Najaarsweekendje GCCC: Op jacht naar Gronings pracht (verslag)

SaabmuseumSCHARMER – De najaarsrit 2013 van de GCCC is op zondag 13 oktober georganiseerd in de provincie Groningen. GCCC-lid Freek had een interessante en afwisselende rit voor je samengesteld, inclusief een bijzonder bezoek aan het Saabmuseum!

Brrrr…. maar droog!
Ja, het was een koude dag (slechts 10 graden) , maar we hadden geluk dat het op de middag van de rit niet regende en we regelmatig de zon zagen. dat was in de rest van Nederland wel anders, daar regende het langdurig. Kortom: we zaten hoog en droog!

GCCC in autospecial van Financieele DagbladFullcolor in Financieele Dagblad

Ook erg leuk: in hetzelfde weekend bleek de GCCC met een prachtige foto in een autospecial van het Financieele Dagblad te staan. Een aantal leden mocht even voelen aan het magazine en uiteraard de bijzonder mooie foto bekijken, die tijdens de juni-rit van dit jaar was gekiekt. Wat een geweldig staaltje promotie voor onze levendige club!

Voorpret met oldtimerbeurs en jubileum BBQ!

De eerste voorpret begon al op zaterdag 12 oktober, zodat je er gelijk een leuk weekendje van kon maken. Waarom? Zo kon een bezoek aan de 18e Oldtimer & Classic Beurs in Leek worden gecombineerd. Op zaterdagavond kon gezellig mee worden gegeten tijdens een jubileumbarbecue bij een oud-tandarts met een roze hart. Hoewel het pijpenstelen regende, was het allemaal prima te doen en kon in het huisje van Jaap worden bijgekletst. Reuze knus!

Wat was er te zien op de oldtimerbeurs van Leek?

Reparatiedemonstratie aan Citroën 2 CV op Oldtimerbeurs in LeekDe 18e Oldtimer & Classic Beurs bood de Historische Automobiel Vereniging, Renault club, VW Kever en VW bus club een mooi podium om hun exemplaren te tonen. Kopstuk was een prachtige Rolls Royce uit 1929, waar er maar vier van gemaakt zijn, en waarin het nieuwe koningspaar in het Friese Elahuizen is binnengehaald. Je kon je ook vergapen aan de vele andere oldtimers en motoren van ver voor de oorlog tot in de jaren ’80!

Een aantal leden had het al snel bekeken en kwam ook nog een ander evenement tegen: een bijzondere breidag! 😉

Wat gebeurde er tijdens de Amerikaanse BBQ van Jaap in Aduarderzijl?

Jaap Stienstra in 2010Op zaterdagavond kon je aanschuiven voor een gezellige barbecue bij oud-tandarts Jaap Stienstra uit Aduarderzijl. Voor zijn vele maatschappelijke verdiensten is hij onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Inmiddels heeft hij de leeftijd van 90 jaar bereikt en was verheugd om de GCCC-leden weer te zien. Het is namelijk niet de eerste keer dat de club het stekkie van Jaap bezoekt. Dit gebeurde al eerder in 2011 tijdens de rit rondom de Roze zaterdag in Groningen, in 2010 een dag voor de GCCC-rit ‘Scheef bij elk bochie, oh wat een lekker tochie’, in 2009 met Delfsail en in 2008 bij de Bernardus Ontdekkingstoer. Ook bij deze 5e (jubileum!) editie werd verwacht dat je voor je eigen eten (vlees, vis, vegetarisch) zorgde. Jaap en Freek regelden de drank, de BBQ’s, borden, bestek etc. Hoewel het buiten goot, kon in Jaap’s Tuinhuis worden gebarbecued, en eten en drinken deed je in het woonhuisje van Jaap. Er werd zelfs nog gekampeerd door een aantal leden in en om het huis van Jaap!

ScharmerhoeveHoe is de zondagsrit op 13 oktober bevallen?

Deze najaarsrit is prima verlopen. Centraal stond het aardgas dat uit de gemeente Slochteren vandaan komt. Vandaar dat we nabij Slochteren verzamelden in restaurant De Scharmerhoeve, waar de rit ook eindigde met een diner. Bij ontvangst kreeg je je koffie/thee en heerlijk appelgebak.

Welk Gronings prachte route is verreden?

