Elegance Cruise 7 omgeving Lille: verslag en video

LILLE (25 april 2011) – Voor de 7e maal is Elegance Cruise gehouden in de buurt van de Franse stad Lille. Het was een gezellige internationale rally voor gay liefhebbers van bijzondere auto’s tijdens het paasweekeinde van 22, 23, 24 en 25 april. Organisator was wederom Dominique LeHerre van Ledorga. We noteerden 27 Nederlanders op de lijst staan, terwijl het totale deelnemersveld meer dan 70 was.

Bekijk de foto’s

  • Foto’s van Elegance Cruise 7 door Mark en Daniël

Programma in het kort
Deze keer reden de deelnemers een Elegance Cruise in een vrij onbekende maar erg fraaie streek rondom de stad Lille in Noordwest Frankrijk. Op het programma stond:

  • Bezoek aan de glasfabriek Arc (bekend van Cristal d’Arques, Arcoroc, Arcopal);
  • Bezoek aan la Coupole, een zeer grote oude V2 fabriek met het bijzondere verhaal van deze raket tijdens de Tweede Wereldoorlog;
  • Bezoek aan de kleine brouwerij Beck met Noord-Frans bier;
  • Een mooie cruise door prachtige Vlaamse heuvellandschappen;
  • Een reis door de oude stad Cassel;
  • Als je wil: meedoen aan het Concours d’Elegance!

Wat waren de kosten?
Deelname was € 275,- per persoon in een tweepersoonskamer (dus € 550,- voor 2 personen) en € 345,- per persoon in een eenpersoonskamer.

Voor alle duidelijkheid: dit evenement is al jaren bedoeld voor klassieke voertuigen (ouder dan 25 jaar) en bijzondere verzamelobjecten (zeldzame voertuigen cq. in kleine aantallen geproduceerd).

Overnachtingen
Alle drie overnachtingen vonden plaats in het Novotel van Lille. Dit hotel lag aan de westrand van de stad Lille, in Englos, ongeveer 10 km van het centrum. Het hotel bood een goede prijs/kwaliteitsverhouding en parkeergelegenheid op een aangename plek. Alle kamers waren voorzien van een zithoekje, minbar, tv, telefoon en een badkamer met ligbad. Dit hotel beschikte ook over een zwembad met terras. De bar van het hotel bleef gedurende het evenement iedere avond tot middernacht open, zodat je na het diner gezellig kon natafelen. De parking van het hotel ligt op eigen terrein en werd ‘s nachts afgesloten.

Programma 22 april
Je kon je tussen 17.00 en 20.00 uur melden en je ontving dan alle noodzakelijke documentatie. Het was natuurlijk ook mogelijk om eerder in Lille aan te komen en in te checken in het hotel. De kamers waren op voorhand al op naam van de deelnemers toegewezen. Na de inschrijving schoof je aan voor een diner in het restaurant van het hotel.

Tijdens het bezoek aan de Coupole zie je ook klassiekers

Programma 23 april
Op zaterdag 23 april starttw de tourrit in de richting van Helfaut. In deze stad ligt de Coupole, een enorme V2 lanceerbasis en een van de meest imposante overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog. Het is een volledige ondergrondse stad, gebouwd tussen ’43 en ’44 door het Duitse leger met het doel Londen te bombarderen. Het complex had een formidabele rol kunnen spelen en het lot van Europa ingrijpend kunnen beïnvloeden.

In dit historisch centrum valt bijvoorbeeld de enige V2 in Frankrijk te bezichtigen en wordt een aantal episodes uit de Tweede Wereldoorlog nader belicht. Ook aandacht voor bijvoorbeeld de ruimterace waarbij de VS en de USSR in een hevige competitie verwikkeld raakten. Er waren audio-gidsen in verschillende talen beschikbaar.

Hierna reed je in de richting van Salperwick, waar gelucht werd in een gezellige ‘staminee’ (estaminet). Staminées zijn typisch Noord-Franse kroegjes met rustieke inrichting, volgestouwd met voorwerpen van vroeger. De herberg was omringd door vaarten, een typisch kenmerk van deze streek.

Het middagdeel van de tourrit ging vervolgens naar een unieke gelegenheid, want bij wijze van uitzondering mocht je de productielijnen van ARC-International bezichtigen (ARC produceert onder meer de merken Pyrex, Luminarc, Arcoroc en Cristal d’Arques). Het bedrijf begon met ambachtelijk glasblazen en is nu wereldleider op het gebied van tafeldecoratie en serviesgoed. Er werd ook een film vertoond over de fabricage van glaswerk voordat je de productiehallen inging. Daar kon je het complete productieproces zien; van de productie van glasbollen via het smelten tot aan het kant-en-klare eindproduct. Tot slot volgde een bezoekje aan de fabriekswinkel, waar je als speciale bezoeker ook een speciale korting kreeg.

Programma 24 april (1e paasdag)
Op zondag 24 april startte de groep in de richting van de Belgische grens voor een bezoek aan een ambachtelijke brouwerij. Hoewel Frankrijk beroemd is vanwege zijn wijnproductie, wordt ook, voornamelijk in het noorden van Frankrijk, traditioneel veel bier gebrouwen. Je bezocht brouwerij Beck. Men liet je kennis maken met alle facetten van het bier, van de velden met hopgewassen tot aan het brouwen. Vanzelfsprekend werd de rondleiding afgesloten met een proeverij van het ambachtelijke geproduceerde bier. Na dit bezoek aan Beck’s brouwerij hielden we het bierthema tijdens nog even vast met een lunch met plaatselijke specialiteiten en natuurlijk met een pul bier.

Het middagdeel van de tourrit vormde een mooie route via Vlaamse centrale heuvelkam of –rug; (vijf heuvels: waaronder Mont des Cats (Katsberg), Mont Noir (Zwarteberg), Mont de Cassel (Kasselberg) met mooie vergezichten op het omringende landschap, langs rustieke en pittoreske Noord-Franse dorpjes. Onderweg bezocht je kort een historische bezienswaardigheid om tenslotte te eindigen in Englos bij het hotel te eindigen.

Concours d’Elégance met ludieke sketch
Voor liefhebbers die zich wilden verkleden bood Ledorga op zondag het traditionele Concours d’Elégance. De spaarzame deelnemers konden hun energie en inspiratie kwijt in een presentatie van hun auto of een sketch rondom de auto in een niet-alledaagse of bijzondere outfit (het hoeft niet volledig ‘over-the-top’, zolang je de presentatie maar niet in je dagelijkse kloffie doet). Helaas zorgde de regen ervoor dat de presentaties nogal van korte duur waren. Aan het einde van de avondmaaltijd werden de winnaars van het Concours bekend gemaakt.

Programma 25 april (2e paasdag)
Op maandag 25 april was er geen programma, je kon opstaan wanneer je wilde. Het ontbijt werd tot 10.30 uur geserveerd. Vroeg opstaan en vroeg vertrekken was dus goed mogelijk.