Zeelandrit, die deze keer niet alleen door Zeeland gaat

Eindelijk mogen we weer! Op zondag 24 april nemen Bart en Arnold ons deze keer mee naar het gebied tussen Zeeland, West-Brabant en Vlaanderen, ook wel de “Brabantse Wal” genoemd. Een gebied waar natuur, monumenten en cultuur met elkaar verweven zijn. Voor degenen die dit niks zegt: we rijden vandaag in de regio Bergen op Zoom.

We starten bij een restaurant in Hoogerheide, waar we vanaf 12.00 uur zullen worden opgewacht voor een ontvangst met koffie of thee en wat lekkers, om de dag goed te beginnen.

We rijden deze dag een stukje door Zeeland, over het grondgebied van de gemeente Reimerswaal, waar we een tussenstop zullen houden bij wat je eigenlijk wel kan noemen DE specialist op het gebied van rotatiemotoren techniek: RX Garage / Hoebeke Auto’s.

Oftewel bij de familie Hoebeke in Rilland zijn we van harte welkom in hun showroom, zij importeren regelmatig afwijkende, exotische, speciale of juist grappige oldtimers en youngtimers vanuit Japan en hebben een bijzondere collectie opgebouwd en een geheel afwijkend aanbod van leuke auto’s voor verkoop. Meer informatie is hier te lezen.

Op technisch gebied hebben zij zich gespecialiseerd in rotatiemotoren, die o.a. werden toegepast in de NSU Ro 80 en de Mazda RX 7 en RX 8, maar je zal zien: in nog heel veel andere modellen is deze techniek ook terug te vinden.

Verder zullen we ons verplaatsen door de omgeving van grenspark de Kalmthoutse Heide en de Brabantse Wal. De Brabantse wal strekt zich uit van de gemeente Steenbergen in het noorden, via Bergen op Zoom en de Wouwse Plantage van Roosendaal tot aan Woensdrecht in het zuiden. De Brabantse Wal heeft een erkend streekproduct in huis: de (tevens Europees erkende) Brabantse Wal Asperge. Hiermee staat de Brabantse Wal Asperge in het rijtje van Goudse kaas, Parmaham en de Opperdoezer Ronde: goed gezelschap dus!

AAA
In april gaat in Bergen op Zoom en op de Brabantse Wal een waar culinair feest van start. Rond die periode komen namelijk de eerste asperges en aardbeien van het land die, in combinatie met de befaamde ansjovis, dé ingrediënten vormen van het zogenaamde AAA-menu. Veel restaurants laten zich door dit thema inspireren en schotelen een uniek staaltje van hun kookkunsten voor.

Asperge
De Europees erkende Brabantse Wal Asperge onderscheidt zich in smaak van andere asperges door een licht zilte smaak. Deze smaak is ontwikkeld door de combinatie van het zuivere grondwater van de Kalmthoutse Heide dat ondergronds uitloopt in de richting van Zeeland en de zilte zeelucht die vanuit Zeeland over de Brabantse Wal waait bij westenwind. Vanaf april (afhankelijk van weersomstandigheden) is de Brabantse Wal asperge verkrijgbaar. Traditiegetrouw eindigt het seizoen op 24 juni (naamdag Sint Jan). Het ‘witte goud’ koop je bij de 12 aangesloten telers. Meer informatie, zoals een overzicht van de adressen van de telers vind je hier.

Aan het eind van de middag verzamelen we allemaal weer bij het restaurant waar we zijn gestart, om gezellig de dag af te sluiten met een drankje en even napraten. Voor de liefhebbers is er dan een niet te versmaden 3-gangen menu samengesteld wat bestaat uit:

Voorgerechten

  • Ceviche van Gamba met Avocado en Granny Smith
  • Carpaccio met Pestomarinade
  • Bruchetta met Paddenstoelen en Tomaat

Hoofdgerechten

  • Vangst van de dag in Papillotte met Beurre Blanc
  • Eendenborst met Risotto
  • Falafel met Tahini en Muntyoghurt

Nagerechten

 • Tarte Tatin van appel met Specerijenijs
 • Dame Blanche

De kosten zijn €7,50,- als lid en als introducé €11,- euro. Het diner kost €36,- per persoon.

Honden zijn welkom, mits opgevoed en aangelijnd.

Wacht niet langer en meld je aan voor de eerste rit van het jaar!

Aanmelden kon uiterlijk t/m zondag 17 april.

Disclaimer

De GCCC sluit elke wijze van schade uit, in welke vorm dan ook. Tijdens de rit worden ook foto’s en video’s gemaakt. Mocht je dit niet op prijs stellen, dan ben je hiervoor zelf verantwoordelijk door de fotograaf of filmer vriendelijk te vragen om geen beelden van jou of je auto (nummerplaat) te maken. De foto’s en video’s worden over het algemeen gedeeld op persoonlijke Facebook- en Instagrampagina’s van individuele deelnemers en de GCCC Facebookpagina.