IJskoud gepuzzel langs creatieve kerststallen

ANTWERPEN (28 dec. 2008) – De 5e editie van de GCCC Kerststallenrit door het Vlaamse Land van Waas bleek een zeer populair evenement.

Van de 54 deelnemers bleven liefst 50 eten. Tja, het zachte prijsje van het diner met Vlaams stoofvlees en frieten heeft daar zeker toe bijgedragen.

  Retro Café

  Voor het eerst begon de tweejaarlijkse kerststallenrit op een vroeger tijdstip, waardoor we deze keer nog net voor zonsondergang terug konden zijn, zonder zaklantaarn. Een prachtige taverne en restaurant in art nouveau stijl met sfeervolle kerstversieringen, het Retro Café aan de Schelde in Antwerpen, was ons vertrek- en eindpunt.

  Kerststemming

  Bij binnenkomst kregen we een Vlaamse versie van erwtensoep: prima van smaak, maar niet eentje waar je je lepel stijf in kon zetten. Van de worst was alleen de spek overgebleven. Niettemin zat de stemming er goed in, want de meesten konden weer even gezellig bijkletsen. De ijskoude, maar zonovergoten rit startte nadat we een aantal mooie klassiekers hadden bewonderd rondom het Retro Café. Opvallende exemplaren waren een N.S.U. RO 80 en een Trabant 601K, beide uit het bouwjaar 1972.

  Creativiteit

  Secretaris Con had samen met zijn Koos weer een schitterende route uitgestippeld; deze keer langs zeer veel verschillende kerststallen in Kruibeke, Temse en Bazel. We konden zeer veel creatieve kerststallen bekijken; van kunstwerken in mozaïk tot bijna spookachtige herders. Ook waren verschillende proporties van ‘het kinderke’ waar te nemen.

  Fotopuzzelen

  Deelnemers hadden een 16-tal detailfoto’s van kerststallen meegekregen en moesten zo raden bij welk punt in de route het fotodetail te vinden was. Niet al te moeilijk. De vragen over droedels, een raadsel en een woordspel waarbij alleen letters gebruikt worden en waarbij de onderlinge positie dikwijls van belang is, waren al wat moeilijker.

  Het venijn zat in de staart, omdat de laatste vraag ging over het huidige leden en partnerleden aantal van de GCCC op dit moment. We blijken nu al over de 250 (!) te zitten. Cor, Etienne, Marcel en Erik wisten deze schattingsvraag het beste beantwoorden. Zij dachten dat het 233 zou zijn, maar het leverde samen met de goede antwoorden op de droedels de eerste prijs op: een doosje Belgische bonbons.

  CARREN

  Tijdens het stoofvleesdiner met tomatensoep vooraf en mokkaijs na, kregen we nog een proefexemplaar van het nieuwe automagazine uitgereikt CARREN door een docent autodesign aan de TU in Delft. Rens, een student van hem heeft dit kleurrijke blad zelfstandig in de markt gezet met een oplage van 15.000 exemplaren. Een aantal leden vonden het initiatief zo leuk dat ze het al naar goede bekenden in Amerika willen opsturen. Rond 19 uur had iedereen z’n buikje rond en werden alvast de beste wensen voor 2009 doorgegeven.