 deelnemers!

Het startpunt wordt in verband met de veiligheid van onze old- en youngtimers jullie apart toegemaild. Bij het startpunt worden we tussen 12.00 en 12:30 uur ontvangen met koffie/thee en de echte Limburgse vlaai.

Wat schaft de pot  verder? Het diner is van het seizoen en dus natuurlijk asperges!

Keuzemenu GCCC: Een warm buffet met asperges:

Aspergesoep

****

Zalm met Hollandaise saus
Warme beenham
Vegetarisch gerecht
Hierbij de Asperges met gewelde boter, ei, krieltjes en aardappelgratin en één andere soort groente

****

Bavarois
IJs met verse aardbeien

Prijs: € 25.- p.p.

Wat gaan we zien tijdens de rit?

Hans en Maureen hebben voor deze gelegenheid een andere route uitgezet die hele nieuwe elementen uit hun omgeving laat zien en ervaren. We rijden via Well en Aijen naar Oud Bergen en nemen de pont over de Maas. Dan gaan we gaan de westzijde van de Maas verkennen. Via Vierlingsbeek en Boxmeer  rijden we verder richting Oploo en zullen de prachtige, nog meel producerende molen “De Korenbloem” zien en mogelijk bezichtigen. Voor de liefhebbers zijn er dan ambachtelijke producten te koop.

De Korenbloem is een gesloten standerdmolen. Gesloten standerdmolen wil zeggen dat de onderbouw van de molen met een dak bedekt is en dat er een muur omheen staat.  Het bouwjaar en de herkomst van de molen is in onderzoek. Zeer waarschijnlijk is de molen rond 1845 in Oploo geplaatst. Daarvoor heeft de molen in de buurt van ’s-Hertogenbosch gestaan.

De molen is ingericht als korenmolen met één koppel maalstenen. Van het oorspronkelijke tweede maalkoppel zijn enkel nog wat sporen te zien. De molen is in gebruik voor het malen van graan. Er is een aparte pelmolen en reinigingsinstallatie ingebouwd voor het verwerken van spelt. De molen is aangesloten bij het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde. Op ons verzoek zijn zowel de koren- als de watermolen opengesteld op deze GCCC tourdag. Bij de watermolen is gelegenheid voor een kopje koffie en een drankje.

D’n Olliemeulen is een onderslag watermolen, die in 1725 is gebouwd. De aanbouw stamt uit 1780. De molen staat in Oploo aan de beek de Oploosche Molenbeek, ook wel Vloet genoemd, tegenover de korenmolen De Korenbloem. De molen is een oliemolen en een pelmolen geweest. Thans wordt er graan gemalen. Er zijn twee koppels maalstenen aanwezig. Een gedeelte van de watermolen is in gebruik door het Schuttersgilde St. Matthias.

Het ijzeren waterrad heeft een doorsnede van 5,04 m, is 74 cm breed en heeft 32 ijzeren schoepen.

De tour brengt jullie vervolgens in Overloon waar het Oorlogsmuseum gevestigd is. Wij hebben voor onze leden geregeld dat op vertoon van de routebeschrijving de entreeprijs niet € 15,- maar € 10,- zal zijn. Hierdoor is het wellicht nog meer de moeite waard om even een bezoekje te brengen aan dit museum.

We willen iedereen ook wijzen op Clevers IJsspecialiteiten in Overloon. De TOPPER uit de regio met een heel groot terras! De moeite van een stop meer dan waard!

We vervolgen richting Venray, waar op het  Marktplein veel terrasjes zijn en waar het oude gemeentehuis een mooie sfeer brengt voor een lekker drankje op het Marktplein met zijn vele terrasjes.

Onderweg komen we verschillende aspergeverkooppunten tegen. Hans en Maureen zijn nog in bespreking met een kweker om bij ons eindpunt een kleine stand in te richten waar jullie in de gelegenheid zijn verse asperges te kopen tegen een aantrekkelijke prijs. Dat laten ze voorafgaand aan de tour op de dag zelf aan jullie weten! Hans en Maureen zouden het geweldig vinden als er een grote groep deelnemers naar Noord Limburg komt om samen van al het  moois te genieten en vooral van de overheerlijke asperges van de familie Vink. Ze hebben de naam hoog te houden. Dat wordt genieten!

En wat zijn de kosten?

Betalen doe je, zoals je dat inmiddels gewend bent van de GCCC, van tevoren. De deelnameprijs voor leden is € 5.-, introducés betalen € 6.50. Daarbij is inbegrepen koffie/thee met Limburgse vlaai bij de start. Deelname aan het buffet kost € 25.-. Onderweg zijn consumpties bij eventuele stopplaatsen op individuele basis en voor eigen rekening.

Aanmelden

Aanmelden kon uiterlijk op zondag 5 juni, dus nu niet meer.

Gezelschap?

Zoals gebruikelijk, zijn ook vooraf gemelde introducés welkom. Ook onze kleine trouwe viervoeters zijn welkom, mits opgevoed en aangelijnd.

Let op: De GCCC sluit bij voorbaat iedere aansprakelijkheid voor welke schade dan ook uit.