Sweet Trip met Pasen rondom Metz

Sweet Tip Rolls Royce

METZ – Wederom presenteerde Dominique LeHerre van onze Franse gayzusterorganisatie LEDORGA een gayrally met oldtimers en klassiekers. Deze keer een nieuw concept: Sweet Trip. De tour is tijdens Pasen gehouden (29 maart t/m 1 april) in het departement Moselle in de regio van Metz.

Hoeveel Nederlanders deden mee?

Op het deelnemersveld van 108 (Amerikanen, Engelsen, Fransen, Duitsers en Noren) deden liefst 37 Nederlanders mee! Twee van hen waren geen GCCC-lid en hadden nog nooit eerder meegedaan aan een gayrit. Gelukkig konden deze Zeeuwen gezellig meerijden met anderen en hebben ze zich prima vermaakt.

Wat houdt de Sweet Trip in?

Het gaat tijdens de Sweet Trip vooral om je oude auto/klassieker, genieten van je weekend vol ontspanning met mooie ritten over mooie toeristische weggetjes. Ontspannen bezoekjes in het geheel van een vriendelijke sfeer. Dit doe je in je eigen tempo en je kunt genieten van de lokale specialiteiten. In het kort is de slogan: kom, ontdek, geniet en ontspan met je klassieker!

Waar was de overnachting?

Voor 3 nachten verbleef de groep in hotel Novotel *** Metz Hauconcourt. Dit hotel ligt 10 kilometer ten noorden van Metz. Alle kamers waren ruim en hadden de beschikking over een tv, telefoon en een badkamer met bad of douche. De parkeerplaats was enkel voor de bezoekers van het hotel bedoeld evenals de bar. Belangrijk: de parkeerplaats van het hotel is privé en afgesloten!

Wat stond op het programma?

Deze Sweet Trip begon op vrijdag 29 maart 2013 in de namiddag bij Novotel Metz Hauconcourt. Na het inchecken was er een diner met de andere deelnemers in het restaurant van het hotel. Na afloop van het diner werd Pascal, een actief lid van Ledorga herdacht. Hij overleed in februari 2013 plotseling op 45 jarige leeftijd. Pascal heeft veel gedaan voor Ledorga, onder meer het schieten van vele foto’s tijdens de evenementen en het bijhouden van de website van Ledorga.

Zaterdag 30 maart vertrok de groep naar de regio die vlakbij de grens van Luxemburg is gelegen. Hier is een bezoekje gebracht aan het kleine stadje Rodemack. Dit charmante dorpje ligt in het hart van het land van de 3 grenzen. Luxemburg ligt op 6 kilometer en de Duitse grens is maar 20 kilometer verder op. Rodemack is een middeleeuws stadje die de bijnaam van lof “Carcassonne Lorraine” draagt. Nog steeds is het stadje omringt door een muur van 700 meter en heeft de uitstraling van weleer met zijn smalle straatjes behouden. Het is een architectonisch erfgoed. Al deze mooie dingen dragen bij aan de rangschikking in de lijst van “De Mooiste Dorpen van Frankrijk”. Deelnemers waren vrij in je eigen tempo de citadel, de kerk van St Nicolas, de deur van Sieck (gebouwd tussen 1400 en 1450), de middeleeuwse tuin, het kleine kasteel of een gedeelte van de wand van deze stad te ontdekken.

Vervolgens ging de rit richting het kleine stadje Kedange sur Canner, via Luxemburg en langs de voet van het kasteel van Malbrouck. In Kedange at de groep in restaurant De La Canner voor een driegangenlunch.

Na de lunch ging de route door het platteland rond de stad Veckring. Goed verborgen in het bos en onder het bos zagen we het Fort Hackenberg, dat deel uitmaakt van de Maginotlinie. Deze versterkte verdedigingslinie is gebouwd in 1928 en beschermd de grenzen van het oosten van Frankrijk. Om geografische en politieke redenen was de linie tot in de Ardennen aan de Rijn en tot in de Alpen en in Corsica gebouwd. Bij het uitbreken van de oorlog in 1939 in het noordoosten konden de meeste natuurlijke paden bij de invasies die uit de Moezel-vallei kwamen vergrendeld worden. Eveneens werdt de vlakte van de Elzas vergrendeld. De bouw van Hackenberg begon al in het jaar 1930 en 1800 arbeiders werkten ongeveer 6 jaar om de 19 gevechtsblokken te bouwen en te boren. Denk je in: ongeveer 10 kilometer aan tunnels! Na 1933 en na de voltooiing van de ruwbouw werd het Franse leger met haar uitrusting geinstalleerd in het fort en is het in 1936 in gebruik genomen. Dit fort is de meest belangrijke van de Maginotlinie en is zo groot dat het noodzakelijk is een trein te gebruiken om zich in de tunnels te verplaatsen. Het was een uniek en pittoresk bezoek aan Fort Hackenberg!

In de namiddag ging de groep terug naar het hotel in Metz Hauconcourt. Maar voordat het diner geserveerd werd, waren we uitgenodigd om de lokale gastronomie te ontdekken. Op het programma stond: proeverij van de wijnen van de Moezel uit Duitsland en Luxemburg, samen met kaas en vlees van lokale producenten. Kortom een lekker hapje en drankje alvorens de maaltijd te nuttigen! In de avond was de bar wederom tot onze beschikking voor een gesprek en een drankje.

