Internationale contacten en Eurotours

Buitenlandse zusterclubs

Al vanaf het begin heeft de Gay Classic Car Club een uitstekende band met een aantal buitenlandse zusterclubs.

Goede contacten zijn er vanaf het begin al geweest met de Franse zusterclub en de Engelse GCCG (Gay Classic Car Group). Daarna zijn contacten gelegd met de Duitse clubs Queerlenker en Motorboys. Deze contacten hebben geleid tot een aantal zeer succesvol verlopen internationale evenementen.

Wat is Eurotour?

Eurotour is traditiegetrouw een evenement waarop we internationale gasten verwelkomen en ho-le-bi’s die niet lid zijn van de GCCC.

De traditie Eurotour heeft haar oorsprong in de Easter Run, die tijdens de paasdagen van 1993 gehouden is in de omgeving van Brussel. Enkele weken later is dit evenement gevolgd door de eerste RIGAC (Rencontre Internationale des Gay Automobile Club) bij Le Touquet. Het jaar daarop organiseerde de GCCC het eerste internationale treffen met als basis Maarssen.

Daarna is het traditie geworden dat ieder jaar zo’n treffen georganiseerd wordt door één van de Engelse, Duitse en Nederlandse clubs. Dat soort weekenden hebben de naam Eurotour gekregen. De sfeer is altijd fantastisch en het programma is compleet verzorgd!

Frankrijk bekleedt inmiddels een bijzondere positie. Dominique LeHerre organiseert namens Ledorga ieder jaar een speciaal internationaal weekend (Happy Way of Elegance Cruise), met eens in de twee jaar een Rainbowtour week voor liefhebbers van klassiekers!

Eurotours sinds 2004

In het pinksterweekend van 2004 organiseerde de GCCC in en rond Antwerpen voor zo’n 160 deelnemers een grote Eurotour.

Zie hier een filmpje uitgezonden door de Antwerpse Regionale televisie ATV n.a.v. Eurotour 2004.

In 2005 hebben de Britten zo’n weekend georganiseerd met Southampton als basis.

In juni 2006 waren de Duitsers aan de beurt met toertochten vanuit Gladbeck en Essen.

In 2007 lag de organisatie weer bij de GCCC vanuit Emmeloord met toertochten naar Joure, Giethoorn, Zutphen en Apeldoorn. Deelnameveld: 126 liefhebbers.

Van 16 t/m 18 mei 2008 organiseerde onze Engelse zusterclub GCCG een Eurotour in de Cotswolds bij Oxford met maar liefst 220 deelnemers! Dit was overigens een behoorlijke Britse aangelegenheid. Deze Eurotour was voor de GCCG gelijk een mooie gelegenheid om hun 20-jarig bestaan te vieren.

Van 29 mei t/m 1 juni 2009 werd voor de eerste keer een Eurotour houden op het Deense eiland Funen, georganiseerd door GOVC (Gay Owned Vintage Cars of Denmark).

Van 21 t/m 24 mei 2010 hebben we met de Eurotour door de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein gereden. Toen lag de organisatie in handen van QueerLenker (Duitsland).

Eurotour 2014 Denemarken (foto van Aldrin & Erik)

Van 10 t/m 13 juni 2011 was de GCCC weer gastland voor Eurotour met een geweldig weekend in de Waalse Ardennen in België.

In 2012 werd de Eurotour in Zwitserland gehouden (25 t/m 28 mei 2012), met startpunt de Zwitserse hoofdstad Bern.

In 2013 werd de Eurotour weer in Engeland gehouden, dit maal in combinatie van het 25-jarig bestaan van onze zusterorganisatie GCCG.

In 2014 (6 t/m 9 juni) vond de Eurotour  nog eens plaats in Denemarken, en wel in Lolland en Falster. Van de 110 internationale deelnemers waren er 38 lid van de GCCC.

Queerlenker verzorgde in 2015 (22 t/m 25 mei) een Eurotour in de Pfaltz, met als basis het dorpje Gleiszellen-Gleishorbach.

2016: Van 13 t/m 16 mei waren wij weer aan de beurt voor de organisatie. Noordwijkerhout was de basis en behalve een bezoek aan het Louwman Museum in Den Haag stond er ook nog een rondvaart door de Leidse grachten op het programma.

Zwitserland was gastheer in 2017 en wel in de streek tussen Bazel, Luzern en Schwyz.

In mei 2018 werd de Eurotour weer in Groot-Brittannië gehouden, en wel in East Anglia, de streek rond Norwich.

Denemarken was weer gastheer in 2019, gehouden in Jutland.

Covid-19 heeft er voor gezorgd dat de volgende Eurotour pas in 2022 plaatsvond. De GCCC was weer aan de beurt en had van 10 tot 13 juni een succesvol weekend georganiseerd rond Alkmaar, met als centrale locatie een tot luxehotel omgebouwde gevangenis. 

Onze Britse zusterclub was weer gastheer van 19 tot 22 mei 2023 in het mooie Yorkshire, een graafschap dat ook wel bekend staat als ‘God’s Own Country’.