Autosjans met tintje zomerglans

GCCC-najaarsrit

Op zondag 9 oktober organiseren onze GCCC-leden Aldrin en Erik een heerlijke najaarsrit in Zuid-Gelderland. In een pracht decor van verschillende herfsttinten start deze klassiekerrit aan de rand van Nijmegen in Lent. Vervolgens toer je door het glanzende natuurlijke zomerschoon van de sprookjesachtige dorpjes Berg en Dal, Beek-Ubbergen, Groesbeek en een stukje over de Duitse grens (neem je paspoort of ID-card mee). Leuk als je er ook bij kunt of wilt zijn! De inschrijving voor deze rit is nu gesloten. We hebben 102 deelnemers!

Wat mag je verwachten?

Tijdens de rit kom je elkaar een aantal maal tegen. Let dan extra op voor onverwachte autosjans! Voor de liefhebber van historische momenten staat een bezoekje gepland aan het Nationale Bevrijdingsmuseum met o.a. een bijzondere tentoonstelling over de Nijmeegse Vierdaagse, de Goelag en een spannende fieldtrip in een oude Willys Jeep. Of kom even tot rust op Jachtslot Mookerheide. Wist je trouwens dat Nijmegen de oudste stad van ons land is, maar tegenwoordige een roze stad is met veel bruisende activiteiten?

Hoe aanmelden?

Je kon je uiterlijk op 2 oktober. De deelnamekosten voor GCCC-leden bedragen  € 4,- per persoon en voor introducés is de prijs € 6,- per persoon. Deze kosten zijn exclusief museumbezoek, diner en/of ritje in een legerjeep. Omdat het niet verplichte onderdelen zijn, bepaal je ter plekke of je het museum bezoekt, etc.

Waar is de start?

We verwachten je op zondag 9 oktober tussen 12.00 – 12.30 uur bij het startpunt. De precieze locatie krijg je als lid nog toegestuurd in een e-mail. Uiteraard ontvangen we je met koffie/thee en een lokale lekkernij.

Heb je een hond?

Je trouwe viervoeter mag aangelijnd naar binnen. Zorg dat je niemand stoort.

Waar gaat de rit heen?

Het programma bestaat uit een ontspannen vrolijke rit van 60 kilometer zonder verdere puzzelvragen. Dat is fijn, want er is heel veel te zien tijdens de tour. Vele mooie en goed onderhouden historische villa’s, herenhuizen, monumenten en stadsrijkdom. Vervolgens waan je je ineens in een oase van rust, terwijl je door bosrijke gebieden, prachtige vergezichten en door smalle straatjes  toert. Ervaar zo een energieke mix van stadse plezier en natuurlijke schoonheden.

Waar pauzeren?

Als groep pauzeren we halverwege de rit bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1940-1945. Je hebt tijd om dit indrukwekkende museum te bezoeken voor de prijs van € 10,- per persoon (je ontvangt korting met Museumkaart). Daar krijg je heel veel voor terug en saai is het zeker niet! Daarover zo meer. Mocht je het Nationaal Bevrijdingsmuseum willen overslaan dan kan je eventueel een drankje doen op het terras van of in het Jachtslot Mookerheide. Mooie omgeving en het is werkelijk een prachtig en indrukwekkend slot! Als je de rit volgt, kom je er vanzelf langs.

Tour in oude Willys Jeep

Op de dag dat je pauzeert bij het museum, kun je ook meedoen aan een spannende fieldtrip van Grateful Generation Tours in een oude Willys jeep (maximaal 3 personen). Je toert dan langs de slagvelden van Market Garden. Het zijn korte tours van 30 minuten. Naast het herbeleven van de geschiedenis willen de organisatoren de bevrijders blijvend eren, vandaar de naam “Grateful Generation”. De kosten zijn voor deze tours € 7,50 per persoon (Museumkaart niet geldig). Reserveren ter plekke op de dag zelf.

Wat zie je in het Nationaal Bevrijdingsmuseum?