De rit was ongeveer 50 km, maar was genoeg tijd om onderweg uit te stappen en om lekker bij te kletsen. De routebeschrijving was op-z’n-Freek’s: een gekleurde wegenkaart met 17 nummertjes en wat pijltjes om de juiste richting aan te geven. Je moest van nummer naar nummer rijden in de juiste volgorde en bij ieder nummer uit de auto om vragen te beantwoordden. Tevens moest je in de juiste richting over een weg rijden waar een pijltje getekend stond.

De Freaylemaborg
De Freaylemaborg

Bezoek aan De Freaylemaborg

Eerst kwamen de deelnemers langs De Freaylemaborg. Deze borg was op eigen kosten (€ 6,- , gratis voor museumjaarkaarthouders) te bezichtigen. Het bleek ook nog een leuke pauzeplaats met horecagelegenheid en bijzonder aardige en goeduitziende ober.

De Fraeylemaborg is gelegen op een landgoed van ruim 23 hectare. Het borggebouw ontstond meer dan zeven eeuwen geleden. Het park, deels naar ontwerp van G.A. Blum en L.P. Roodbaard, is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Hierbij zijn restanten van de formele barokke aanleg bewaard gebleven, zoals de karakteristieke middenas. In het park staan 17de en 18de eeuwse zandstenen tuinornamenten. Ook is hier het wonder van het aardgas zichtbaar, verbeeld met glazen kunstwerken van de tijdelijke expositie “Gas in glas”. De vertrekken laten het tijdsbeeld tot het midden van de 20ste eeuw zien, de laatste fase van de particuliere bewoning.

Welk automerk stond centraal in de rit?

Harm bij een SaabNa dit bezoek stond het volgende moois voor je te wachten: een bezoek aan een uniek Saabmuseum. De eigenaren Harm en Corrie van der Laan stonden al verwachtingsvol klaar met koffie/thee en koek.

Het echtpaar is in hart en nieren Saab-fanaat! Harm vertelde dat ze in 1980, toen de laatste Saab 96 van de band rolde, de Saab 96 Vereniging Noord Nederland hebben opgericht. ‘Dat deden we een jaar na ons trouwen in een Saab 93 met 6 Saab 96’s als volgauto’s. Na dertig jaar van alles verzameld te hebben wat met Saab te maken heeft, vonden wij het tijd worden om dit onder te brengen in een museum.’ Harm heeft een loods verbouwd in Zweedse stijl, met al hun auto’s en curiosa er in. Het was genieten tijdens deze middagvisite!

Waar ging de rit nog meer langs?

Vervolgens ging de route langs het Eemskanaal via Woltersum en reed je langs een unieke molen met een combinatie van drie functies: koren-, pel- en houtzaagmolen. Deze combinatie komt maar twee keer in Nederland voor! Een andere gelegenheid om met elkaar te kletsen was bij het voormalige Klooster Bloemhof in Wittewierum.

Dit klooster, dat 800 jaar van plunderingen, overstromingen en branden heeft overleefd, is nu het trotse bezit van de Universiteitsbibliotheek Groningen. De rit vervolgde nog via een mooie route terug naar het startpunt. Daar werd een uitstekend driegangendiner geserveerd voor € 23,50 per persoon.

Wat stond er op de menukaart?

Het diner in restaurant De Scharmerhoeve bood het volgende lekkers:

Voorgerecht, keuze uit:

  • Broccoliroomsoep met partjes hoeve-ei
  • Salade caprese, salade met mozzarella, tomaat en basilicum
  • Sashimi van tonijn, tartaartje van fijn gesneden tonijn met soja, sesam, zeekraal en een ijskoud kommersoepje


Hoofdgerecht, keuze uit:

  • Saté van kalkoenfilet met een pittige pindasaus
  • Gebakken kabeljauwfilet op een ondergrondje van aardappelpuree met mosterd
  • Gevulde paprika met diverse groenten en basilicumkaas
Jaguar E-type van clublid Jorden
Jaguar E-type van clublid Jorden

Nagerecht, keuze uit:

  • Cerisemousse met slagroom en gemengd fruit
  • Lemon cheesecake, frisse citroenkwarktaart met een frambozensaus

Wat waren de deelnamekosten?

GCCC-leden betaalden € 5,- en niet-leden en introducés € 10,- p.p. Dit waren de deelnamekosten, incl. entree Saabmuseum, koffie/thee (bij ontvangst en in Saabmuseum) en versnaperingen: gebak en koek.

Het bestuur bedankt Freek, Jaap en de andere mensen die deze rit tot een groot succes hebben gemaakt!