Coole rit met museumbezoek in teken van Roze Stad Groningen

Historisch moment op de Oranjerie
Historisch moment op de Orangerie

GRONINGEN – Op zaterdag 2 juli vond in Groningen de Roze Zaterdag plaats en de dag daarna verzorgde de GCCC een speciale Roze rit. Niet minder dan 37 leden van de GCCC waren met 15 introducés naar het hoge noorden gekomen om deze rit mee te rijden.

Gezellige BBQ vooraf!
Een deel van hen deed op zaterdag 2 juli mee aan de roze activiteiten in Groningen. In de avond schoven 14 mensen aan voor een Amerikaanse BBQ bij Jaap Stienstra in de tuin. Veel GCCC’ers kennen Jaap, want hij organiseerde samen met GCCC-lid Freek de BBQ voor de 3e keer! De BBQ was een groot succes vond ook Jaap want zijn conclusie was: “Volgend jaar maar weer”.

Vijf echte kerels trotseerden de best wel lage temperatuur ’s nachts en bleven na de BBQ kamperen op het terrein van Jaap!

Ontspannen GCCC-rit op zondag 3 juli
De prachtige natuurgebieden in de Ommelanden boden op zondag 3 juli rust en ruimte. Vanaf 11.30 uur kwamen de deelnemers (weer) bij elkaar bij het restaurant De Paalkoepel aan de Meerweg in Haren. Van het terras aan het Paterswoldsemeer met zeilbootjes en met een schitterend uitzicht op de roze stad Groningen maakte niemand gebruik, aangezien de temperatuur met maximaal 14 graden en een stevige wind niet echt uitnodigden voor zitten aan het water. Gelukkig bleef het wel de hele dag droog.

Stoppen bij een hunebed
Stoppen bij een hunebed

Naast de leden met hun introducés waren er ook nog vier meerijders die ons gevonden hadden via de Roze Zaterdag. Twee dames in een prachtige zwarte VW Kever lieten zien hoe goed roze combineert met zwart. De andere twee reden mee in hun zwarte Peugeot 404 Break.

De rit werd afgetrapt door wethouder Remco Kouwenhoven van de gemeente Haren die na een geestige en voldoende korte toespraak de, zoals hij het zelf uitdrukte, startschop gaf.

Hoe zag de rit eruit?
De routebeschrijving was zoals we die van Freek kennen: een gekopieerde wegenkaart met nummertjes en wat pijltjes. Je moet van nummer naar nummer rijden in de juiste volgorde en bij ieder nummer uit de auto om vragen te beantwoorden. Tevens moet je in de juiste richting over een weg rijden waar een pijltje getekend staat. Klinkt simpel maar in de praktijk is dit van alle soorten routebeschrijving die we bij onze ritten tegenkomen zo’n beetje de lastigste. De combinatie van klein kaartje, de kleinste, (witte) weggetjes en een bij velen versleten bril maakt het geen sinecure. En de vragen waren ook niet altijd even simpel te beantwoorden. Er moest dus flink gewerkt worden.

Beeld in de museumtuin
Beeld in de museumtuin

De mooie rit ging over een uitloper van de Hondsrug, door Groningen en Drenthe. We reden via Noord-, Mid-, Zuidlaren, Annen, Anloo, Schipborg via Zeegse naar Eelde. We zagen alles wat ons was beloofd: oude dorpjes, bos, hei en wei en hunebedden, middeleeuwse kerkjes en moderne architectuur. Onderweg werd er natuurlijk ook gestopt voor een drankje en een hapje of een complete lunch. Met enige goede wil kon je zelfs buiten zitten, de koelte trotserend.

Museumbezoek
Een interessante stop was die bij Museum De Buitenplaats in Eelde. Directeur Geert Pruiksma ontving ons in de Orangerie van het museum. Na een welkomstwoord en
enthousiaste uitleg over museum en collectie, konden we rustig bekijken wat er is tentoongesteld. Een verzameling van figuratieve kunst van na 1945, met nadruk op in Nederland woonachtige kunstenaars. In de museumtuin bewonderden we een interessante beeldenexpositie van Jos Dirix. Het gebouw en de tuin op zich zijn ook zeer de moeite waard.

Na het museumbezoek reden we in enkele minuten terug naar het beginpunt alwaar de formulieren van de prijsvraag konden worden ingeleverd. De eerste, tweede en derde prijzen werden gewonnen door Erik en Hans, Jan Willem en Johan en Huub en Alfons. Tenslotte sloten 32 deelnemers de dag af met een diner in de Paalkoepel.