GCCC – Historisch Goed vanuit Hellevoet

Voor ons volgende evenement op 11 oktober maken we onze old- of youngtimer klaar voor een toerrit uitgezet door ons lid Kees. We gaan naar het eiland Voorne-Putten. De oudgedienden bij de GCCC zullen zich misschien herinneren dat we daar al eerder zijn geweest, maar dat is al wel een tijdje geleden. We gaan daarvoor terug naar het jaar 1996 en nog eens in 2000. In dat laatste jaar begonnen en eindigden we toevallig in hetzelfde restaurant als waar we nu naar toe gaan!

Rijdend door het Zuidhollandse eiland Voorne-Putten zien we een verrassend ruime en landelijke streek die toch vlak onder de rook van Rotterdam ligt. Het wordt een rit waarbij we niet alleen mooi natuurschoon zullen zien en allerlei monumentale panden,  maar ook molens, schepen en vestingwerken. En niet te vergeten natuurlijk, oldtimers!

Waar is het trefpunt?

We worden verwacht tussen 12.00 en 12.30 bij restaurant Aquarius, Zuidfront 2, 3221 AZ Hellevoetsluis. De rit zal daar ook eindigen. Een mooie locatie aan het Haringvliet met uitzicht op een vuurtoren.

Wat gaan we zien?

De rit begint in de oude vesting van Hellevoetsluis.

Hellevoetsluis ontstond in 1598, als oorlogshaven gegraven in opdracht van de Staten van Holland. Dat gebeurde aan de sluis van de polder Nieuw Helvoet, waar in de zestiende eeuw in een inham in de gorzen een veilige schuilplaats voor de zeeschepen was ontstaan. De haven werd door sterke vestingwerken omgeven. In 1637 werd de vesting uitgebreid met een dok – één van de oudste van ons land – om er oorlogsschepen te repareren. In de 17e eeuw groeide de vesting aan het Haringvliet uit tot een van de belangrijkste marinehavens van de Republiek. De Ruyter, Tromp en Piet Hein hadden er hun thuishaven. In 1688 voer stadhouder Willem III (keurig getrouwd met Mary Stuart, maar voorzien van een aantal vriendjes) met een sterk leger uit Hellevoetsluis naar Engeland, om daar op verzoek van de Engelse adel zijn schoonvader te verjagen en zelf koning van Engeland te worden.

Vroege vogels kunnen al wat eerder komen en een bezoek brengen aan de Museumkade. Is zeker de moeite waard. Op de Museumkade hebben museumschip De “Buffel”, Lichtschip de “Noord Hinder” en de mijnenveger AMS ms Bernisse een vaste ligplaats. Museumschip de “Buffel” is op zondag vanaf 11:00 te bezoeken. De toegangsprijs is € 5.- p.p. Vanaf de Museumkade is het nog maar 5 minuten rijden naar het restaurant.

Wat gaan we verder zoal zien?

Vanuit Hellevoetsluis rijden we naar Brielle.

Op 1 april 1572 werd de stad ingenomen door de Watergeuzen onder leiding van Lumey en Bloys van Treslong, waarbij de veerman Jan Koppestok een belangrijke rol vervulde. De Inname van Den Briel wordt algemeen gezien als het eigenlijke begin van de opstand tegen Filips II gedurende de Tachtigjarige Oorlog. Dit historisch feit wordt ieder jaar op 1 april gevierd. Schoolkinderen onthouden dit feit met de zin: “Op 1 april verloor Alva zijn bril” (eigenlijk: “Op 1 april verloor Alva Den Briel”). De 1 aprilgrap dateert echter al van voor die tijd en wordt ook in andere landen gesignaleerd; deze heeft dan ook helaas niets met dit voorval te maken.

Na Brielle gaan we vervolgens naar Oostvoorne voor een bezoek aan het oldtimermuseum De Rijke. Het Oldtimermuseum De Rijke telt maar liefst meer dan 200 oldtimers. Deze oldtimers zijn over een periode van 40 jaar verzameld en gerestaureerd. De oudste auto dateert uit 1904. Ook de geschiedenis van Ford is in het museum in miniatuur te bewonderen. In totaal zijn er 800 oldtimers. Na het bezoek aan het museum rijden we via Rockanje weer terug naar het restaurant in Hellevoetsluis. Ons lid Paul heeft in het museum een fotopuzzel voor ons gemaakt. Als je alvast een indruk wilt krijgen van het museum, kijk dan naar dit filmpje.

En na de rit?

Weer terug bij Aquarius kunnen we gezellig napraten onder het genot van een drankje. Diegenen die dat willen kunnen daarna aanschuiven voor een driegangenmenu (€ 25.- p.p., kies je voor vegetarisch dan betaal je € 20.- p.p.), bestaande uit:

Voorgerecht:

Paddenstoelen-truffelsoep

Hoofdgerecht keuze uit:

Entrecote met een sjalottenjus, of

Dorade met een vissaus, of

Groente-lasagne met verse groente en kaas (vegetarisch)

Nagerecht:

Chocolademousse met een compote van rood fruit

Kan mijn hond mee?

Ja hoor, je trouwe viervoeter is welkom, mits goed opgevoed en aangelijnd. Het restaurant heeft zelfs een speciaal hondenmenu!

Wat kost dit allemaal en hoe meld ik me aan?

Leden betalen slechts € 8,50   en introducés € 12,50. Daarbij is inbegrepen koffie/thee met gebak bij aankomst en de toegang tot het oldtimermuseum. Het diner en drankjes zijn voor eigen rekening.

Aanmelden kon ten laatste op zondag 4 oktober. De inschrijving is nu gesloten. Betalen doe je vooraf zoals je inmiddels gewend bent bij de GCCC.

GCCC promofilm Voorne-Putten rit 2015 – YouTube2

Klik op de link voor een promofilmpje gemaakt door Paul.

Let op: De GCCC sluit bij voorbaat iedere aansprakelijkheid voor welke schade dan ook uit.