Let’s go Wilde: klasssiekerrit met ode aan Oscar Wilde

IJSSELSTEIN- Voor kerstrit van de GCCC op 16 december 2012  hadden onze leden Marchel en Paul een mooie rit uitgezet langs de feeërieke natuurgebieden van IJsselstein, Woerden en Oudewater. Marchel had weer een bijzonder kleurrijk ritboekje samengesteld, waarin je kon zien hoeveel km’s je nog moest en hoeveel je er al had gehad. Voor deze rit een mooie opkomst met  73 deelnemers van wie er 57 bleven eten!

Druilerig

Helaas was het weer wat regenachtig/druilerig met 8 graden. Voor onze klassiekers wel fijn: minder tot vrijwel geen pekelzout op de weg. Veel leden durfden het dan ook aan om met hun klassieker te komen.

Tolbrug

Onderweg kwamen we de enige tolbrug tegen die Nederland rijk is. Een brug die stamt uit 1788 die nog met de hand omhoog en naar beneden wordt gehaald. Tarief: 50 eurocent, maar tijdens de rit niemand te bekennen die het geld in ontvangst wilde nemen. Kortom: gratis over de brug rijden.

Diaklankbord

De titel van de rit ‘Let’s go Wilde’  sloeg niet zo zeer op de rit zelf, maar wel op een mooie diaklankbord over het bewogen leven van Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde (1854-1900). Deze voorstelling is samengesteld door GCCC-lid Jan. In 2009 heeft Jan ook al een prachtig klankbeeld verteld; over Ludwig II. Nu vertelde hij na afloop van de rit op een bijzondere, herkenbare en verrassende wijze een sprookjesachtig verhaal over het leven van Oscar Wilde. Uiteraard had Jan alle locaties uit zijn verhaal zelfstandig bezocht en dat ook op unieke foto’s vastgelegd, aangevuld met historisch materiaal en foto’s.

Vragenlijst

Tijdens de voorstelling was het goed opletten, want na afloop kregen de leden een flinke vragenlijst voor de kiezen. Kijken of je wel goed had opgelet of dat je geheugen nog goed werkte 🙂 Zo zag je GCCC-lid Huub tijdens de presentatie flink wat aantekeningen maken en dat wierp z’n vruchten af: een mooie 1e prijs met heel veel juiste antwoorden.

Esthetisch en decadent

Wilde was naast toneelschrijver, ook schrijver, dichter en estheet. Hij heeft ook heel veel citaten op zijn naam staan. Oscar Wilde trouwde in 1884 met Constance Lloyd en kreeg twee zonen, Cyril (1885) en Vyvyan (1886). Maar Wilde bleek ook homoseksueel, wat zeker in die tijd zeer gevoelig lag. Tijdens zijn studententijd in Oxford werd hij bekend door zijn rol in de esthetische en decadente beweging. Hij liet zijn haar groeien, toonde publiekelijk minachting voor de ‘mannelijke’ sporten, en versierde zijn kamer met pauwenveren, lelies, zonnebloemen, Chinees porselein en andere objets d’art. De lange haren, extreme kostuums, esthetische gebaren, exquise voorwerpen en het uitgelezen taalgebruik werden het handelsmerk van Oscar Wilde en zijn aanhang.

Importance of Being Earnest

Na zijn afstuderen in 1878 begon hij toneelstukken te schrijven. Het eerste was Vera, or the Nihilists. Denk verder aan: Lady Windermere’s Fan (1892), A Woman of No Importance (1893), An Ideal Husband (1895) en The Importance of Being Earnest (1895). Dat laatste was zijn meesterwerk, waarin hij de aristocratie op de hak neemt.

Happy Prince

In 1888 verscheen zijn eerste verzameling sprookjes in The Happy Prince and Other Tales 1888, een luxueus verzorgd boek met illustraties van Walter Crane. Zijn enige roman werd in 1891 uitgebracht, The Picture of Dorian Gray. Critici hebben wel beweerd dat er parallellen waren tussen de hoofdpersoon van het boek en zijn schrijver. Het is een beklemmend boek, waarin de hoofdpersoon ondanks zijn verdorvenheid en slechte levensstijl jong, mooi, en gezond blijft, terwijl zijn in de kast bewaarde geschilderde portret steeds verder verloedert en veroudert – tot de griezelige ontknoping.

Woman’s World

Behalve het schrijven van toneelstukken en het geven van lezingen was Wilde recensent voor de Pall Mall Gazette in de jaren 1887 tot 1889 en was hij in diezelfde jaren ook redacteur van The Woman’s World. Wilde schreef ook een aantal langere stukken en publiceerde die samen met kunstkritieken in zijn boek Intentions.

Douglas en Sodomie

In 1891 ontmoette hij Lord Alfred Douglas, de zoon van de Markies van Queensberry. De beide mannen werden dol op elkaar, ondanks het feit dat Wilde getrouwd was. De vader van Douglas wilde deze homorelatie beëindigen. In 1895 beschuldigde Queensberry Wilde van sodomie, waarop Wilde in verweer ging en een proces wegens smaad begon tegen de markies. De rechtbank stelde Queensberry echter in het gelijk. In het proces kwam er bewijs naar voren dat Wilde “grove onzedelijke handelingen” had begaan met jonge mannen van lagere afkomst, en nu moest hij zelf in de beklaagdenbank treden. De vervolging heeft niet getracht om het veel zwaarder bestrafte delict “Sodomy” (anaal geslachtsverkeer) ten laste te leggen of te bewijzen.

Profundis

Hoewel Wilde de kans heeft gekregen om naar Frankrijk te vluchten koos hij ervoor om dat niet te doen. Oscar Wilde werd gearresteerd en tot twee jaar gevangenisstraf met dwangarbeid veroordeeld. Zijn vrouw scheidde van hem en nam met haar twee zoons de achternaam “Holland” aan. Gedurende zijn gevangenschap schreef Wilde een lange brief aan Douglas, die echter pas na zijn dood gepubliceerd werd onder de titel De Profundis.

Door zijn gevangenschap was zijn gezondheid achteruitgegaan en Wilde bracht de laatste jaren van zijn leven in armoede door in ballingschap in Frankrijk waar hij in een hotel op 46-jarige leeftijd aan hersenvliesontsteking bezweek.

Waar was de start en finish?

Start en finish en de diaklankbord was in restaurant Marnemoende bij de jachthaven in IJsselstein. Een bekende locatie want we zijn hier in oktober 2008 ook gestart. Na afloop van het verhaal over Wilde schoven we aan tafel voor een prima driegangendiner van € 25,- per persoon. Tijdens het diner hadden we van uit het restaurant prachting uitzicht over IJsselstein met op de achtergrond de Gerbrandytoren met zijn lampjes. Sinds 1992 worden in de kersttijd extra tuien bevestigd aan de Gerbrandytoren en voorzien van lampen. De toren is dan de grootste kerstboom ter wereld.

Wat waren de deelnamekosten?

GCCC-leden betaalden slechts € 3,00 en niet-leden en introducés € 7,50 p.p.