GCCC-leden als vocale en beeldbepalende talenten

Een aantal leden van de GCCC  hebben naast het rijden, poetsen en mogelijk sleutelen aan oldtimers ook nog andere hobby’s. Zijn die er dan? Jazeker! Zo zingt een aantal van onze leden in het Haagse homomannenkoor Vox Rosa.

De GCCC-leden Huub, Dieter, Hans, Rob, en Jan Willem zijn sinds vele jaren lid van het Haags Homomannenkoor Vox Rosa, het oudste Homomannenkoor van Nederland.
MoederskindIn 2012 heeft het koor in eigen productie tweemaal succesvol opgetreden in het Zeeheldentheater in Den Haag en het thema van het optreden was de gecompliceerde band tussen moeder en haar homoseksuele zoon.

Naar aanleiding van dit optreden zijn de leden van het koor benaderd door regisseur Lotte van Gaalen of zij zouden willen meewerken aan Doc 25 en dat deden ze graag! Een jaar lang is het koor gevolgd door Lotte en haar crew. De documentaire heeft de titel ‘Moederskind’ gekregen en gaat over moederliefde, loslaten en acceptatie.
Het resultaat is 27 september jl. in een blok van 4 documentaires gepresenteerd tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

Moederskind: de documentaire

Moederskind is een korte documentaire, die tot stand komt in samenwerking met de NTR en met steun van het Mediafonds i.h.k.v. Doc25.

De koorleden behoren tot een generatie homoseksuele mannen die opgroeiden in een tijd waarin moeders goedkeuring niet altijd vanzelfsprekend was. Dit heeft de band tussen moeder en zoon vaak op scherp gezet: een ervaring die, naast het samen zingen, de mannen van het koor verbindt.

De documentaire ‘Moederskind’ werd gemaakt door Lotte van Gaalen. “Niemand zal zoveel van je houden als je moeder. Dit inspireerde mij om een film te maken over moeders en zonen, aan het hand van de zangers van homomannenkoor Vox Rosa. Vanaf het podium zingen de mannen haar kwetsbaar, maar met lef en verve toe. Door het koor te volgen wil ik het publiek een kijkje geven in de gemeenschap waar onderling begrip en acceptatie de sfeer bepalen. Bovendien zijn de verhalen die de zangers vertellen, hoewel gekenmerkt door de tijd van opgroeien en het obstakel van ‘anders zijn’, voor iedereen herkenbaar. De loyaliteit, de onvoorwaardelijke liefde en de hang naar erkenning. De opoffering, de frustraties en het niet kunnen wennen aan haar afwezigheid. Want iedereen heeft een moeder. Daarin zijn wij allemaal verenigd, zegt één van de mannen in de film.”

De documentaire ‘Moederskind’ is inmiddels uitgezonden maar nog wel terug te zien op uitzending gemist.