Eurotour 2009 Denemarken bijzonder geslaagd!

ODENSE (29 mei t/m 1 juni 2009) – De Eurotour 2009 vond voor het eerst plaats in Denemarken op het mooie eiland Funen!

Een tour met 28 Nederlanders, 14 Engelsen, 7 Denen, 7 Fransen, 4 Amerikanen, 2 Duitsers, 2 Zweden en 1 Canadees. In totaal 65 deelnemers. Veel minder dan andere jaren, maar daardoor ontstond wel een gezellige groep om mensen te leren kennen.

Serveerders met spierballen

Vrijdagavond 29 mei zijn de deelnemers ontvangen door de Deense organiosatoren Anders, Lars en Steffan met een welkomsdrankje op het terras van het hotel. Daarop volgde een diner, geserveerd door vier ‘goodlooking’ Deense serveerders met duidelijk aanwezige spierballen! Een aantal van hen waren ook de dagen erna te bewonderen.

Voorafje met asperges en zalmeitjes; als hoofdgerecht kalkoen met groente, nieuwe aardappelen en een aarbeigeleitoetje met room na. Uiteraard met rode of witte wijn naar keuze bij het diner inbegrepen. Prima kwaliteitsdiner dus en daarna nog kennismaken of nababbelen in de bar.

Skoda museum

Zaterdagochtend 30 mei: na het ontbijt reden we met z’n allen al om 8.30 uur van het hotel vandaan om te genieten van een zonnig rit door het glooiende landschap van het zuidelijk deel van de Funen. Langs afwisselende groene velden met vele karakteristieke boerderijen, vakwerkhuisjes en kastelen. De ochtendrit eindigde bij het Skoda museum in Krengerup, waar we van een indrukwekkende collectie konden genieten. Daarnaast kregen we bij Hørvævsmuseet een rondleiding over hoe vroeger textiel werd geweven met interessante demonstraties.

Bizons

De lunch bestond uit heerlijk gevarieerde Deense sandwiches van topkwaliteit. Daarop volgde een nog zonniger en warme middagrit met eindpunt de bioboerderij Ditlevsdal waar ze bizons houden. Via een rijtuig met trekker en duidelijke uitleg van de gids konden we de bizons en hun pas geboren jongen dichtbij bewonderen. De dag eindigde weer met een uitstekend diner!

Strøjer Collection

Zondagochtend was het na het ontbijt en een heerlijke rit alweer likkebaarden. Deze keer konden we genieten van de Strøjer Collection. Een schitterend classic car museum met pronkstukken van het Deense Koninklijk huis, een serie sportwagens uit de films van James Bond en een indrukwekkende privé-collectie van Ferrari’s, Lambourghini’s, Aston Martin’s, Rolls Royce’s en Bentley’s. We kregen tevens een kijkje bij de nabij gelegen steenfabriek, de andere ‘hobby’ van onze gastheer Jørgen Strøjer. Opnieuw kregen we tijdens de lunch weer een aantal heerlijke Deense sandwiches.

Bier- en kaasproeverij

Zondagmiddag bezochten we in Gundestrup een klein familiebedrijfje dat zowel kaas, melkproducten als kwaliteitsbier maakte. We mochten er van alles proeven. Ondertussen werd op een zeer sympathieke wijze aan ons uitgelegd hoe de kaas werd gemaakt en hoe het bier gebrouwen werd.

Sprookjesdiner

De zondagavond was een prachtdiner gedompeld in sprookjessfeer van schrijver Hans Christiaan Anderson. Vrijwel iedereen was verkleed als sprookjesfiguur met soms hilarische taferelen bij ‘de nieuwe kleren van de keizer’ of de ‘sneeuwkoningin’. Opnieuw een kwalitatief hoogstaand diner waarbij nagenoeg onbeperkt wijn werd geschonken.

Aanmoedigingsprijs

De Deense organisatie reikte deze avond ook een prijs uit. Niet aan de mooiste mannen of de oudste klassieker van de tour, maar aan degene die voor veel promotie heeft gezorgd, zodat deze Eurotour een groot succes is geworden: Erik Rijpstra. Tot grote verrassing van Erik krijg hij – uit handen van Anders – een pikzwart doosje waarin een bronzen beeldje van een ingetogen gespierde jongeman lag. Mooi gebaar!

Swingcabaret

Vervolgens konden we genieten van hoogstaand swingcabaret in de stijl van de jaren ’20, ’30 en ’40 door een drietal talentvolle Deense gay-mannen uit Kopenhagen met grote zangkwaliteiten. Heerlijk om van hen bekende gay-songs te horen van echte klassiekers tot het Eurovisie Songfestival en Celin Dion met de ondergang van de Titanic. Sommigen in het publiek lagen echt in een deuk van het lachen en de theatergroep ontving ook een groots applaus!

Life-style fair

Op de laatste dag van de Eurotour (1 juni) besloten de meeste deelnemers weer huiswaarts te keren. Het groepje dat nog verder bleef genoot van het bezoek aan kasteel Valdemar. Daar waren we aanwezig bij een ‘life-style fair’, als waardige afsluiter van een bijzonder zonnig en perfect georganiseerde Eurotour!