Met Queerlenker naar Bayreuth – 1 tot 4 oktober 2015

Markgräfliches Opernhaus

Altijd al eens naar  Bayreuth willen gaan, maar het is er nog nooit van gekomen? Nu is je kans. Van 1 tot 4 oktober organiseren Torsten en Dieter van onze Duitse zusterclub Queerlenker een weekend daar naar toe.

De stad is bekend vanwege de Bayreuther Festspiele die elk jaar in de zomer plaatsvinden. Uit de hele wereld komen liefhebbers van de opera’s van Richard Wagner om de voorstellingen bij te wonen.

Wagner kwam in 1871 naar Bayreuth vanwege het “Markgräfliches Opernhaus”. Dit rococotheater werd tussen 1746 en 1750 gebouwd in opdracht van Markgräfin Wilhelmine, de lievelingszuster van Frederik de Grote. Wagner kwam op bezoek vanwege het grote toneel. De repetities werden onmiddellijk gestopt. Wagner was niet tevreden over de mogelijkheden op het toneel en niet onder de indruk van de stijlvolle zaal. Hij besloot zelf een theater te laten bouwen, buiten de stad op de Grüne Hügel, en tevens te getuigen van zijn andere scheppende kwaliteiten. Vanaf 1876 vinden hier de Richard-Wagner-Festspiele plaats. Na het overlijden van Wagner nam zijn vrouw Cosima Wagner de leiding over. Na haar overlijden werd Winifred Wagner, de schoondochter van Wagner, de drijvende kracht achter het festival.

Je kunt er alles over lezen als je doorklikt naar de Queerlenker site: http://www.queerlenker.de/.