GCCC zomerrit: Tussen Veen en Moor loopt een Spoor

Op zondag 12 september nemen onze GCCC-leden Marchel en Paul jullie mee naar Zuid-Oost Drenthe. Daar zullen jullie de historische veen- en olie-industrie van wat dichterbij bekijken.

De diversiteit aan natuur en industrie is na het beëindigen van de eeuwenlange veenproductie nog deels zichtbaar gebleven in het Drentse land. Heel typerend voor de veengebieden zijn de vele kanalen en sloten voor vervoer en afwatering van de veengebieden. Zodra we de landsgrens passeren rijden we via de moorgebieden zo de Duitse olievelden binnen. Deze winning van olie staat bekend om haar Ja-Knikkers en de kilometers lange pijpleidingen boven het land. Her en der zie je de Ja-Knikkers geduldig op en neer gaan. Ook staat er een zeer fraai exemplaar als kunstwerk. Wanneer we de route aan de Nederlandse zijde weer voortzetten komen we langs een prachtig gerestaureerde Luchtwacht toren. Deze stamt uit het begin van de koude oorlog in de 50er jaren.

Aan de Nederlandse zijde zie je eigenlijk alleen nog maar de resten van de olievelden in het land. Na de olievelden gaan we door naar het Industrieel Smalspoor Museum in Erica. Hier is een leuke collectie met oude werktuigen en sporen te bekijken onder het genot van een kopje koffie (inbegrepen in de deelnameprijs). Er zijn hier meerdere loodsen waar je wat kunt bekijken. Vanuit het museum vervolgen we de route naar Klazienaveen door de land- en tuinbouwkassen. Hier zien we een mix tussen de oude industrie en het kassengebied. Dit is voornamelijk ontstaan nadat de veen- en turfproductie is beëindigd in Drenthe. Ook zijn er grote bossen aangeplant voor de productie van hout.

Na al deze verschillende industrie is er weer tijd en ruimte voor de natuur en de dorpskern van Nieuw-Amsterdam. Hier gaan we de Hoogeveensevaart over en komen langs het Van Goghhuis, hier heeft Vincent van Gogh enige tijd gelogeerd en een aantal schilderijen in Zuid-Oost Drenthe gemaakt. Via deze omzwerving gaan we nog even de natuur door om vervolgens weer door te rijden naar Dalen. Het begin en eindpunt van deze route.

Waar start de rit?

We beginnen in Dalen met een kop koffie of thee met wat lekkers. De route brengt ons aan het einde van de dag ook weer terug bij deze locatie waar de mogelijkheid is om aan te schuiven bij het driegangendiner voor slechts € 27,50 p.p.

Hoe ziet het diner eruit?

Voorgerechten
• Dagsoep
• Carpaccio
• Gerookte Zalm
• Gebakken Champignons

Hoofdgerechten
• Varkenshaasmedaillons- Champignon roomsaus
• Runderstoofschotel-jachtsaus
• Schotel met vegetarische gerechten
• Dagverse vis (bijv. gebakken Zalmfilet of Scholfilet)

Nagerechten
• Dame Blanche
• Vanille ijs met warme kersen
• Kop Koffie

Wat zijn de kosten van deze herfstrit?

Deelnamekosten zijn voor leden van de GCCC € 6,- p.p. en voor introducés € 9,- p.p. Hiervoor krijg je koffie met wat lekkers bij de start, toegang tot het museum inclusief een kop koffie en natuurlijk het routeboekje.
Als je wilt aanschuiven voor het afsluitende diner, dan betaal je daarvoor € 27,50 p.p.

Zijn honden toegestaan?

In het restaurant zijn onze viervoetige vrienden welkom. Bij het museum zijn honden ook toegestaan, mits opgevoed en aangelijnd.

Wacht dus niet langer meld je aan via de aanmeldknop. Je kan je uiterlijk t/m zondag 5 september aanmelden.