Openingsrit 2013: Beetje struinen langs klassieke(r) duinen!

Struinen langs de duinen bij SoestSOEST – De openingsrit van het 2013-seizoen ging op zondag 17 maart langs een aantal mooie natuurgebieden van Soest, Baarn en Amersfoort. Op de Soester duinen konden de ruim 90 deelnemers proberen om in een zakje 250 gram duinzand te gieten. Dit was een van de vragen tijdens de puzzelrit, wederom professioneel georganiseerd door Marchel en Paul!

Veel klassiekers op eerste rit van 2013Appelbol

Start en finish was bij restaurant Soester Duinen in Soest. Dit restaurant dankt haar naam aan het natuurgebied de Soester duinen, een zandverstuiving in de gemeente Soest. We werden zeer gastvrij ontvangen met koffie/thee en een verse warme appelbol van het huis.

Vele klassiekers

De weersomstandigheden tijdens de rit waren redelijk, met droog bewolkt weer en een graadje of 6. Ondanks dat de wegen nog niet pekelvrij zijn schoon geregend had 80% van de deelnemers de klassieker weer van stal gehaald. Iedereen had er dus weer reuze zin in!

Mooi landhuis omgeving SoestBijzonder stuifzandgebied!

Tijdens de rit reden we eerst langs de Lange Duinen en de Korte Duinen nabij Soest. Eerst zag je een gigantische ‘zandbak’, omringd door dennen, maar wanneer je beter keek, waren allerlei kleinere vormen te vinden. Vooral kale uitgestrekte laagten en veelal begroeide hogere duinen. De oudere duinen worden vaak ‘bekroond’ met vliegdennen. In de lucht zwevende boomwortels laten zien dat het zand tussen de wortels is weggeblazen. Ook vielen de koninklijke woningen waar we langs reden op, waaronder Kasteel Drakensteyn bij Lage Vuursche.

F-16's in Militait LuchtvaartmuseumStuinen langs militaire luchtvaart

Het was een ontspannen toertochtje, al hoewel. Het was niet eenvoudig om alle antwoorden van de puzzelvragen snel te vinden! Naast het struinen in de duinen brachten we ook een bezoek aan het Militair Luchtvaart Museum.

Wist je dat de militaire luchtvaart in Nederland in 2013 honderd jaar, de Koninklijke Luchtmacht 60 jaar is en het Militaire Luchtvaart Museum haar 45 jarige bestaan viert? In het museum zagen we bijvoorbeeld imposante jachtvliegtuigen, helikopters en lestoestellen van de Koninklijke Luchtmacht en de Marineluchtvaartdienst van 1950 tot heden, zoals de bekende F-16.

Winnaar van de poedelprijs: al het verzamelde duinzandPioniers, professionals en techniek

Met de expositie Van Pioniers tot Professionals was ook aandacht voor de Marineluchtvaartdienst en de militaire luchtvaart in het voormalige Nederlands-Indië. De interactieve presentatie Techniek in en om het vliegtuig vertelde ons meer over de ontwikkelingen op het gebied van vliegtuigconstructie, motoren, cockpits en camouflage. Er was veel te zien en te doen

Emmer vol duinzand

Uiteraard waren er ook weer prijzen te verdelen. De 1e prijs was voor Richard met introducé: hij had de meeste vragen goed en wist ook heel goed het duinzand af te wegen met het blote oog! De poedelprijs ging naar Peter, Jeroen en Erik. Helaas niet alles goed en ook het afwegen was iets te ruim genomen: ruim 500 gram meer dan nodig was! Als troost kregen de heren een emmer vol het verzamelde zand mee naar huis!

Diner na afloop

Voor € 25,- per persoon kon na afloop ook weer genoten worden van de gezelligste onderdelen van een GCCC-rit. De kok van het restaurant had een voortreffelijk menu samengesteld.

Voorgerecht
Rundertartaar met een gepocheerd eitje en Hollandaise saus

Hoofdgerecht keuze
– Gegrilde runderlende met little gem en gepofte aardappel
– Gebakken kabeljauw met couscous en tomatensalsa

Nagerecht
Chocolade brownie met caramelsaus en vanille ijs

Wat waren de deelnamekosten?

GCCC-leden betaalden slechts € 2,- en niet-leden en introducés € 5,50 p.p. (Deelnamekosten, inclusief koffie/thee, gebak bij ontvangst. De entree van het museum was gratis).