Kerststallenrit 2023

Beste leden,

De Kerststallenrit vindt dit jaar plaats in de Peel, van origine een moeras- en veengebied.

Het hoogveengebied strekte zich ongeveer uit van Weert in het zuiden tot Grave in het noorden.

We komen dus tijdens de rit in zowel het Oosten van Noord-Brabant en het Noorden van Limburg, van oudsher overwegend Katholiek, dus gezegend met de nodige kerststallen.

Deze dag starten en eindigen we bij een restaurant in Bakel. Vanaf 12.00 uur worden we daar verwelkomd met koffie/thee en gebak.

Als eerste zetten we koers naar het prachtige dorp Deurne. En inderdaad, dit is HET DORP, waar Wim Sonneveld over zong, met dank aan de tekst van zijn levenspartner Friso Wiegersma die uit Deurne kwam.

De 1e stop is de St. Willibrorduskerk, gelegen aan de Markt, midden in het centrum. De kerststal bevind zich binnen in de kerk, welke ook een rijksmonument is.

Maak ook zeker een wandeling door het centrum, het oude raadhuis en de markt zijn om de hoek en zeer de moeite waard.

De 2e stop is ook in Deurne, bij de ruïne van het groot kasteel van Deurne. In de kasteeltuin staat een fraaie kerststal buiten, langs restaurant Het Dinghuis. De levende dieren die altijd aanwezig zijn maken het geheel nog mooier.

Vervolgens zetten we koers naar Limburg, naar Venray om precies te zijn, waar in de St.Petrus Bandenkerk (nee niet die van Michelin), de 3e kerststal op ons wacht. Het is een Gotische kerk waarvan de oudste gedeelten dateren uit de 15e eeuw.

Ook deze kerk staat in het centrum van Venray, een eventuele wandeling is dus ook hier goed te doen.

Bovendien vind er in de middag diverse optredens van koren plaats, binnen en buiten de kerk, neem hiervoor ook rustig de tijd, zeker als je daar van houdt.
We vervolgen de weg door De Peel via de dorpen Overloon en Sint Anthonis naar Handel.

Kerststal nr. 4 bevind zich in de Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming kerk, in Handel, het oudste Maria bedevaartsoord in Brabant, dankzij een wonder dat hier in 1220 plaatsvond.

Achter de kerk rondom het ‘heilige putje’ ligt het processiepark. Het is vanaf 1908 aangelegd. Er staan neogotische kapelletjes die de Geheimen van de Rozenkrans tonen. Ook is er een kruisweg die door het park slingert en bestaat ui 14 staties. Kort na de oorlog is er een openluchtaltaar gebouwd. Het is de moeite waard om hier doorheen te wandelen.

Behalve kerken staan er in Brabant ook veel kapelletjes, de volgende stop met kerststal is dan ook het “Esdonks Kapelleke”, midden in de vrije natuur. Uiteraard een klein kerkje, maar zeer fraai en pittoresk.

De finale vindt plaats in het hartje van Gemert, waar bij de Sint Jan Onthoofdingskerk, een kerststal staat met levende dieren. Naast de kerk staat bovendien het Kasteel van Gemert om het plaatje helemaal compleet te maken.

Op het Ridderplein zit ook nog eens de nodige horeca, mocht je daar nog tijd voor hebben en gebruik van willen maken.

We eindigen bij het restaurant voor borrelen, prijsuitreiking en optioneel diner.

Wat eten we?

Het 3-gangen menu bestaat uit:

Voorgerecht:

  • Tomatensoep: Trostomaten / basilicum / bosui
  • Bospaddenstoelensoep: Porcini / shiitake / oesterzwam / champignons

Hoofdgerecht:

  • Black Angus: Black Angus steak / groenten / kalfsjus
  • Varkenshaas: Varkenshaas / groenten / serranoham / peper of champignonsaus
  • Zalm: Zalmfilet / groenten / Hollandaisesaus
  • Portobello Wellington: portobello / bladerdeeg / prei / mosterd / wortel / saus van rode biet

Nagerecht:

  • Dame Blanche: Vanille-ijs / slagroom / chocoladesaus / kletskop
  • Café Complet: Koffie, thee of cappuccino / bonbons / café Marakesh

Wat kost het?
Deelnamekosten zijn voor leden van de GCCC € 8,- p.p. en voor introducés € 10,-. p.p. Het diner is € 30,-.

Zijn honden toegestaan?
Honden zijn welkom, mits opgevoed, aangelijnd en schoon en droog.

Evenementenregeling
Dit evenement is aangemeld voor de evenementenregeling.

Aanmelden kon t/m uiterlijk zondag 10 december.

Filmpje

Om je al in de stemming te brengen kun je hier een filmpje zien gemaakt door Paul Ottenhoff met impressies van vorige kerststallenritten, gevolgd door een kort overzicht van wat we in 2023 gedaan hebben: https://youtu.be/jkTGFNdv8r4

We zien jullie graag op zondag de 17 december!

Disclaimer
De GCCC sluit elke wijze van schade uit, in welke vorm dan ook. Tijdens de rit worden ook foto’s en video’s gemaakt. Mocht je dit niet op prijs stellen, dan ben je hiervoor zelf verantwoordelijk door de fotograaf of filmer vriendelijk te vragen om geen beelden van jou of je auto (nummerplaat) te maken. De foto’s en video’s worden over het algemeen gedeeld op persoonlijke Facebook- en Instagrampagina’s van individuele deelnemers en de GCCC Facebookpagina.