Bretonse tradities centraal in Rainbowtour 2008

VANNES (18 okt. 2008) – Van 11 t/m 18 oktober genoten 20 GCCC-leden en 3 introducés van een fantastische klassieker vakantieweek in de Franse regio Bretagne.

Naast het groot aantal Nederlandse deelnemers waren ook vele Britten en in mindere mate Australiërs, Fransen en Denen aanwezig. Het weer was overwegend droog en zonnig met middagtemperaturen tussen de 15-19 graden.

  • Prachtig fotoverslag RBT 2008 door Marc Hesselink
  • Beeldverslag RBT 2008 door Joop van der Vange
  • Reportage door de ogen van Erik Rijpstra
  • Flink wat RBT-pret van de Keeters

Centraal stond het heerlijk genieten van de mooie ritten met zeer veel verschillende old- en youngtimers door Bretagne en het voortreffelijke culinaire eten (in de middag en avond!) met doorgaans hoogstaande kwaliteit.

Gezamenlijk cadeau

Organisator Dominique LeHerre van LeDorga kon in totaal 60 deelnemers verwelkomen. Op het feestelijke verkleeddiner aan het eind van de toer werd hij zelf in het zonnetje gezet. Voor het eerst in de geschiedenis ontving hij een gezamenlijk cadeau van alle deelnemers, waardoor zijn deelname aan de Eurotour 2009 al zeker is gesteld.

Gericht naar de zee

Bretagne is een gebied dat historisch naar de zee is gericht. Talrijke generaties van Bretonnen zijn vissers of arbeiders in de talrijke scheepswerven langs de kust geworden. Veel van de excursies stonden in het teken van deze tradities. We bezochten bijvoorbeeld dichtbij Cancale een oesterkwekerij en gingen in de baai van de Mont Saint Michel aan boord van een zeetrein. Na deze reis genoten we van overheerlijke mossels. In Port Navalo maakten we een kleine cruise over de Golf van Morbihan en langs haar talrijke eilanden. Op een monnikkeneiland mochten we even de benen strekken.

Hotelovernachtingen

De eerste twee nachten verbleven we in het Kyriad ** Saint Malo Ouest/Dinard. Dit hotel lag in een aangename groene omgeving en een paar honderd meter van zee. Voor de rest van de nachten verbleven we in het Mercure Vannes Aquarium ***. Dit luxueuse verblijf was recentelijk geheel vernieuwd met een nieuw restaurant en een vernieuwde entreehal. Dit hotel lag nabij het historische centrum van Vannes.

Kastelen

Uiteraard bezochten we tijdens deze Rainbowtoer ook een aantal prachtige kastelen, zoals het 11e eeuwse Château de Combourg, een imposant middeleeuws bouwwerk. Het kasteel is bekend geworden door François René de Chateaubriand. In Josselin, een klein karakteristiek stadje bezochten we een kasteel in flamboyante gothische stijl. Verder reden we langs de voet van het majestueuze Château de Suscinio uit de 13e eeuw. Dit prachtige kasteel was ooit het zomerverblijf van de Bretonse hertogen.

Cruiseschepen

Bijzonder was het bezoek aan een scheepswerf in Saint-Nazaire die kolosale cruiseschepen bouwt, zoals de Queen Mary II. De aantrekkelijk ogende gids kon het niet verkroppen dat deze scheepswerf nu al de gevolgen van de financiële crisis merkt. Eén van de cruiseschepen is al voor 25% af, maar plotseling heeft de opdrachtgever te kennen gegeven niet eens te zijn met hoe het gevaarte tot nu toe tot stand is gekomen. De bouwwerkzaamheden zijn gestopt en kunnen pas weer doorgaan als een oplossing is gevonden. Maar de echte reden is waarschijnlijk dat de opdrachtgever het op dit moment financieel moeilijk heeft. Saillant detail: hij heeft toch weer een nieuwe order geplaatst. In de middag gingen we aan boord van het opnieuw gebouwde passagiersschip Escal’Atlantic.

Quiberon

De reis naar het schiereiland Quiberon ging langs de ‘menhirs van Carnac’. Hier zagen we hoe een honderdtal stenen loodrecht lijken te zijn neergezet en allemaal geplaatst in dezelfde richting. Een mysterie dat nog steeds niet is opgelost door historici. Op Quiberon bezochten we de conservenvisfabriek La Belle-Iloise, die nog immer trots is op de vele mensen handen die de vis verwerken.

Automobielmuseum Le Manoir

In het kleine stadje La Gacilly kregen we de eer om kennis te maken met de nachtcrèmes, antirimpelcrèmes, schuimmaskers en natuurlijke gels van Yves Rocher. Spectaculair was het bezoek aan automuseum Le Manoir de l’Automobile in Lohéac. Meer dan vierhonderd auto’s, een unieke collectie van Alpine, een Formule-1-pitstop, Talbots, Cadillacs, Packards, Facel Vega en vele andere automerken waren te zien.

Voor de laatste avond van deze Rainbow Tour had vrijwel iedereen speciale kleding meegenomen om gekostumeerd te kunnen dineren. Opnieuw een top feestavond en een indrukwekkende en gezellige klassiekerweek rijker!