GCCC Picknickrit met Goudse kaasjes en andere lekkernijen

Op het marktplein van Gouda kwamen koetswerk en klassiekers elkaar tegen
Op het marktplein van Gouda kwamen koetswerk en klassiekers elkaar tegen

GOUDA/LEIDSCHENDAM – De picknickrit is alweer voor de 7e keer georganiseerd door onze leden Ernst en Piet. Op 15 juli 2012 was de start op het marktplein van Gouda. Met 86 deelnemers hadden we als GCCC-club weer een geweldige opkomst en een succesvolle middag!

Koetswerk en klassiekers

Van de gemeente Gouda hadden we toestemming gekregen om, tegen betaling van € 2,- per auto, onze klassiekers te parkeren op het marktplein van de stad die bekend staat om haar beroemde kazen. De Vereniging van het Aangespannen Paard Duin- en Bollenstreek maakte de klassieke sfeer helemaal compleet. De menners van deze vereniging paradeerden op een gegeven moment even langs onze klassiekers met hun paarden (hengsten?), pony’s en koetswerk van weleer. Een fantastisch schouwspel waarbij de klassieke auto’s gelukkig onbeschadigd bleven.

Marktplein Gouda GCCC picknickrit 15 juli 2012

Historisch Gouda

Aan Gouda’s belangrijkste monumenten – het stadhuis op het marktplein, de Waag, de St. Jan en het museum ‘Het Catharina Gasthuis’, is het nog af te lezen dat de Gouwenaars hun welvaart uit de ‘Gouden Eeuw’ ook graag naar buiten toe lieten zien. Het Goudse stadhuis uit 1448 is het enige vrijstaande laatgotische stadhuis van geheel Nederland. In het verlengde van het stadhuis ligt de stoere en imposante Waag. Dit gebouw is ontworpen door de bekende architect Pieter Post. Zoals de naam Waag (afgeleid van ‘wegen’) al aanduidt, werd toentertijd in dit gebouw gewogen, voornamelijk kaas. Dit is nog zichtbaar uit het fraaie reliëf boven de hoofdingang. De gebogen noord/noordoost-zijde van het plein werd, waarschijnlijk vanwege de vorm, de Regenboog genoemd (hoe toepasselijk gay!), de west-zijde was de Koestraat (hier werd de Koeienmarkt gehouden) en de zuidoostelijke-zijde werd de Botermarkt genoemd. Lekker weer tijdens de picknickrit van de GCCC op 15 juli 2012

Donkere wolken

Op het marktplein pakten zich al snel donkere wolken samen, waardoor we het niet droog hielden. Ineens kwam de regen met bakken uit de lucht! Een mooi moment om allemaal te gaan schuilen en samen koffie en gebak te nuttigen in het sfeervolle stadscafé en restaurant De Zalm tegenover het stadhuis. Daar kon iedereen even op het gemak met elkaar kletsen. Rond 13.30 uur verlieten we in een sliert van klassiekers het centrum van Gouda. Tijdens de rit nog wel wat nattigheid, maar het klaarde gelukkig steeds meer op met een temperatuurtje van 18 graden.

Binnenkomst van een schitterende Riley tijdens de Picknickrit
Binnenkomst van een schitterende Riley tijdens de Picknickrit

Landhuizen en villa’s

Langs de landschappelijke route konden we vele verschillende en prachtige landhuizen en villa’s te bewonderen. Goed om inspiratie op te doen en te dromen van… want ook hier heeft de huizenmarkt het niet gemakkelijk. We reden ging via Gouda richting Krimpen aan de IJssel en daarna over de rivierdijk langs de IJssel naar de Maasboulevard van Rotterdam. Daar hadden we prachtig zicht op de Erasmusbrug. Het laatste deel van de rit ging door Berkel en Rodenrijs, Pijnacker en langs Zoetermeer, zodat we eindigden op het landgoed van Piet in Leidschendam. Daar brak de zon pas goed door; net op tijd voor prima picknickweer!

