Het laatste licht: Brussel, maar dan anders

Op 26 november 2023 gaan we rijden in Brussel.

Brussel zeg je? Maar dat ken ik… Natuurlijk kent iedereen Brussel. De Grote Markt, de Beurs, Manneke Pis, de Gay scene achter het stadhuis, de kathedraal… Ieder van ons is wel al eens, voor zaken of vertier, in Brussel geweest.

Maar ken je Brussel echt ? Ik wil dat jullie verrast worden door onze (bij mijn weten) eerste echte stadsrit met Romaanse bouwwerken, Gotiek, Barok, Renaissance, Art Nouveau en Art Deco. En door het vele, vele groen.

Want Brussel, dat zijn 19 gemeenten met elk hun eigen karakter, met elk hun eigen beleid en inzichten op ruimtelijke ordening, met elk hun eigen blik op mobiliteit. Laat je dus niet verrassen: in de ene gemeente geldt er overal “voorrang van rechts”, 50 meter verderop in de andere gemeente zijn er voorrangsstraten en zijstraten.

Je merkt het: Brussel is een mix van alles en nog wat.

Waar start de rit?
Starten doen we om 11.30 uur net buiten Brussel in het Vlaamse Gewest.
 
Dit keer is er geen koffie en gebak, maar een Bourgondisch dessertbuffet à volonté (onbeperkt) met koffie (t.w.v. €10,95; bij de deelnamekosten inbegrepen). Uiteraard is er weer uitgebreid tijd om met iedereen kennis te maken bij deze voorlaatste rit van het jaar.
 

Om 12.30 uur starten we de motoren en blijven we nog heel kort in Vlaanderen. Daarna duiken we de stad in. Grote lanen, langs parken, de 19e-eeuwse gordel, brengen je naar het hoogste punt van de stad: Altitude 100 (100 meter boven de zeespiegel) bekroond met een kerk. Dan duiken we langs vijvers kerken en kastelen toch weer even het Vlaamse Gewest in om in Tervuren even halt te houden bij het Afrikamuseum. Je hebt voldoende tijd om dit museum te bezoeken en de toegang bedraagt €12,- (op eigen kosten). Of je gaat je gewoon vergapen aan de prachtige tuin wat gratis is. Wanneer we Brussel terug binnenrijden passeren we nog bij onze koningen Filip en Mathilde (letterlijk passeren, we gaan geen goeiedag zeggen) en het Atomium dat wel bij iedereen gekend is. Eindigen doen we opnieuw waar we zijn gestart, waar we ook kunnen blijven eten.

Hoe ziet het diner eruit?
Dit is anders dan we gewoon zijn en een beetje een aparte formule: je kiest zelf je weekendmenu en dat heeft 4 mogelijkheden.
 

Je kan kiezen uit:

 • Een 2-gangen burgermenu, €27,-
 • Een 3-gangen burgermenu met dessert, €33,
 • Een 2-gangen premiummenu, €31,-
 • Een 3-gangen premiummenu met dessert, €37,-
Het voorgerecht is in buffetvorm à volonté, het hoofdgerecht kies je uit de ruime kaart en die biedt vlees, vis en vegetarisch. Wie kiest voor het 3-gangen menu kan opnieuw terecht bij het uitgebreide dessertenbuffet à volonté. Frisdranken, bier en wijn zijn inbegrepen in de prijs en à volonté. Aperitief, sterke bieren, sterke dranken en sterke koffies zijn tegen meerprijs.
 

We nemen deze keer dus geen bestelling op voor je diner, maar laat ons wel weten of je blijft eten of niet want we moeten tenslotte wel een reservering plaatsen voor het juiste aantal personen.

Wat kost het?
Deelnamekosten zijn voor leden van de GCCC €12,50 p.p. en voor introducés €14,50 p.p. Het diner betaal je zelf in het restaurant.

Zijn honden toegestaan?
In het restaurant zijn onze viervoetige vrienden welkom, mits opgevoed en aangelijnd.

Waar moeten we nog meer rekening mee houden?
Let op: Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is een LEZ zone. Dat wil zeggen dat oude vervuilende auto’s geweerd worden uit de stad. Maar voor oldtimers

worden afwijkingen (uitzonderingen) gemaakt. Voor oldtimers geregistreerd buiten België doe je het volgende:

 1. Ga naar www.lez.brussels/mytax/nl/registration
 2. Klik op Mijn voertuig registreren
  • De categorie (in de meeste gevallen zal dit M1 zijn) is te vinden op je inschrijvings-/kentekenbewijs bij de sectie J
  • Datum eerste inschrijving is te vinden onder de sectie B
  • Datum laatste inschrijving (datum tenaamstelling) is te vinden onder de letter ” I”
  • De Euronorm is te vinden onder de sectie V.9. Bij auto’s vóór 1-7-1992 zal er “Geen Euronorm” zijn. Heb je een Nederlands kenteken, dan kan je de Euronorm ook opzoeken via de milieuzone check
 3. Een kopie van het inschrijvings-/kentekenbewijs toevoegen

Nadat je de afwijking hebt ontvangen, is deze 5 jaar geldig, op voorwaarde dat de toekenningsvoorwaarden van de afwijking niet veranderen.

Evenementenregeling
Dit evenement is aangemeld voor de evenementenregeling.
 
Aanmelden kon t/m uiterlijk zondag 19 november.
 

Disclaimer
De GCCC sluit elke wijze van schade uit, in welke vorm dan ook. Tijdens de rit worden ook foto’s en video’s gemaakt. Mocht je dit niet op prijs stellen, dan ben je hiervoor zelf verantwoordelijk door de fotograaf of filmer vriendelijk te vragen om geen beelden van jou of je auto (nummerplaat) te maken. De foto’s en video’s worden over het algemeen gedeeld op persoonlijke Facebook- en Instagrampagina’s van individuele deelnemers en de GCCC Facebookpagina.