Zondag 31 maart vertrok de groep in de ochtend richting het zuiden. Op het programma stondeen mooie rit richting het zuiden van het departement. Halverwege deze reis stopten we je bij de Heuvel van Mousson waar je ook nog resten aantreft van het kasteel van de Hertogen van Bar. Sinds de Romeinse tijd is het al een fort. De top van de heuvel, Monsoon genoemd, is een semi-natuurlijke heuvel. Er zijn nog steeds delen van de muren van de kerker met de bijnaam “La Grosse Tour” zichtbaar. Vanaf hier hadden we een prachtig uitzicht over de vallei van de Moezel en op de Saulnois tot aan Metz. Vervolgens nam de route ons mee naar het Parc de Haye. De driegangenlunch was in de Auberge de la Forêt in het park van Haye à Velaine in Haye.

In het begin van de namiddag op 300 meter van het restaurant bezocht men het musée Automobile de Lorraine. Dit kleine museum wordt gerund door vrijwilligers en de verzameling auto’s is zeer gevarieerd. Er staan bijna 80 voertuigen. Er staat bijvoorbeeld een DeDion Bouton van de vroege 20e eeuw, enkele vierkante carrosserien van de jaren ’30, de meest populaire uit de jaren 60 en 70 jaar en tot slot de prestigieuze auto’s. Tevens zijn er een twintigtal motoren en natuurlijk objecten met betrekking tot auto-erfgoed en haar verleden te zien. Een klein museum waar je op je gemak doorheen kon wandelen.

De rest van de dag zal is gereden over leuke lokale weggetjes om zo de verborgen geschiedenis van deze streek te ontdekken. We stopten op de heuvel van Montsec bij het monument voor de Amerikanen. Deze ligt 370 meter boven de zeespiegel. Dit monument is opgericht in 1932 en herdenkt de gevechten van het Amerikaanse leger in 1918. Vanaf hier had iedereen een uitzonderlijk uitzicht op meer dan 80 dorpen en het meer van Madine.

Via een korte rit ging de route naar het dorp Hattonchâtel. Dit kleine middeleeuwse dorp is gelegen op het hoogste punt van de kusten van de Maas op 412 meter. Deze plaats biedt uitzicht op 70 kilometer rond het Parc Regional de Lorraine, het meer van Madine en het Amerikaanse Montsec gedenkteken. In dit dorp kon het Arcades Huis (15e eeuw), de kerk, het klooster (ook 15e eeuw), het kasteel en de wallen worden bezocht. Tegenover het kasteel was een een pittoreske bar, alleen bleek daar het koffiezetapparaat het ineens niet meer te doen.

Aan het eind van de middag een route terug naar het hotel in Metz-Hauconcourt. Voor het diner was dan nog even tijd voor een drankje in de bar. Na het diner was de bar open voor degenen die nog even gezellig wilden kletsen onder het genot van een drankje.

Op maandag 1 april was er nog een afsluitend ontbijt. Vervolgens was iedereen vrij om naar huis terug te keren of nog langer te blijven om meer van de regio te bezichtigen. Voor de liefhebbers van moderne kunst was het Centre Pompidou in Metz zeer de moeite waard of de stad zelf met haar karakteristieke kathedraal.

Wat kostte de Sweet Trip?

De prijs was € 280,- per persoon als je gebruik maakte met 2 personen van een 2-persoonskamer (kortom: € 560,- voor 2 personen) en € 355,- voor een 1-persoonskamer.

Wat was inbegrepen in de prijs?

Inbegrepen was:

  • 3 diners in Novotel Metz-Hauconcourt.
  • 3 nachten in Novotel *** Metz-Hauconcourt.
  • 3 maal ontbijt in buffetvorm.
  • 1 maaltijd in « restaurant de la Canner » op zaterdagmiddag.
  • 1 maaltijd in restaurant « l’auberge de la forêt » op zondagmiddag.
  • Bezoek met gids aan het fort van Hackenberg.
  • Vrij bezoek aan het automobielmuseum van Lorraine.
  • Proeverij van regionale producten ; wijn, kaas en vleeswaren.
  • Een glas van vriendschap voorafgaand het diner van de zondagavond.
  • Alle benodigde (roadbook onder andere…).

Belangrijk: alle maaltijden waren compleet en dat wil zeggen all inclusive voor de 4 dagen. Onder andere zijn de wijnen, water en koffies die je aangeboden waren inbegrepen.

Wat was buiten beschouwing van de prijs?

In dit bedrag was niet inbegrepen: de persoonlijke drankjes die men aan de bar van het hotel gebruikt. Eveneens waren extra bestelde flessen tijdens de maaltijden in het hotel of andere gelegenheden waar wij eten ook niet inbegrepen. Het gebruik van de mini bar van de kamer was op eigen kosten. En uiteraard waren de brandstofkosten voor eigen rekening.

Wil je meer informatie?

Voor meer informatie kun je je wenden tot:

LEDORGA
99 Rue de Beauchamp
F- 95150 TAVERNY
Telefoon : +33 – 950.21.32.02
ledorga@free.fr
www.ledorga.fr