Veel roze en lekkernijen op de picknick!
Veel roze en lekkernijen op de picknick!

Rijdende picknickkeuken

Net als voorgaande jaren konden we op het landelijke perceel van Piet heerlijk buiten picknicken. Tafeltjes, stoeltjes, bestek, kandelaars, kaarsen, theeservies of champagnekoelers: niets was te gek voor de feestelijke (roze) aankleding! Ook waren fruit, eigen sapjes, bier en wijn meegenomen. Iedereen had weer enorm z’n best gedaan voor een smakelijk en leuk uitziend mogelijk picknick brunch/diner! De hapjes en professionele aankleding van Paul en Marchel vielen het meest in de smaak van de jury. Zij kregen voor hun rijdende picknickkeuken per oranje VW-busje een eervolle hoofdprijs. De winnaars van vorig jaar, John en Jerry, eindigden deze keer op plaats twee.

Race in een kruiwagen
Race in een kruiwagen

Kruiwagenrace

Na het melken van een opblaaskoe van vorig jaar, hadden de organisatoren deze keer een kruiwagenrace waarvoor de animo veel minder groot was. Deelnemers moesten zich snel kleden in boerenkilt en vervolgens in een kruiwagen met een dekentje gaan liggen. Als extra moeilijkheid moest er een pannetje met water in een van de handen worden gehouden. Vervolgens zorgen dat je zo min mogelijk water verliest via een parcours met pionnen. degene die de kruiwagen duwde, had de taak om het geheel zo snel en behendig mogelijk met liggende partner door het parcours te snellen. Bij de finish werd de tijd en het aantal millimeters water gemeten. Uiteindelijk besloot de jury hier geen prijzen toe te kennen, vanwege het gering aantal deelnemers.

Armstrong Siddeley

Aan het einde van het picknickgebeuren reed Piet nog zijn nieuwste stijlvolle klassieker naar voren: een rood-beige Armstrong Siddeley uit 1952. Een soort toetje, want vele ogen waren op deze bijzondere bollide gericht. Piet werd bijna letterlijk bedolven onder de complimenten. Armstrong Siddeley uit 1952

Modder trekken

Overigens bleek het lage landgoed van Piet nog niet zo droog als het leek. Sommige auto’s, waaronder een Rolls Royce hadden veel moeite om uit de drek te raken. Gelukkig beschikt Piet over een tractor, waardoor de auto’s toch nog uit de natte modder getrokken konden worden.

Plantje

Na afloop van de picknick kreeg iedereen nog een goudgeel plantje mee, als aandenken van een zeer geslaagde dag. Net als bij een aantal eerdere bijeenkomsten van de GCCC, waren de plantjes gratis beschikbaar gesteld door John van de Amsterdamse Bloemenmarkt in Apeldoorn. Dat maakte het feestje helemaal af! De GCCC dankt wederom Ernst, Piet en de Johnnies voor opnieuw een zeer geslaagde rit met picknick. Chapeau!

Rolls Royce wordt door een tractor uit de modder gehaald
Rolls Royce wordt door een tractor uit de modder gehaald

Wat waren de kosten?

De deelname was voor de leden deze keer gratis; introducees betaalden € 3,-. Voor de toegang tot het centrum van Gouda diende je dus € 2,- per auto te betalen. Koffie en gebak waren voor eigen rekening.

Been- en ondermode: 10% korting!

Op vertoon van de GCCC-pas konden leden 10% korting krijgen bij Caminada Beenmode. Dit is een winkel voor been- en ondermode van een vriendin van onze voorzitter op de Markt 7 in Gouda (tegenover het stadhuis). Speciaal voor onze club stelde zij haar winkel open, maar omdat op dat moment de hemel zich opende en ons trakteerde op een flinke bak met regen, is de klandizie beperkt gebleven. Toch hebben GCCC-leden nog een kans om de zomer- en herfstcollectie compleet te maken. De speciale korting voor onze clubleden geldt namelijk nog t/m 31 oktober 2012!