In het Nationaal Bevrijdingsmuseum maak je de aanloop naar de oorlog mee, ervaar je de bezettingstijd, vier je de Bevrijding en zie je de wederopbouw van Nederland en Europa. Door middel van geuren, interactieve presentaties, diorama’s, modellen, originele films en geluidsfragmenten wordt de bevrijding op boeiende wijze verbeeld. Het museum toont verder de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten. Je ziet ook hoe het was om de Vierdaagse te lopen in Oorlogstijd.

Als tijdelijke tentoonstelling heeft het museum een expositie ingericht over de Goelag-strafkampen in de voormalige Sovjet-Unie. De Goelag beslaat een voor velen nog onbekend, groter verhaal over een systeem dat kan wedijveren met dat van Nazi-Duitsland. De Goelag was een kampsysteem dat zijn oorsprong vond onder de Russische tsaren, maar pas echt berucht werd tijdens de heerschappij van Jozef Stalin. De Goelag drukte decennia lang een stempel op het huidige Rusland, een stempel dat nog steeds zijn weerslag heeft op de huidige maatschappij. Kortom: een bezoek aan het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1940-1945 is beslist de moeite waard!

Waar eindigt de rit?

De rit eindigt aan het eind van de middag ook weer bij het startpunt.

Wat staat er op het menu?

Mocht je zin hebben in een uitstekend driegangendiner na afloop dan biedt men het volgende menu voor € 25,- per persoon (drankjes op eigen rekening, per gang 1 gerecht):

Voorgerechten

Carpaccio van ossenhaas met truffelmayonaise, pijnboompitjes, rucola en Parmezaanse kaas

Vitello Tonato: dun gesneden kalfsrosbief met tonijnmayonaise en salade

Romige tomatensoep met kervel (vegetarisch)

Hoofdgerecht

Entrecote “Het Witte Huis” met gebakken champignons, spekjes, ui en paprika

Cordon Bleu: varkensschnitzel gevuld met ham en kaas, geserveerd met seizoensgroenten

Gebakken zalm met seizoensgroenten en beurre blanc

Huisgemaakte quiche van seizoensgroenten (vegetarisch)

Toetje

Crème Brûlée van vanille met vanilleroomijs

Coupe “Het Witte Huis”: drie verschillende soorten ijs met slagroom

Tiramisu met een gelei van mocca-caramel

Een dagje eerder komen?

De afstand naar Nijmegen valt mee, maar het kan ook even rijden voor je zijn. Kom gewoon een dagje eerder, dus op zaterdag 8 oktober! Nijmegen heeft een gezellig centrum om te winkelen. Op een mooie zonnige herfstdag is een terrasje pikken zeker een aanrader. Geniet dan van een diversiteit van mooie, boeiende en kleurrijke mensen die voorbij lopen, terwijl je geniet van een hapje en een drankje. Of huur een fiets en rij je eigen ritje door de stad. Zeer toepasselijk is dan een bezoek aan Velorama, een geweldig fietsmuseum aan de Waalkade in Nijmegen. Tegen de avond kun je – als je zin hebt – uitgaan en naar de trendy gaybar ‘ThomTom’ aan de Van Welderenstraat gaan.

Voor mooi autodesign en/of klassieke en toch moderne autotechniek is een bezoek aan het 5.380m2 pand van het Porsche Classic Center Gelderland (Ressenerbroek 2 in Heteren) een echte aanrader. Zij zijn op zaterdag tussen 10 en 17 uur geopend.

Waar kun je overnachten?

Overnachten doe je bijvoorbeeld bij hotel Van der Valk Lent-Nijmegen. Dit hotel is pas geopend en ademt een modern klassieke sfeer van geborgenheid uit. Is van alle gemakken voorzien tegen een prima prijs-kwaliteitverhouding. Zo’n overnachting is vrijblijvend en dien je dus zelf te boeken.

Of kies je liever voor een meer knusse overnachting? Dan raden we je Wilhelmina Bed & Breakfast aan (Wilhelminasingel 36 in Nijmegen). De eigenaar is ook van de ‘roze familie’ en is liefhebber van klassieke auto’s. Ook hiervoor geldt: zelf boeken.

Let op! De GCCC sluit bij voorbaat iedere aansprakelijkheid voor welke schade dan ook uit.