Ritseizoen geopend met Goeie Karren over Slechte Grond

Mannen, auto's en bomen
Mannen, auto's en bomen

ERMELO – Het nieuwe ritseizoen van de GCCC begon goed op zondag 25 maart met een puzzelrit over het noord-westelijke deel van de Veluwe. Penningmeester Marcel en long-time lid Arie hadden een rit uitgezet die liet zien hoe bosrijk sommige stukken van Nederland zijn. In totaal 90 deelnemers met zo’n 50 klassiekers reden deze rit en genoten van het meer dan voortreffelijke weer. De hele dag volop zon en de temperatuur hoog genoeg om lekker op terrassen te zitten en toch niet zo warm dat je uit je auto drijft.

Slechte grond?

De naam Veluwe is afgeleid van oud-Nederlands voor ‘slechte grond’. In tegenstelling tot de vruchtbare rivierklei van de Betuwe (goede grond, inderdaad) wil er op de de zandgronden van de Veluwe niets groeien dat je kunt eten. Vandaar dat dit gebied van oudsher wordt gebruikt als productiebos en, in mindere mate, om schapen op te houden. Die grazen het gras en de heel jonge boompjes weg op de uitgestrekte heidevelden.

Luxe picknick op de hei
Luxe picknick op de hei

Wat was er onderweg te zien?

De rit voerde ons vanuit Ermelo door de bossen, langs de heide en door enkele van de dorpjes op de Veluwe. Bij landgoed Staverden bleven de deelnemers uitgebreid pauzeren.  Geen wonder, het fijne terras bij de brasserie, de witte pauwen en de chique sfeer van de kasteeltuin waren zeer aantrekkelijk, vooral in combinatie met het mooie weer en het goede gezelschap. Sommigen hielden het er zelfs zowat twee uur uit. De grote heidevelden langs de route bleken ook al uit te nodigen tot tijd doorbrengen buiten de auto’s. Voorspelbaar, maar niet minder leuk, was de uitgebreide picknick die werd gehouden op de mooie heide bij Vierhouten.

Bomentuin in het bos

Eerder in de route waren velen ook al gestopt bij landgoed Schovenhorst. Daar is een groot arboretum. Klinkt raar, een bomentuin in het bos. Maar daar zijn de bijzondere exemplaren te bekijken die elders op de Veluwe niet voorkomen. Diverse deelnemers wandelden naar het arboretum, anderen bleven gezellig elkaars klassiekers bewonderen op het parkeerterrein.

Mooi weer!
Mooi weer!

Moeilijk puzzelen!

Er kon ook nog gewerkt worden aan het oplossen van een puzzel. De gewone vragen waren nog wel te doen maar het herkennen van de 15 foto’s onderweg bleek een zware opgave die niemand helemaal goed had. Tja, je oog moet er maar net op vallen en de omgeving bood natuurlijk ook wel veel afleiding. Uiteindelijk gingen Erik en Richard, die de rit reden in Erik’s Renault 16, er met de derde prijs vandoor. Hans en Marc met de Alfa Romeo Gulia GT wonnen de tweede prijs. De hoogste eer was voor Toin & Loek met Ger & Johan in de Citroën CX. Alle prijzen waren eetbare en drinkbare specialiteiten van de Veluwe.

Diner na afloop

Na de prijsuitreiking bleven 62 deelnemers eten in het begin- en eindpunt restaurant De Schout van Ermel in Ermelo. We genoten daar van een goed verzorgd driegangendiner. Na afloop keerde iedereen voldaan, licht verbrand en tevreden huiswaarts.

Filmpje

Bekijk het filmpje dat Erik van deze rit heeft gemaakt!