Cabrioletten rond het Mastgat en zeewater

BRUINISSE – De klassiekerrit van zondag 19 augustus kende een zonnig en heet weertype; rond de 30 graden! Voor bezitters van een cabrio geen probleem (als die het doet), want met een aangenaam zeebriesje was het heerlijk toeren langs de hoofdvaarroute voor de scheepvaart: het Mastgat/Zijpe.

De organisatie was in handen van onze leden Chris en Richard, die de rit ‘Ke(e)ten rond het Mastgat’ hadden betiteld. We hadden een mooie opkomst van 69 deelnemers, waarvan een flink deel met een cabrio klassieker was gekomen!

Vele fotoalbums

Van deze rit zijn veel foto’s gemaakt. De albums van Marchel, Con, Erik, Bart-Joost en van Bart kun je via de link op de ledensite bekijken. Hiervoor dien je lid te zijn van de GCCC en ook een loginaccount te hebben (te verkrijgen via: info@gccc.nl)

Tocht van 100 kilometer

Startpunt was dit keer Restaurant Grevelingen in Bruinisse. Dit was later op de de dag ook het eindpunt van de toertocht van liefst 100 kilometer. Volgende keer hopelijk weer wat minder kilometers, want veel deelnemers pakten op het laatst een navigatiesysteem om nog op tijd bij de prijsuitreiking te zijn en aan te schuiven voor het diner.

Waar ging de route zoal heen?

Vanuit Bruinisse toerden we naar een aantal mooie eilanden van Zeeland, waaronder Schouwen-Duiveland en Goeree Overflakkee. Onderweg waren een aantal diepliggende schepen uit de binnenvaart te zien, die bekend staan onder de naam grefo. In gedachten zagen we deze grefo-vrachtschepen al behendig bestuurd worden door stoere stuurmannen/vrouwen met hulp van spontane matrozen. Spontaan in slaap sukkelen was er niet bij, want door de hitte moest je het koppie er wel bijhouden!

Tijdens de rit kwamen we ook langs het Mastgat, een zeearm in de Zeeuwse delta. Samen met het Keeten en het Zijpe is het onderdeel van de verbinding tussen de Grevelingen en de Krammer in het noorden en de Oosterschelde in het zuiden. Vroeger diende de mast als baken voor de scheepvaart.

Veel natuurlijk schoon

Langs de zeedijk van het eiland Schouwen-Duiveland liggen de slikken van Viane, een onderdeel van natuurgebied Nationaal Park Oosterschelde. Op dit schorren- en slikkengebied langs het Mastgat groeien Zeeuwse zeegroenten zoals zeekraal en lamsoor.

De grootste waarschuwing kregen tijdens een spontane picknick van Piet en Ernst, waarbij een aantal van onze leden ook een duik namen voor de verfrissing. Daar stond een bordje met: ‘let op scherpe oesters, draag zwemschoenen’. Ach, er was anders nog wel wat mannelijk schoon in zwembroek te bewonderen als je niet ging zwemmen, terwijl een echtpaar in de nabijheid speelden op gitaar en doedelzak; alsof de hippie-tijd herleefde.

Cabrio puzzel

Voor de echte autokenners had de organisatie nog een zomerse puzzel voor onderweg om op te lossen. Allerlei klassieke cabrio’s waren op een foto te zien en daarbij moest je dan het automerk, type, het jaartal en het bijzondere kenmerk bijschrijven. Voor vele deelnemers een geweldige uitdaging om de parate kennis van open klassiekers te testen. Daarbij ging de eerste prijs naar Fred en Michael; zij hadden met liefst 67 punten bijna alles goed! Met dank aan Fred’s fotografische geheugengave 🙂

Wat waren de deelnamekosten?

GCCC-leden betaalden € 3,50 en introducés betalen € 7,- voor de deelname. Dit was inclusief koffie en gebak, maar exclusief het diner van € 21,50 per persoon en andere drankjes.