Sail- en Spettertour onder Groningse noorderzon

ADUARD (22 + 23 aug. 2009) – Dit weekend stond de (Delf)Sail- en Spettertour op het programma!

Eigenlijk weinig Delfsail, want het kostte veel moeite om er te komen; zo druk was het daar! De spetters bleven ook uit, want het was prachtig mooi zomerweer. De relaxte GCCC-rit op zondag trok 37 deelnemers.

Het waren eerder de vonken die er van afsloegen tijdens de BBQ op zaterdagavond en het zweten bij het oplossen van de vragen tijdens de rit op zondag. Al waren er onderweg wel de nodige mannelijke spetters te zien en begon de zaterdagmiddag voor sommigen met een hoosbui, waardoor het open dakkie van de cabrio gelijk dicht kon.

Delfsail

De meeste deelnemers maakten er een gezellig weekendje Groningen van waarin een mooie balans was te vinden tussen rust, ruimte, gezelligheid en heerlijk vertier. Op zaterdag 22 augustus kon je op eigen gelegenheid Delfsail bezoeken. Een aantal hebben dat ook gedaan, maar waren erg veel tijd kwijt om uiteindelijk de mooie klassieke zeilschepen te bewonderen.

Barbeque

Zaterdagavond kon de rust worden opgezocht bij het huis en de tuin van Jaap Stienstra. Hij had een Amerikaanse BBQ georganiseerd. Gelijk een gezellig begin van het weekend met andere leden van de GCCC. Hoe later op de avond, hoe gezelliger. Een paar deelnemers gingen kamperen op het landgoed van Jaap, maar de andere twintig maakten er elders nog een gezellige boel van.

De bar van Hotel Aduard bleek nog open en was in mum van tijd een knus mannencafé. Nog leuker werd het toen we met z’n allen meezongen op bekende Hollandse liedjes met een hoog lalala-gehalte! Maar om 01.30 uur klonk ‘Gute Nacht Freunde, es wird Zeit…’ en keerde iedereen naar bed.

Routekaartje met vragen

Voor de Spettertour verzamelden we onder het genot van koffie en gebak ook bij Hotel Restaurant Aduard. Dus voor iedereen die bleef slapen een makkie: je rolde van het ontbijt gelijk in de lunch. Freek Sollie verwelkomde iedereen en gaf de nodige uitleg bij de route, omdat het deze keer route lezen was met behulp van een kaartje en een 14-tal vragen. Een kwestie van goed opletten wat gepaard kon gaan met de nodige zweetdruppels!

Kronkelige weggetjes

In vele klassiekers (vooral in cabrio’s) reden we al snel naar de eerste pauzestop bij het kerkje in Franssum. De mooie tour ging vervolgens door relatieve onbekende wierdenlandschap met de vele kronkelige weggetjes, wat zo kenmerkend is voor dit (op de nominatie staande) cultuurlandschap.

Museum

In Ezinge kregen we een film te zien over en een rondleiding door Museum Wierdenland. In de rondleiding namen we o.a. kennis van de geschiedenis van opzienbarende archeologische opgravingen rond 1930. De gidsen deden hun uiterste best, al was de een boeiender dan de ander.

Niehove

Vervolgens duurde het niet lang voordat we weer een terras aandeden. In Niehove, een nog vrijwel ongeschonden wierdedorp, was het gezelig bijkletsen bij café Eisseshof en konden de antwoorden van de puzzelrit met elkaar worden vergeleken.

Prijsuitreiking

Na afloop van de rit bij Hotel Restaurant Aduard konden de ingevulde formulieren ingeleverd worden en maakte Freek vervolgens de drie prijswinnaars bekend: Erik en Pieter-Onno, Frank en Geert en René en Renzo. Allemaal kregen ze een heerlijke langwerpige Groninger Koek! Vervolgens was er nog gelegenheid om aan te schuiven voor een drie-gangen-diner van € 19,00 per persoon. Zo konden we tijdens het diner nog een keer kletsen en terugblikken op een heerlijk vakantieweekendje in eigen land!